Notes #13: S Kladnem se bude bojovat o šest bodů

P l z e ň - Včetně přípravy a poháru nevyhráli Kladeňáci nad Plzní již téměř pět let. Postavení v tabulce pasuje i tento zápas na duel "o šest bodů". Rabatu zatím patří osmá příčka, v případě vítězství se může Lasselsberger přiblížit svému nedělnímu soupeři na dva body.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC RABAT KLADNO

26. kolo – neděle 23. listopadu 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň - Extraliga letí jako namydlený blesk. Právě dnes bude odehrána polovina celého ročníku, a to první kolo se konal před necelými dvěma a půl měsíci. V minulé sezóně byli tehdejší keramici s 32 body na 11. místě, se sedmibodovým odstupem od osmé Sparty. Před dvěma lety, kdy Plzeň po základní části skončila celkově čtvrtá, měla na svém kontě 36 bodů a okupovala osmou pozici. V sezóně 2000/01 byla Plzeň také osmá, tentokrát se 37 sedmi body. Nakonec to však s postupem do play-off nedopadlo dobře. Nejlépe to s Plzní vypadlo v bronzové sezóně 1990/00, kdy o bod vedla celou tabulku před druhou Spartou Praha, pozdějším mistrem ligy. Letos se podle všeho bude opakovat loňský průběh, kdy Pardubice, příští soupeř Plzně, ovládly základní část a s přehledem ji vyhrály. Po polovině základní části budou zcela jistě na prvním místě, zato na opačném pólu tabulky to vře. Žádný „Havířov“ se letos nenašel, takže o barážovém účastníkovi se letos zřejmě rozhodně ve velmi tuhém boji.


HC RABAT KLADNO
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

KLADEŇÁCI MYSLÍ NA PLAY-OFF

Po jednoroční prvoligové anabázi se Kladeňáci vrátili do ligy s cílem poprat se o postup do play-off. Své představy doposud plní, balancují na hranici elitní osmičky.

Navrátilce do extraligy v létě posílilo několik hráčů extraligou protřelých. Obránci Rostislav Malena a Vratislav Čech, loni neztrestanější muž nejvyšší soutěže. S pověstí zlého muže přišel ze Slovenska útočník Miroslav Lažo, z Liberce zkušený Vítězslav Jankových. Explzeňský Juraj Štefanka měl být také výraznou posilou, ovšem po několika kolech s ním vedení rozvázalo spolupráci.

V přípavě vyhrála Plzeň
nad Kladnem na svém
ledě 6:2.
To již v dresu Kladna brázdil extraligové stadiony několikanásobný mistr světa Martin Procházka, ke smůle Kladenských se nyní potýká se zraněním kolena, které si vyžádalo operační zákrok. Vedení stále hledá posily. Na měsíční zkoušku na Kladno zamířil z Liptovského Mikuláše forvard Karol Bartánus.

Kladenská soupiska skrývá také jednoho hokejového veterána. Je jím obránce Petr Kasík, ročník 1962. Vysoký obránce rozhodl jediným gólem zápasu duel se Znojmem.

Na Spartě Kladeňáci neudrželi
Martina Havláta.
Tahouny kladenského týmu by měli být především zkušení hokejisté jako Gardoň, Kysela, Klimt, Zajíc, Kasík či Kruliš. Hokejisté Rabatu se mohou spolehnout na brankáře Zdeňka Orcta, který ve svém současném působišti kroutí již třetí sezónu. Proti Znojmu ve 23. kole vychytal svoji první letošní nulu.

Aktuální forma Kladna je rozpačitá. Ze čtyři posledních domácích zápasů Kladeňáci tři vyhráli, dva dokonce stejným kuriózním výsledkem 1:0, ovšem na hřištích soupeřů je to o mnoho horší. Od senzační výhry v prodloužení na ledě Pardubic Středočeši čtyři zápasy prohráli, s celkově vysoce záporným skóre 5:20, o což se zejména zasloužila „desítka“, kterou Kladnu uštědřil Zlín.

Sestava z 24. kola:

Orct - Zeman, Kasík - Čech, P.Hořava - Kruliš, Malena - Dlouhý - Kysela, Gardoň, Klimt - Bartánus, Kalla, M.Hořava - Bílek, Zajíc, Havel - Jankových, Pazourek, Lažo.

Kladeňáci v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Kalla – 12 (6+6)
Kall, Gardoň, Horna - 6
Kysela, Jankových – 7
Gardoň, Horna, Kalla – 2
Kalla- 1
Kasík - +10
Dlouhý, Kysela- -6
Kruliš – 71

pozn. statistiky po 24. kole

Kladno stále hledá posily

Na spadnutí byl příchod exkladenského rychlíka a místního odchovance Petra Tenkráta, který začal letošní sezónu v ruském Voskresensku. Víra, že hráč bude k dispozici zdarma, však nebyla naplněna, ruský celek požadoval odstupné v řádech desítek tisíc amerických dolarů, což je pro rozpočet středočeského týmu příliš vysoký požadavek. Kladenští tak zalovili v „levnějších“ vodách, místo Petra Tenkráta z Ruska přišel ze Slovenska Karol Bartánus, který v juniorském věku působil v zámořských soutěžích AHL a ECHL.

Zlý mužové v kladenském dresu

V první dvacítce nejtrestanějších hráčů extraligy byli po 24. kole hned tři hráči Rabatu Kladno. Celému pelotonu vládl Jan Kruliš (71 TM), o bod před jediným zástupcem Plzně Aleši Krátoškovi. Sedmé místo okupoval kapitán Kladenských Jan Zajíc (55 TM). Dvacátou pozici zaujal slovenský útočník Miroslav Lažo, se 45 TM.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

ZDAŘILÁ PRODLOUŽENÍ ZASTÍNIL PÍSKOT

Na výjezdy po hřištích soupeřů se vydali Plzeňáci ve 22. a 23. kole. První na řadě byli Orli ze Znojma, kterým v brance čelil již Marek Schwarz. A vedl si výborně, výrazně se zasloužil o zisk jednoho bodu za prohru 2:1 v prodloužení. Jediný gól Lasselsbergeru zaznamenal po přihrávce Hurtaje Pavel Vostřák.

Mladý plzeňský gólman ze zápasu vyšel s 52 (!) úspěšnými zákroky a procentuální úspěšností 96,3 %. Bod ze Znojma byl důležitou vzpruhou před důležitým zápasem, kterým bylo derby s osmými Karlovými Vary, od kterých měla Plzeň tříbodový odstup.

Vojtěch Polák zkouší
překonat Marka Schwarze.
Energetici nepředvedli v posledním kole na ledě Vítkovic vůbec špatný výkon, porazila je střelecká smůla. To se opakovalo i s Plzní. Aktivní karlovarští hokejisté si dokázali vypracovat velké kvantum příležitostí, ale mnohem efektivnější byla střelba Plzeňských.

Pospíšil s Krátoškou dostali hosty do dvougólového vedení, které energetici v polovině prostřední části smazali, ale důrazný Josef Straka skóre před druhou sirénou přeci jen otočil ve prospěch Plzně. Po přestávce domácí skóre bleskově srovnali a zápas dospěl opět do prodloužení. Kapitán David Pospíšil stál v 64. minutě ve správný čas na správném místě, tečoval puk s nadsázkou řečeno všemi možnými součástmi hokejové výstroje a vystřelil pro svůj tým druhý bod.

Ze dvou zápasů na hřištích soupeřů tak Plzeňáci vybojovali tři body. Ovšem pro další zápas přišli o Aleše Krátošku, který si ve Varech vykoledoval druhý vyšší trest, za což ho čekal disciplinární postih, automatický stop na jeden zápas.

Ani bojující kapitán David
Pospíšil Plzeň nezachránil.
Chyběl tak proti Vsetínu, v zápase, ve kterém se poprvé předvedl před plzeňskými fanoušky Marek Schwarz. Nakonec to byl sedmnáctiletý mladík, který si jako jediný vysloužil potlesk publika. Výsledkově jeho premiéra vůbec nevyšla, k čemuž maximální měrou přispěli hlavně jeho spoluhráči v poli. Prohra také zavdala příčinu ke spekulacím o setrvání trenéra Rostislava Čady na pozici hlavního trenéra Plzně.

Po výkonu nehodném extraligového týmu tedy odešel Lasselsberger z ledu poražen 4:0. Nespokojenost po zápas kontrastovala s očekáváním, která před tímto zápasem v hledišti panovala. „Chtěl bych se divákům za celý tým omluvit, byli jsme fakt hrozný,“ kál se po zápase kapitán David Pospíšil. Byl to 9. zápas v řadě, v němž Plzeň nedokázala plně bodovat, další šance byla na ledě pražské Sparty.

Sestava ze 24. kola:

Schwarz - Nedoma, Vobořil, Dobroň, Hanzlík, Cartelli, Výborný - Dvořák, Straka, Andrašovský - Pospíšil, Důras, Šaffer - Vostřák, Hurtaj, Matějovský - Bílek, Švík, Adamský.

Nebývalá série prodloužení

Mezi 20. a 23. kolem neměl žádný zápas Plzně pouze 60 minut. Vše začalo remízou na ledě Liberce, kterou zařídil Aleš Krátoška. Po reprezentační přestávce Plzeňáci přivítali Vítkovice a rozhodnutí padlo až v prodloužení z hole Radka Matějovského. K cennému bodu ze Znojma chtěla sice Plzeň přidat ještě další, ovšem v prodloužení se musela bránit přesile dvou mužů a znojemský Ludvík rozhodl. Ve Varech se opět prodlužovalo a tentokrát se zase radovala Plzeň, výše zmíněnou tečí rozradostněl početný zástup plzeňských fanoušků David Pospíšil. Bilance z posledních „prodloužení“ je příznivá. Ze čtyř dokázali Plzeňáci dvakrát rozhodnout, jednou gól nepadl a jednou se radoval z dalšího bodu soupeř.

Před vlastními fanoušky bez gólu

To se naposledy Plzeňákům přihodilo 23. října 2001, tehdy si po vítězství 2:0 vezla z Plzně tři body Sparta. Neradostný kousek plzeňští hokejisté zopakovali v letošním 24. kole proti Vsetínu – 0:4. Naopak byl duel s Valachy v pořadí 96. zápas, ve kterém nedokázala Plzeň udržet čisté konto.

Statistika +/-

Pouze u pěti hráčů Plzně bylo po 24. kole převaha kladných bodů nad zápornými. Nejlepší je v této statistice stále Martin Výborný, ovšem v rámci celé extraligy je až na 58. místě.

Martin Výborný +4
Milan Nedoma, Radek Matějovský +2
Aleš Krátoška, Pavel Vostřák +1
David Pospíšil, Mario Cartelli 0

ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Kladno je jedním z nejslavnější týmů českého hokeje. Klub, ze kterého vzešlo mnoho vynikajících hokejistů však v posledních letech dává zapomenout na někdejší úspěchy, nezdary dokonal sestup do první ligy, ze kterého se však Středočeši rychle oklepali a po roce jsou opět v nejvyšší hokejové soutěži.

Plzeň drží jednu neuvěřitelnou sérii. Naposledy se v extralize z výhry nad Plzní Kladeňáci radovali 29.12.1998! Od té doby sehrála obě mužstva 14 zápasů, 12 jich vyhrála Plzeň, dva skončily nerozhodně.

Rozdílné pocity Zdeňků
Orcta a Sedláka.
Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Kladno
3619611124:1005

A jak to bylo v domácích zápasech?Nejvyšším brankovým rozdílem byla výhra Plzně 8:0. 2. února 1996 ale Kladeňáci deklasovali Plzeň na jejím ledě 10:3! 25. ledna 1998 tehdejší Keramiky Kladno roznesla 7:1, hattrick zaznamenal Jaroslav Bednář, na všechny góly mu přihrál Pavel Geffert. Asistenci v tomto zápase zaznamenal i gólman Dušan Salfický, který ve 24. minutě přihrála Mojmíru Musilovi na gól na 4:0. První „plzeňský“ hattrick ale zaznamenal již o pět let dřív Pavel Metlička, 9. listopadu 1993 v zápase Kladno – Plzeň 1:4.

Bilance Plzeň vs. Kladno na plzeňském stadionu
18123372:28

PLZEŇÁCI PROTI KLADNU

Michal Straka 23 (12+11)
Milan Volák 21 (12+9)
Pavel Vostřák 21 (8+13)
Josef Straka 15 (9+6)
Petr Kořínek 11 (1+10)

Oba kluby jsou tradiční líhní talentů, góly ve vzájemných zápasech tak stříleli některé současné hvězdy českého hokeje. Za Plzeň se trefili v současnosti anaheimský Petr Sýkora, ale tak další borci z NHL, Jaroslav Špaček, Martin Straka či Pavel Trnka. Za Kladno stříleli Martin Procházka, Pavel Patera, Marek Židlický, v současnosti jeden z nejproduktivnějších beků NHL, či Petr Ton. Nejproduktivnějším obráncem vzájemných zápasů je Jaroslav Špaček, který vstřelil tři góly a na šest jich přihrál.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. KLADNO

Průměrný počet branek 6 (4-2)
Průměrný počet vyloučení 13 (6-7)
Průměrný počet střel 60 (31-29)
- maximum 52-44
- minimum 24-21
Průměrný počet diváků 4 600
- v Plzni 6 400
- max. (30.10.1998 - Plzeň) 8 102
- mini. (24.9.2001 – Kladno) 1 000
Nejrychlejší gól 00:47Havel
(12.12.2000)
Nejpozději dosažený gól 59:59 Volák
(12.12.2000)

Zajíc připravil na vojně Plzeň o titul

Pohled na sestavu Kladna svádí trochu překvapivě ke vzpomínce na finále 1991/92 Trenčín-Plzeň. Kapitán Kladna Josef Zajíc byl jedním z několika Čechů v nabité sestavě Dukly, kteří si na Slovensku „kroutili“ vojnu. Dalšími byli např. Jaroslav Modrý, ale také Milan Nedoma! V Dukle již tehdy chytal současný brankář Zlína Igor Murín, před kterým na ledě tehdy operoval kouč Zlína Ernest Bokroš. Dlouholetý forvard Kladna Zajíc byl šestým nejproduktivnějším hráčem Trenčína, výrazně tak pomohl Dukle k zisku titulu mistra Československa.