Preview 38. kolo

O první body v roce 2022 bude Plzeň bojovat v Litvínově!

Modrobílí vyrážejí k souboji s Litvínovem, se kterým mají letos zatím vyrovnanou partii. V obou případech se navíc radovali hosté.

HC VERVA LITVÍNOV
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ZS Ivana Hlinky, Litvínov
4. ledna 2022
38. kolo Tipsport extraligy

Šest zápasů spolu sehráli indiáni a chemici minulý rok. A vždy se radovali modrobílí. V letním Generali Česká Cupu ve čtvrtfinále postoupila Plzeň po výsledcích 2:2 a 5:2. V samotné Tipsport extralize na severu Čech Škoda zvítězila 4:1 a 3:0, doma naopak sehrála s Vervou paradoxně vyrovnanější duely - 2:1 po samostatných nájezdech a 5:4. Letos se obě mužstva utkala dvakrát, nejprve se hrálo na severu Čech a Plzeň svého soka dokázala porazit 5:2. Odveta nicméně patřila Vervě, která zvítězila v LOGSPEED CZ Aréně 4:3, přestože v zápase vedla již o čtyři branky.


Z tábora soupeře

Verva vloni zakončila základní část na jedenáctém místě, posbírala o devatenáct bodů méně než Škoda. V předkole play off přišel rychlý konec, hradecký Mountfield uspěl ve všech třech střetnutích. Letošní sezóna zatím černožlutým nevychází dle představ, po 34 kolech jsou totiž až třináctí. Základní část je ovšem neskutečně vyrovnaná a na pátou Mladou Boleslav ztrácí Severočeši jen devět bodů. Čtvrtá Plzeň má náskok na svého dnešního soupeře bodů sedmnáct.

Verva nezažívá dobré období, z posledních deseti zápasů pouze třikrát odjížděla z ledu jako vítěz. Naposledy v dramatickém utkání zdolala Liberec na jeho ledě 3:2. Předtím ale svěřenci Vladimíra Růžičky třikrát po sobě prohráli. Poslední domácí duel Litvínov prohrál s Pardubicemi 1:5, celkově v tabulce domácích zápasů jsou domácí až na třináctém místě.

Bodově mužstvo nejvíce táhne letní posila ze zámoří Giorgio Estephan. Čtyřiadvacetiletý Kanaďan hraje ve slušné formě, když ve 34 střetnutích jedenáctkrát zamířil do černého a přidal sedmnáct asistencí. V zádech má Patrika Zdráhala, který již vloni na sever Čech zamířil z Plzně a zapsal bilanci 12+22. Letos je prozatím na hodnotě 11+14. Nejproduktivnějšími obránci černožlutých jsou společně Uvis Balinskis a Aaron Irving, oba shodně posbírali patnáct bodů (5+10). V brankovišti hned 31 zápasů odchytal předsezónní posila Denis Godla. Brankář Litvínova vychytal již tři čistá konta a procentuální úspěšnost má lehce nad devadesáti procentech.

Litvínov v těchto dnech trápí vyšší marodka, momentálně nemohou počítat s forvardy Patrikem Zdráhalem a Františkem Gerhátem. Vedení klubu na to zareagovalo v nedávné době příchodem útočníka Jiřího Fronka. Ten v letošní sezóně nastupoval za Jihlavu a v devětadvaceti zápasech posbíral třiadvacet bodů (11+12). "S Jihlavou jsme domluveni, že budeme moci Jirku využít v zápasech i tréninku. Vzhledem ke zranění útočníků je to pro nás vítaná pomoc," řekl generální ředitel klubu Pavel Hynek.




Výsledky posledních zápasů

HC Škoda Plzeň 6
HC Kometa Brno 3
(2:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Schleiss (Čerešňák), 14. F. Suchý (Čerešňák), 31. M. Lang (Dzierkals, Kodýtek), 34. Blomstrand (M. Lang, V. Lang), 46. M. Lang (Mertl), 59. M. Lang (Čerešňák) – 30. P. Holík (P. Mueller, Bartejs), 31. Vincour (Rákos, R. Pavlík), 48. P. Mueller (P. Holík, Zaťovič).
HC Škoda Plzeň: Svoboda (Pavlát) – Kaňák, Čerešňák (A), Graňák, Budík, V. Lang, Kindl (C), Kvasnička – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Suchý, Bulíř, Thorell – Blomstrand, Kodýtek (A), Schleiss – Přikryl, Musil, Marcel.

HC Bílí Tygři Liberec 2
HC Verva Litvínov 3
(0:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Ordoš (Filippi, Vitásek), 31. Birner (Filippi, Rychlovský) - 16. Hrbas (Stříteský, Jarůšek), 20. V. Hübl (Estephan, Irving), 30. J. Jícha (Irving, Kudrna)
HC Verva Litvínov: Godla – Kolář, Irving, Hrbas, Strejček, Demel, Stříteský, Baláž – Straka, Estephan, Havelka – Kudrna, Hübl, Lukeš – Chalupa, Sukeľ, Jarůšek – Zygmunt, Jícha, Svoboda.