Extraliga dorostu

Dorost jde v play off na Pardubice. Petr Kořínek: Budeme připraveni, těšíme se na to!

Základní část Extraligy dorostu je u konce. Plzeň celkově skončila na třetí pozici a prvním soupeřem Škodovky budou v osmifinále Pardubice. Pojďme si nyní dlouhodobou část společně připomenout.

Pojďme se nejprve zaměřit trošku na statistiky a začneme těmi týmovými. Nejlepší ze skupiny A byla Plzeň ve vstřelených brankách, průměrně dala 3,6 gólů na zápas. Úspěšnost střelby byla více než jedenáctiprocentní, což bylo po Spartě druhá nejlepší. Na prvním místě byla Škoda v počtu střel, které každý zápas vystřelila. Indiáni vyslali na branku soupeře průměrně každý zápas 32 střel. Škodovka dokázala využít každou čtvrtou početní výhodu, s téměř 27 procenty ji patřila opět patří vedoucí příčka. A co se týče hry v oslabení? Zde patři Západočechům bronz, 83,10% všech oslabení dokázala Plzeň ubránit. Premiantem” je Plzeň co se týče vyloučení. Průměrně plzeňský celek inkasuje skoro 23 trestných minut na zápas a s celkovými 456 TM z dvaceti zápasů jsou modrobílí i zde na prvním místě.

Nejproduktivnějším hráčem plzeňského mužstva byl čtrnáctiletý Adam Benák, který při své premiérové sezóně v kategorii dorostu posbíral ve 38 duelech hned 64 bodů (31+33). Celkově mladému plzeňskému hráči patří šestá pozice, nutno podotknout, že hráči před ním hráli se slabšími soupeři. Stejný hráč byl zároveň i nejlepším střelcem plzeňského mužstva, hned devět treft na něj ztratil Marek Hořejší. Benák kraloval i mezi asistenty, těch měl hned 33, což v součtu stačilo na osmé místo, o jednu méně jich měl Aleš Mazanec. V brankovišti se objevili tři brankáři. Pět duelů odchytali Tomáš Mečl s Matyáše Maříkem, jedničkou byl Daniel Jansa, který zasáhl do 29 duelů. Poslední jmenovaný inkasoval průměrně 2.48 branek na zápas s celkovou úspěšností 90.34%. Jansa třikrát v sezóně navíc dokázal udržet čisté konto.

CELKOVÉ STATISTIKY NAJDETE ZDE.

První část extraligy dorostu skončila na konci listopadu, Plzeň bojovala v desetičlenné skupině Západ. Tu mimo jiné tvořily celky Karlových Varů, Chomutova, Litvínova, pražská Hvězda, Třemošná, Mladá Boleslav, Liberec, Rytíři a PZ Kladno. Indiáni nakonec obsadili druhou příčku, o bod více nasbírala v tabulce Mladá Boleslav.

Do nadstavbové části postoupily společně s Plzní ještě týmy Mladá Boleslav, Karlovy Vary a Liberec. Do skupiny A navíc ještě zavítala pražská S – Sparta a Slavia. Hrálo se stylem každý s každým, dvakrát doma, dvakrát venku, celkově dvacet zápasů. A i zde patřilo Škodovce druhé místo. Stejně jako v první část jen o bod více měli Bruslaři. „Myslím si, že to byly velice kvalitní zápasy se všemi týmy. Mělo by to tak být od začátku sezóny. Utkání jsou v tempu, ve velké rychlosti a hráči se tak mohou rychleji zlepšovat a posouvat dále. Jsem rád, že je systém takto nastavený,“ říká trenér plzeňských dorostenců Petr Kořínek.

Nyní už je ale vše zapomenuto a po dvou letech si hráči mohou vychutnat konečně atmosféru vyřazovacích bojů. „Poslední dva roky tu byl covid a bohužel play off se vůbec nehrálo. Dle mého jsme měli dobré mančafty, škoda. Dnešním dnem vše skončilo, příští týden začíná prakticky nová sezóna, těšíme se na to,“ dodává Kořínek.

Pro spoustu hráčů to bude první zkušenost. Osmifinále začíná již ve středu 9. března a Plzeň první duel odehraje na domácím ledě. „Vyřazovací část je o psychice, hodně o hlavě. Spousta kluků, co tu je play off nikdy nehrálo, o to více se na to budou muset soustředit. Bohužel osmifinále je pouze na dva vítězné zápasy, musíme se na to dobře připravit a se sebevědomím jít do těch zápasů.

Tabulka byla velice vyrovnaná, situace se měnila každým okamžikem, nakoec se rozhodlo, že prvním soupeřem Západočechů budou Pardubice, se kterými letos Plzeň neodehrála jediný zápas. „Po zápase se Spartou jsme již v kabině koukali na tabulku. Kdybychom vyhráli v Liberci, mohli jsme být první a narazit třeba na Litvínov. Říkali jsme si, kdo na nás vyjde, tak vyjde, určitě si nevybíráme. Jestli chceme s Plzní dosáhnout nějakého úspěchu, tak musíme porazit kohokoliv,“ říká závěrem Petr Kořínek.