Dorost před finále

Dorostu začíná boj o titul se Spartou! Petr Kořínek: Budou rozhodovat maličkosti

​Je to tady. Již v úterý odstartuje boj o zlato. Dorostenci ve finále vyzvou pražskou Spartu, začíná se na plzeňském ledě a oproti jiným sériím se hraje již na čtyři vítězné zápasy.

Škodovka zahájila pouť play off v osmifinále, kdy jim soupeřem byly Pardubice. Modrobílí začali osmifinále na domácím ledě, i když šly Pardubice brzy v zápase do vedení, Škoda zvládla během druhé třetiny utkání zcela překlopit na svou stranu a nakonec zvítězila 5:1. Stejně nakonec dopadl i druhý duel a opět se rozhodovalo v prostředním dějství. Indiáni si tam vypracovali tříbrankový náskok, Dynamo sice poté utkání mírně zdramatizovalo, Adam Benák střelou do prázdné brány avšak podtrhl plzeňský postup.

Ve čtvrtfinále na Západočechy čekal houževnatý Zlín, který postoupil přes Vítkovice až po třech duelech. První měření sil rozhodl ve 14. minutě Petr Makovec, který šikovně tečoval před brankářem střelu Eichlera. V samotném závěru Plzeň vstřelila ještě dvě branky do prázdné brány a výsledkem toho bylo vítězství 3:0. Po sedmnácti hodinách se šlo opět do akce. Nyní šli do vedení Berani, leč stejně jako proti Pardubicím mladé plzeňské pušky utkání ve druhé třetině otočily a potřetí v play off zvítězili 5:1. Za zmínku rozhodně stojí pátá trefa, kterou Adam Benák vstřelil díky povedené „Grandlundové“ kličce. Následně se série přesunula na opačný kout republiky. Zlín šel v zápase opět jako první do vedení a dlouho to vypadalo, že pro sebe touto trefou uzme i celé utkání, ovšem samotný závěr patřil již Plzni. Jan Kučera dvěma brankami otočil skóre a deset vteřin před koncem Aleš Mazanec střelou do prázdné brány pečetil plzeňský postup do semifinále.

A i semifinále začala Plzeň skvěle. V prvním duelu se hrál vyrovnaný hokej, indiáni svého soka nakonec porazili 2:0. Nejprve se prosadil brankou v oslabení Tomáš Pittr, na jeho zásah navázal v početní výhodě Adam Jiříček. O den později to byl zcela odlišný zápas. Hradec poctivě bránil a ve třetí části se dostal do dvoubrankového vedení. To ovšem dvěma brankami vymazal Denis Řehoř a až v desáté sérii samostatných nájezdů rozhodl o druhém bodu pro Škodovku Adam Benák. Následně se série přesunula na východ Čech. Ve třetím zápase poslal indiány do vedení Aleš Mazanec, na jeho trefu nicméně Mountfield našel brzy odpověď. O osudu celé série rozhodla poslední minuta druhé periody. Zatímco Hradec své šance nevyužil, Josef Eichler bleskově na to vstřelil postupovou branku. V poslední vteřině zápasu ještě dal výsledku definitivní podobu obránce Antonín Lučan. Škodovka vyhrála všech osm zápasů play off a nyní se může těšit na finále se Spartou!

Ve finále čeká na družinu Petra Kořínka, jak již bylo řečeno, pražská Sparta, se kterou se Škodovka v nadstavbové části čtyřikrát utkala. První zápas se hrál zkraje roku 2O22 a Sparta na svém ledě zvítězila těsně 5:4. Za zmínku stojí výkon Adama Benáka, který vstřelil všechny čtyři branky svého týmu. Druhé vzájemné měření sil přišlo krátce poté, co plzeňský tým opustil karanténu a odveta jim vyšla na jedničku, indiáni zvítězili 4:2. O domácím vítězství rozhodla třetí třetina, kterou Plzeňané ovládli 3:0. Následně se hrálo opět v hlavním městě a tentokrát to byla jasná záležitost. Modrobílí deklasovali Spartu 11:3! Řádila především dvojice Benák - Titlbach, kteří si v zápase dohromady připsali hned 12 bodů, navíc oba vstřelili tři branky. Poslední utkání se hrálo na závěr základní části a opět slavila Škoda, která zvítězila 5:2.


Petr Kořínek:

Jaká těžká byla série s Hradcem?
Semifinále s Hradcem bylo velmi těžké, v této fázi soutěže už není slabého soupeře. Myslím, že nám strašně pomohlo druhé utkání, dokázali jsme zápas otočit z 0:2 na 2:2 a následně vyhrát v nájezdech. To klukům hodně psychicky pomohlo. I třetí duel v Hradci byl vyrovnaný, leč dokázali jsme to ubránit, navíc jsme hráli i dobře aktivně, bojovně a zápas jsme pro sebe nakonec urvali.

Ve finále vás čeká Sparta, jaká se dá očekávat série?
Nakonec nás čeká Sparta, ale i kdyby to byl Liberec, tak oba to jsou těžcí soupeři. S Libercem jsme od začátku přípravy odehráli osm zápasů, s Pražany čtyři. Sparta má ve svém středu vynikající hráče, navíc dobře jim chytá brankář. Vzájemné zápasy byly velmi bojovné, hodně se bruslilo a hrálo se více do těla. Dle mého to v play off bude velmi podobné, budou rozhodovat maličkosti, musíme se na Spartu dobře tím pádem připravit.

Může hrát nějakou roli, že Plzeň zvládla semifinále ve třech zápasech, zatímco Sparta končila až v sobotu večer?
Určitá výhoda to je, že jsme čtvrtfinále i semifinále zvládli na tří vítězné zápasy, nicméně hráči dobře regenerují. I když Sparta rozhodla až v sobotu v pátém zápase, tak jejich hráči si jistě odpočinou a zas tak velkou roli to hrát nebude. My jsme byli každopádně rádi, kluci byli trošku pobití, takže nyní můžeme jít s čistou hlavou do finále.

Ve skvěle formě chytá Daniel Jansa, co říct k jeho výkonům?
Dan Jansa chytá velice dobře, jsme moc rádi, že mu to takhle jde. Jenom si přeji, aby v takových výkonech pokračoval i nadále. Navíc obrana mu hodně pomáhá, celý tým funguje, jak má.

Kvitujete změnu, že se hraje již na čtyři vítězné zápasy?
Já si myslím, že pro hráče je to skvělý. Už tři zápasy jsou dobré, ale nyní je to vygradování celé sezóny. Když mančaft dokáže čtyřikrát vyhrát, tak to o týmu již něco ukazuje. Ten, který to zvládne, tak rozhodně zaslouženě vyhraje titul. Jednoznačně s tím souhlasím, jsem rád, že si hráči zahrají tak, jak to vidíme v extralize.

Sice se hraje v úterý i ve středu již krátce po obědě, přesto na co pozvat fanoušky, aby se přišli podívat?
Fanoušky bych jistě rád pozval, i když se hraje již v jednu hodinu. Shodou okolností junioři, kteří hrají hned po nás, tak hrají také se Spartou. Byli bychom moc rádi, kdyby nás fanouškové přišli podpořit, kluci si to za celoroční dřinu rozhodně zaslouží. Hokej má spád, hraje se rychle, bojovně, takže by se to lidem mohlo i líbit.