Junioři před semifinále

Junioři startují semifinále! Trenér Vojan: Na Spartu se dobře připravíme

Již v první dubnový den čeká na mladé indiány úvodní duel semifinálové série, představí se v našem hlavním městě na ledě pražské Sparty.

V sérii hrané na čtyři vítězná utkání začínají modrobílí na ledě soupeře, doma se představí až v úterý a ve středu pátého a šestého dubna. A to i přes to, že základní část právě před Pražany ovládli. Důvod? Pro nasazení do play off se totiž s dlouhodobou částí vůbec nepočítá, rozhoduje bodový zisk v osmifinálových skupinách, kde oba soupeři bojovali se třemi úplně jinými celky.

Jak již bylo řečeno, základní část juniorské DHL extraligy opanovali modrobílí se ziskem třiadevadesáti bodů v osmatřiceti utkáních, Sparta skončila druhá se ztrátou tří bodů. Následovaly osmifinálové skupiny, ve kterých Škoda bojovala ve dvanácti utkáních s šestým Třincem, sedmým Mountfieldem a dvanáctým Zlínem. Pražané vyzvali páté Karlovy Vary, osmé Pardubice a jedenácté Vítkovice. Obě mužstva společně postoupila z prvního místa, avšak Sparta získala o bod více, ten nyní rozhoduje o výhodě domácího prostředí pro start bojů o finále.

Oba semifinalisté si cestu mezi nejlepší čtyři celky soutěže museli pořádně vybojovat, o svém postupu shodně rozhodli až v pátém utkání na domácím ledě. Plzeň v sérii vždy ztrácela, ovšem druhý dech chytla ve správnou chvíli. Mečbolu Pardubic na jejich ledě utekla po výsledku 6:2, doma poté rozhodla po kanonádě dokonce 8:1. Pražané zase do Brna odjížděli s vedením 2:0, avšak ani v jednom utkání na jihu Moravy na postup nedosáhli. To až doma při skóre 6:2.

Oba soupeři se letos potkali dvakrát a vždy se radovali Plzeňští. Nejprve na svém ledě 2:1, poté v závěru základní části v přímém souboji o první místo dobyli indiáni naše hlavní město 6:2. Druhou semifinálovou dvojici tvoří po základní části čtvrtý Liberec a šestý Třinec. Ten dokázal jako jediný vyřadit celek z první čtyřky - konkrétně třetí Bruslaře. Tygři naopak zase jako jediní rozhodli sérii předčasně - Karlovy Vary skolili již 3:1 na zápasy.

Ze všech čtvrfinalistů měla o chloupek Plzeň nejproduktivnější přesilové hry, když využila prakticky každou třetí, v těsném závěsu byla ale právě Sparta. Ta si zase o něco lépe vedla v oslabeních, navíc posbírala druhý nejmenší počet trestných minut, Západočeši naopak druhý nejvyšší. Modrobílí jako jediní dokázali stlačit průměr střel na svého gólmana za zápas pod třicet, Pražané jsou na hodnotě 36. Přesně tolik naopak indiáni pokusů na brankáře soupeře vyšlou, jejich semifinálový soupeř o necelé dvě méně. Oba celky ve čtvrtfinále inkasovaly shodně šestnáct branek, o jednu více pak nastřílela Sparta - 23.

Vyrovnaní jsou i bodový lídři obou soupeřů. Plzeňský Václav Adamec nasázel pět branek a šest asistencí, Tomáš Tomek má na svém kontě rovněž jedenáct bodů, ovšem za tři góly a osm přihrávek. Společně vedou bodování vyřazovacích bojů. Mezi třemi tyčemi Sparty většinu minut odchytal s úspěšností zákroků přes dvaadevadesát procent Jakub Krbeček, na straně Plzně si lépe vedl Jakub Vondraš s hodnotou dokonce přes 94 procent.


Program a výsledky juniorů ZDE!


Petr Vojan
Pane trenére, před startem čtvrtfinále jste očekával velmi vyrovnanou sérii, to se nakonec potvrdilo, že?

Jednoznačně. My jsme blbě prohráli první zápas, kdy jsme těsně před koncem inkasovali rozhodující gól v oslabení, takže jsme si trošku nahlodali sebevědomí, které jsme měli. Navíc jsme do vyřazovacích bojů nenastupovali v úplně optimální formě. Doufám, že jsme se během této série dostali zpět do vítězného rozpoložení. Série byla velmi náročná, Pardubice mají v týmu výborné hráče a hrály skvěle týmově. To, jak dopadl poslední duel, tomu vůbec neodpovídá.

Série byla poměrně vyhrocená, to ale k play off patří, že?
To je obvyklé, nic bych v tom nehledal. Samozřejmě se vždy během série utvoří dvojičky či trojičky, hráči o sobě ví a když se potkají, tak si trošku naloží. Ale to je úplně normální. Jsem rád, že tam potom nebyly žádné zákeřné zákroky a vše se dohrálo v duchu fair play.

Nyní bude vaším soupeřem Sparta Praha...
Dostáváme se do poslední čtyřky, soupeři jsou na vysoké úrovni. Všechny soupeře již dobře známe, na Spartu se dobře připravíme. Máme dost zraněných a polámaných hráčů, tak se budeme snažit dát co nejdříve do kupy, i když se hraje poměrně brzy. Snad se tedy dobře naladíme a jdeme dál.

Není start semifinále přeci jenom až trošku brzy?
Takto to bylo v rozpisu sezóny, takže s tím se muselo počítat. Určitě by nám pomohlo, kdyby tam bylo trošku více času, ale není, tak se o tom nebudeme vůbec bavit.

Série se navíc hraje již na čtyři vítězná utkání, kvitujete to?
Já jsem hlavně rád, že už jsou série alespoň na tři (úsměv). Protože když si vzpomenu v minulosti na série na dva zápasy, tak se mi to ne úplně dobře hodnotí. Za tři jsem rád a na čtyři mi to přijde maximálně férové.

Negativum systému ovšem je, že jako vítěz základní části přicházíte o všechny výhody, které přebrali soupeři, kteří v osmifinálových skupinách proti jiným celkům posbírali o bod více. To znamená, že stále nemáte jistotu medaile a dokonce semifinále nezačínáte doma...
To je úplný nesmysl. Občas se divím, co všechno se dá v jednoduchém systému vymyslet. Oceněna by měla být dlouhodobá práce v sezóně, osmifinále byla záležitost měsíce, navíc každý hrál s jinými soupeři. Každopádně systém je stejný pro všechny, ohlížet se na to nebudeme, teď nás již zajímá jen páteční úvodní duel semifinále v Praze.