Petr Kodýtek #88

Za vším udělat tlustou čáru a mít čistou hlavu, má jasno Petr Kodýtek

Plzeň se popatnácté v řadě probojovala do play off, potřetí přitom v této šňůře vyzve na souboj Mladou Boleslav.

Na jaře roku 2015 byli v předkole play off úspěšnější 3:1 na zápasy Středočeši, kteří stejně jako letos sérii odstartovali v Plzni. Před dvěma lety na vzájemný čtvrtfinálový souboj kvůli pandemii COVID-19 vůbec nedošlo.

V kádru Mladé Boleslavi působí celá řada bývalých indiánů, dokonce i odchovanců Škody. Například s Janem Eberlem tvořil ještě vloni silný útok a s Petrem Strakou Petr Kodýtek.

Mladý štírek naskočil letos v základní části Tipsport extraligy ke dvaapadesáti duelům, nastřílel šest branek a přidal patnáct asistencí. Proti Bruslařům to konkrétně byly dohromady tři asistence.


Petře, mluvil jste již s nějakým svým bývalým spoluhráčem, který je nyní v kádru Bruslařů?
Mluvil jsem s Honzou Eberlem. Dělali jsme si spolu z toho srandu, že to takto vyšlo, že budeme hrát proti sobě. Ale to bylo asi tak vše, možná ještě nějaké provokace těsně před tím proběhnou (úsměv).

Jaké pocity máte z Mladé Boleslavi?
Takové smíšené. Bruslaři jsou nepříjemným soupeřem, je to hodně bruslivý tým. My si hlavně musíme nastavit hlavy na vítězství. Ta základní část pro nás nedopadla tak, jak bychom chtěli, ale nyní jedeme dál.

Jsou ty zápasy s Mladou Boleslaví něčím specifické?
Řekl bych, že ano. Hrozně moc bruslí, nikdy se nezastavují, mají hodně dobrý a velký forčeking, to není nic příjemného. Když nehrajete na puku, tak oni jsou stále v pohybu, mají velký tlak do brány a je těžké se s tím vypořádat.

V posledním vzájemném utkání Plzeň na ledě Bruslařů uspěla 3:0. Dá se od toho nějak odrazit?
Já si vzpomínám, když jsme takto vloni vysoce roznesli Olomouc a následně v předkole s nimi nestačili 0:3 na zápasy. Takže to asi není ten správný ukazatel, že si řekneme, že je smázneme, když jsme s nimi naposledy uspěli a navíc u nich. Takto to není, základní část se oddělí a play off je opravdu zcela jiná soutěž. Takže nějaký ukazatel, že bychom kvůli tomu měli být favorité, to není.

Jak se správně nastartovat na vyřazovací boje?
Vychází to z každého. Někdo to v sobě má více, někdo méně. Záleží hodně moc i na kabině, jak si to tam člověk nastaví. A to i trenéři. Je to také na starších a zkušenějších hráčích, které tady máme, abychom to nějak společně nastavili. Máme mladý tým a nyní zase bude o něco zkušenější.

Vám je třiadvacet, ovšem v mužstvu je celá řada výrazně mladších hráčů. Berete to tedy i na sebe?
Určitě ano. Mladé je potřeba strhnout, nakazit je tou energií, aby cítili, že je to úplně něco jiného. Že se jede naplno, nikomu se nenechá ani metr ledu.

Sám jste říkal, že nejste úplně z osobního hlediska zatím se sezónou zcela spokojený. Jak s tím bojujete?
Vyměnili se trenéři, mám jiné spoluhráče. Musel jsem si tak na nové věci zvykat, ale to teď házím za hlavu a chci se ukázat v play off.

Takže podobná tlustá čára jako za ztrátou přímého postupu do čtvrtfinále?
Samozřejmě, člověk už se tím nemůže zabývat. Nyní jsme měli volno, tak jsem si chtěl vyčistit hlavu a už na to nemyslet. Ani na to není čas. Teď už se opravdu soustředím pouze na pátek a sobotu, abych pomohl týmu a vyhráli jsme.

Začínáte doma, asi je výhoda, že již mohou přijít i diváci, že?
Samozřejmě budeme rádi, když jich přijde co možná nejvíce. Protože ten poslední zápas, co jsme tady předvedli, nebylo úplně to, co jsme chtěli. Víme, jaké to je, když je tady plný dům. Je to pro nás šestý hráč na ledě, který nás táhne a podporuje.

Máte nějaký rituál, který určitě před startem série uskutečníte?
Pár jich mám, ale snažím se na to zase až tak nemyslet, abych měl čistou hlavu a nesvazovalo mi to nohy.