Tisková zpráva

Trenérské složení A týmu potvrzeno: Mužstvo indiánů i nadále vedou Baďouček s Říhou, v kádru se chystají změny

Začínáme odkrývat karty. V přiložené tiskové zprávě HC Škoda Plzeň oznamuje trenérské složení A týmu pro následující sezónu, oficiálně potvrzuje odchod obránce Petera Čerešňáka a Martin Straka s Tomášem Vlasákem vysvětlují záměr posílení kádru.

A tým HC Škoda Plzeň i nadále povede v extraligové sezóně 2022/23 stejné trenérské složení i realizační tým. Hlavními trenéry zůstávají Václav Baďouček a Miloš Říha, asistentem trenérů (zároveň sportovním manažerem) Tomáš Vlasák, trenérem gólmanů Rudolf Pejchar, kondičním trenérem Jan Snopek a video trenérem Vojtěch Tulačka. Vedoucím týmu je i nadále Václav Kalina, fyzioterapeutem A týmu Adam Havel a kustody a maséry týmu Petr Šulan a Jakub Vais.

V průběhu následujícího týdne vám představíme celkem šest nových hráčů A týmu. Každý den dopoledne oznámíme jméno posily a odpoledne s ním přineseme rozhovor. Hráče tedy nepředstavíme, jak bylo předchozí roky zvykem, všechny najednou. Jako první představíme posily do ofenzivy, následně do obrany.

Tvář týmu tedy dozná změn. V tiskové zprávě z 26. března jsme informovali, že v klubu nebude pokračovat šestice hráčů. A rovněž v modrobílém dresu nebude působit obránce Peter Čerešňák. „Chceme Peterovi poděkovat za všechno, co v našich barvách odvedl. Vypracoval se v našeho klíčového beka, získal řadu zkušeností a rovněž byl vzorem i pro naše obránce. Strávil v našem klubu šest let a nyní se rozhodl pro změnu prostředí, což zcela respektujeme. Přejeme mu jen to nejlepší do jeho osobního života i hokejové kariéry!“ říká sportovní manažer HC Škoda Plzeň Tomáš Vlasák.

Nyní již k novým jménům, která budou v následujících dnech představena. „Řadu let po sobě jsme byli úspěšní v základní části, někdy až nad očekávaní, ale v play off jsme se zastavili příliš rychle. Na vině byla řada důvodů a jedním z nejzásadnějších byl ten, že naše mužstvo bylo malé a lehké. Neměli jsme dostatek silových kluků, kteří v play off odvádí důležitou fyzickou práci. Na to jsme se zaměřili,“ avizuje Tomáš Vlasák. Jedním dechem ale dodává, že tým ale nechce ustupovat ze svých pozic po základní části. „To jistě ne, chceme hrát stále hokej, který bude lidi bavit a hrát nahoře, ale potřebujeme, aby mužstvo bylo silné a urostlé po fyzické stránce. Když to přeženu, tak s nadsázkou můžu říct, že raději budeme po základní části sedmí a postoupíme do hlavní soutěže play off, než abychom byli celou dobu kolem čtvrtého místa a pak měli na začátku března dovolenou.“

„Není to reakce pouze na minulou sezónu, ale na dlouhodobější fakt. Hledali jsme někoho, kdo by vlastně už po odchodu Ryana Hollwega podobnou roli plnil, ale nenašli jsme. Neměli jsme na to ty správné typy hráčů. Cítíme, že dostáváme nálepku v lize, že stačí, když na nás soupeř přitvrdí a my budeme mít problémy,“ doplňuje Martin Straka, generální manažer HC Škoda Plzeň. „To pochopitelně nechceme. Chceme být agresivní, aby to od nás bolelo na obou stranách hřiště, abychom ukončovali souboje a měli zvládnutý předbrankový prostor ať už před naším gólmanem, nebo v soupeřově pásmu. A toho chceme letos docílit. Není možné, aby na nás někdo zatlačil a my neuměli odpovědět.“

Plzeňský hokejový klub je znám tím, že dává prostor svým odchovancům a hraje útočný hokej založený na rychlosti. „A z toho nebudeme ustupovat. Chceme být jen důraznější. Přidat kilogramy, centimetry a důraz. Stavět naši hru na obětavosti a na týmovosti, umět se zastat jeden druhého. Ale stále předvádět ofenzivní hokej,“ pokračuje Tomáš Vlasák s tím, že dle jeho názoru je česká extraliga charakteristická tím, že po základní části začíná zcela nová soutěž. „Hokej se prostě od play off změní. Není to třeba jako ve Švýcarsku, kde se stále hodně bruslí a nehraje se až tolik do těla. U nás se po základní části přechází na soubojovou část a tam potřebujeme být silnější.“

A tým HC Škoda Plzeň je pravidelně doplňován z řad svých odchovanců. Mládež funguje výborně. Junioři jsou ve finále extraligy, dorostenci oslavili mistrovský titul a devátá třída byla na mistrovství republiky třetí. „Z mládeže budeme vybírat i dál. Vidíme potenciál v Marcelovi Marcelovi, Danovi Malákovi nebo v Honzovi Slaninovi, aby roli hráčů, kteří umí přitvrdit a jsou důrazní, splnili. A budeme s nimi o tom mluvit,“ říká Martin Straka.

Kádr ještě není uzavřený. Máme v něm místo a finance na minimálně jednoho útočníka s kvalitami rozhodovat zápasy a být ofenzivním mozkem týmu a rovněž na ofenzivního obránce,“ dodává.

Příprava A týmu začíná prvními dvěma bloky 30. května, které potrvají do 17. července. Následovat bude týden volna a poprvé hráči vyjedou na led 25. července.