Soukup v U18

Osmnáctka bojovala se Slováky! Indián Soukup: MS je velká výzva

Mistrovství světa hráčů do osmnácti let se blíží, čeští mladící právě uzavřeli druhý přípravný kemp, naplánovány jsou zatím čtyři.

Výběr Jakuba Petra se během necelého týdnu vydal i na cestu do Piešťan, kde dvakrát vyzval na souboj domácí výběr. Na Apríla sehrál opravdu bláznivý zápas. Češi ztratili dvoubrankové vedení, poté v závěru střetnutí i náskok 3:2, avšak v čase 59:11 rozhodli brankou v oslabení. O den později ovšem již slavilo Slovensko 3:1, když udeřilo dvěma trefami z závěrečné periodě. „Byl to poměrně těžký týden. Nabírali jsme i kondici, jelikož do mistrovství světa zbývá ještě více jak čtrnáct dní. Slováci, připravující se na MS nižší divize, byli výborným soupeřem. Do prvního zápasu jsme nastoupili v okleštěné sestavě. Na utkání bylo rovněž poznat, že se jedná o přípravu, oba celky dělaly hodně chyb a duel byl nahoru - dolů, ani jeden z celků si nevytvořil moc výrazných šancí. Zápas jsme ovládli, když jsem v poslední minutě ve vlastním oslabením vyhrál buly a Ondřej Becher dokázal vsítit branku na konečných 4:3,“ popisuje mladý indián Marek Soukup a doplňuje: „Druhý zápas jsme měli už výrazné ztráty v sestavě. Do utkání jsme nastoupili s pouze pěti obránci a jedenácti útočníky a od začátku jsme tahali za kratší konec. Soupeř naopak v prvních deseti minutách nastoupil skvěle. Až poté jsme se oklepali a dostali se do hry. Postupně nám však docházely síly a už jsme nechodili tak aktivně napadat slovenské hráče. Zápas jsme prohráli 1:3 i proto, že jsme špatně zvládali předbrankové prostory a dělali zbytečné chyby.“

I přes negativní okolnosti si ale plzeňský hráč, který byl na srazu i s klubovým parťákem Adamem Dvořákem, soustředění užil. „Bylo to super, je příjemné se setkat opět s klukama a realizačním týmem. Neměli jsme žádnou akci od prosince, takže jsem se tam moc těšil. V úterý jsme se sešli ve Zlíně, kde jsme absolvovali těžké čtyři dny tréninků. Bylo to náročné, navíc v ještě probíhajícím play off. Takže jsme si navíc ještě každý doléčovali nějaké bolístky,“ usmívá se.

Jak již bylo řečeno, mistrovství světa hráčů do osmnácti let doslova klepe na dveře, první utkání Češi na šampionátu odehrají v sobotu 23. dubna proti domácím Němcům, o den později vyzvou Američany a na závěr základní skupiny Kanaďany. Své zápasy odehrají Landshutu – tedy jen zhruba 160 kilometrů od českých hranic. Po odebrání účasti Rusům a Bělorusům jsou základní skupiny pouze čtyřčlenné a nikdo nesestupuje. Je turnaj pro mladého forvarda indiánů velkou výzvou? „Určitě, koukám se pravidelně každý rok na starší reprezentace. Jak bojují a jak se jim na šampionátech daří. Byl by to určitě aktuálně můj největší cíl. Je nás tam ale třicet takových hráčů, kteří si tento sen chtějí splnit. Později, na kemp v Karlových Varech, tedy týden před startem turnaje, se k nám navíc připojí kluci ze zámoří a z Finska, kteří zatím hrají play off. Takže konkurence je obrovská a místa málo,“ usmívá se.

Sám rovněž ještě válčí ve vyřazovacích bojích, za stavu 1:1 na zápasy nyní junioři v úterý a ve středu před svými fanoušky pokračují v semifinálové sérii. „Je to skvělé, klukům moc fandím a přeji si, aby jsme si došli pro náš cíl, který jsme si dali před sezonou. Zápasy jsem sledoval na mobilu a viděl tak alespoň změny stavu. Je škoda, že se nám nepovedlo i ten druhý bod do série urvat, ale i ten jeden duel bude hrát velkou roli. Tento dvojzápas si myslím, že bude pro sérii rozhodující, proto bych chtěl pozvat co nejvíce fanoušků, aby kluky přišli podpořit,“ uzavírá.


Foto: Ronald Hansel