Preview 37. kolo

Poslední zápas roku 2021 je tady! Do Plzně přiletí brněnská Kometa!

Škodováci se po nevydařeném utkání na jihu Čech vracejí před své fanoušky, nad jejich oblohou přelétne brněnská Kometa. Dnešní duel bude zároveň posledním zápasem roku 2021.


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC KOMETA BRNO

LOGSPEED CZ Aréna, Plzeň
30. prosince 2021
37. kolo Tipsport extraligy

Vloni se mezi oběma soupeři zcela zpřetrhala zavedená tradice od roku 2018, ve které ve vzájemných duelech vždy vítězili domácí. Naopak v minulé sezóně se pokaždé radovali hosté, vše odstartovala kanonáda indiánů na jihu Moravy 7:3, na stejném místě se radovali Západočeši ještě i 3:2 v prodloužení. Kometa kontrovala úspěšnými nájezdy na led Škody 1:0 a 2:1. Letos první vzájemné měření sil dospělo až do samostatných nájezdů, které ovládla na západě Čech Kometa, zvítězila 6:5. I utkání v Brně musely rozseknout nájezdy. Tentokrát platil po šedesáti minutách stav 1:1, v dovednostní soutěži kralovali opět Moravané. Bude se i letošním třetím zápase prodlužovat?

Z tábora soupeře

Kometě loňský extraligový ročník příliš nevyšel, obsadila po základní části až devátou příčku, na páté indiány ztratila osmnáct bodů. Ovšem reputaci si vylepšila ve vyřazovacích bojích, když nejprve v předkole přetlačila na maximální počet utkání Vítkovice. A to i navzdory faktu, že prohrávala 0:2 na utkání. Ve čtvrtfinále již ovšem byl nad síly pozdější mistr z Třince v poměru 0:4 na zápasy.

Tým na jaře převzal Jiří Kalous a těsně před koncem roku se jeho mužstvo usídlilo na šestém místě ligové tabulky. Ta je ovšem ve středních vodách extrémně vyrovnaná. Jedenáctá Sparta ztrácí na Kometu pouhých šest bodů, naopak páté Vítkovice získaly jen o tři body více. Na čtvrtou Plzeň, dnešního soupeře Komety, ztrácí Moravané bodů osm. Kometa se v prosinci dostala do slušné formy, z osmi zápasů pouze v jediném případě nezískali ani bod. Naposledy sehráli těžkou partii s mistrovským Třincem, zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, kde byli úspěšnější Oceláři.

Nejproduktivnějším hráčem Komety je Peter Mueller (17+19), druhý Petr Holík na něj ztrácí již devět bodů (8+19). Na bronzové příčce je poté předsezónní posila z Kärpätu Michal Krištof (6+20). Mezi třemi tyčemi odchytal více minut Matěj Tomek, nicméně poslední zápasy dostává spoustu prostoru Jakub Sedláček, který moravský celek nedávno posílil z Olomouce. Sedláček prozatím odchytal v Brně osm zápasů, procentuální úspěšnost činí 93,06%, s průměrem necelé dvě branky na utkání.


Výsledky posledních zápasů

Motor České Budějovice 4
HC Škoda Plzeň 2
(2:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. M. Hanzl (Karabáček, M. Beránek), 10. Šenkeřík (Karabáček, M. Hanzl), 28. M. Beránek (M. Hanzl, Karabáček), 42. Vondrka (Valský) – 21. Mertl (Dzierkals, M. Lang), 48. Mertl (Budík, Dzierkals).
HC Škoda Plzeň: Svoboda (10. Pavlát) – Kaňák, Čerešňák (A), Graňák, Budík, Kvasnička, Kindl (C), V. Lang – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Suchý, Bulíř, Schleiss – Blomstrand, Kodýtek (A), G. Thorell – Přikryl, Marcel.


HC Oceláři Třinec 3
HC Kometa Brno 2sn
(1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Marcinko (M. Doudera, O. Kovařčík), 52. Hrehorčák (Dravecký), rozh. náj. Matěj – 5. Zaťovič, 33. Tansey (Krištof, Vincour).
HC Kometa Brno: J. Sedláček – Ďaloga, Bartejs, Kučeřík, R. Holland, Gulaši (A), Roth, Tansey – Zaťovič (C), P. Holík, P. Mueller (A) – Šik, Krištof, L. Horký – R. Pavlík, Rákos, Vincour – Meluzín, Dočekal, T. Šoustal.