Preview 50. kolo

Modrobílí míří do našeho hlavního města, čeká je duel se Spartou!

Před indiány je cílová rovinka základní části! Škodě zbývá odehrát posledních devět duelů, které stihnou v následujících třech týdnech. Vše odšpuntuje střetnutí na Spartě!


HC SPARTA PRAHA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

O2 arena, Praha
15. února 2022
50. kolo Tipsport extraligy

Západočeši letos potvrzují, že se jim na Spartu dlouhodobě daří. Nejprve vybojovali bod za porážku v prodloužení na ledě soupeře, poté během dvanácti dnů Škoda před svými fanoušky zvítězila 5:4 a následně 6:3.


Z tábora soupeře
Pražané vloni konečně dosáhli na jeden ze svých cílů a vybojovali první místo po základní části. A i nadále pokračovali podle plánu, bez ztráty kytičky přejeli v poměru 4:0 na zápasy ve čtvrtfinále Olomouc. Jenže poté byl nad síly v semifinále Liberec. Letos je umístění podstatně horší - až sedmé, na vedoucí Třinec ztrácejí rovných třicet bodů. Na čtvrté Západočechy je manko "pouze" desetibodové, avšak Pražané mají ještě dva duely k dobru.

V průběhu sezóny v kádru došlo k celé řadě změn. Především v brankovišti, kde se předčasně rozhodl skončit Alexandr Salák, naopak se vrátil Matěj Machovský a novou akvizicí je i Július Hudáček. Na hostování odešel Jakub Neužil do Litvínova, Zdeněk Doležal do Motoru a Ladislav Zikmund do Kladna. Naopak se vrátil z Chabarovsku David Tomášek, Gennadij Stoljarov zase dorazil z Itálie a Maxim Matuškin ze Švédska.

Nejproduktivnějším hráčem Sparty je Filip Chlapík, jenž ve třiačtyřiceti zápasech nasázel šestadvacet gólů a přidal devětadvacet asistencí. Vévodí tak celé soutěži, na druhého indiána Michala Bulíře má náskok tří přihrávek. V zádech má bratra plzeňského Gustava Thorella Erica s bilancí 18+29. Mezi třemi tyčemi se představilo již šest gólmanů a pouze Machovský s Hudáčkem dokázali úspěšnost zákroků vytáhnout nad devadesát procent. Naopak Neužil, Cichoň, Salák i Zhukov zůstali hluboko pod.

Jako tým mají Pražané páté nejúspěšnější početní výhody, hra v oslabení je až jedenáctá. Čtyři celky posbíraly více trestných minut, stejný počet rozdal méně hitů a tři zblokovaly méně střel.


Výsledky posledních zápasů
HC Škoda Plzeň 4
PSG Berani Zlín 0
(0:0, 4:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Mertl (Blomstrand, G. Thorell), 29. Bulíř (G. Thorell, Blomstrand), 32. Bulíř (Mertl, Schleiss), 38. Bulíř (F. Suchý).
HC Škoda Plzeň: Pavlát (Svoboda) – L. Kaňák, J. Holý, Graňák, Kremláček, Budík, J. Kindl (C), Kvasnička – J. Dufek, Mertl (A), M. Lang – F. Suchý, Bulíř, F. Přikryl – Blomstrand, Kodýtek (A), Schleiss – M. Marcel, G. Thorell, Malát.


HC Verva Litvínov 0
HC Sparta Praha 5
(0:1, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 11. D. Kaše (E. Thorell), 33. M. Forman (Chlapík, Moravčík), 53. Chlapík (Z. Doležal, Matuškin), 55. Strnad (T. Pavelka, Stoljarov), 55. Z. Doležal (Chlapík, M. Forman).
HC Sparta Praha: J. Hudáček – David Němeček, T. Pavelka, A. Polášek (C), Tomáš Dvořák, Moravčík, Jurčina, Matuškin – E. Thorell, R. Horák, D. Kaše – M. Forman (A), Chlapík (A), Z. Doležal – Prymula, Vitouch, Šmerha – J. Strnad, Stoljarov, Dvořáček.