Rozhovor Baránek

Marek Baránek: Očekávání musím potvrdit, až navléknu plzeňský dres

V tradiční odpolední představovačce vám přinášíme rozhovor s pátou oficiálně potvrzenou posilou kádru A týmu HC Škoda Plzeň pro novou sezónu - s Markem Baránkem.

Stejně jako u Jana Piskáčka, i námluvy mezi Plzní a Baránkem probíhaly nějakou dobu. „Už před loňskou sezónou jsme s agentem řešili možnost jít do Plzně, ale nakonec to tehdy ještě nedopadlo. Byli jsme v kontaktu a pak jsem se dozvěděl v polovině sezónu, že Plzeň má o mě zájem a mně se tato možnost zamlouval nejvíce. Věděl jsem, že o mě fakt stojí. Pak už jsme dořešili jen detaily, neboť Škodovka pro mě byla prioritou,“ vzpomíná Marek Baránek. Z týmu plzeňských indiánů se osobně zná nejlépe s Mírou Svobodou, se kterým se poznali v národním týmu do 20 let.

185 cm vysoký obránce není v extraligových poměrech nové jméno, oblékal totiž dresy Litvínova, Karlových Varů nebo Kladna. „Když jsem proti Plzni nastupoval v roli soupeře, vždycky se mi líbilo, jak mají útočné pojetí hry a jak pracují s mladými hráči. Nevím tedy, jestli se za mladého kluka mohu taky ještě považovat, ale tohle je mi na Plzni opravdu sympatické,“ směje se a dodává. „Těším se, až dorazím na tréninky a všechno to vypukne.“

A jak vzpomíná na plzeňské publikum? „Do Plzně jsem se na zápas vždycky těšil. Mám rád, když lidi hokejem žijí a je na stadionu rachot. Když jste jako soupeř udělal něco domácím, fanoušci na to zareagovali tak, že vás to ještě víc vyhecovalo. A teď to bude ještě víc tím, že budu hrát za Plzeň. Indiáni mají jedny z nejlepších fanoušků v lize,“ pokračuje.


Tomáš Vlasák v tiskové zprávě avizoval, že s příchodem Baránka má zároveň na tohoto beka i velká očekávání. „Musím to potvrdit, až budu mít na sobě plzeňský dres. Tam se to bude počítat. Jsem moc rád za pochvalná slova pana Čermáka, která pan Vlasák zmiňoval, protože mi s Jardou Jágrem dali šanci a já doufám, že jsem jim to splatil. A to samé doufám, že se mi podaří v Plzni. Chci být prospěšný týmu, ať to bude v obranném nebo útočném pásmu, abych potvrdil teď mé dobré dvě sezóny, které jsem měl,“ říká Marek Baránek. Jak by se představil on sám plzeňskému publiku? „Rád umím přitvrdit a myslím, že jsem komplexní obránce. Umím podpořit útok, poslední dvě sezóny jsem hrál v přesilovkách. Mám rád tvrdou hru a být pro soupeře nepříjemný a tím pomáhat týmu!“ Baránek s týmem Plzně absolvuje celou část přípravy.

Minulý ročník extraligy strávil v Kladně, kterému se podařilo uhájit příslušnost mezi tuzemskou elitou. Dá se tedy ročník hodnotit jako úspěšný? „Před sezónou jsem mluvil s Džegrem a ten mi říkal, že hlavně chce udržet extraligu. Aby se nespadlo jen po roce, co se Kladno vrátilo nahoru. A to jsme splnili. Je pravda, že ke konci sezóny se nám víc dařilo a pokukovali jsme po třináctém místě, a dokonce jsme mohli zabojoval o předkolo, ale to jsme ztratili,“ vypráví. „Byla to náročná sezóna, ale jsem rád, že jsme pro Kladno udrželi extraligu. A odcházím s čistým štítem a ne s tím, že do Plzně přicházím poté, co to v Kladně spadlo.

Rytíři měli velice specifickou situaci, protože po skončení základní části extraligy museli na svého vyzyvatele z první ligy čekat. A to přes 40 dní! „Dostali jsme týden volno po posledním zápase základní části a tam jsme si všichni vyčistili hlavy. Měli jsme před sebou více než 30 dní tréninků a pár přátelských utkání. Bylo skvělé, že nám klub zařídil soustředění na Slovensku v Liptovském Mikuláši, kde jsme také odehráli s místním týmem dva zápasy. Byli jsme pohromadě celý týden a užili jsme si to; hodně jsme trénovali a do toho jsme měli zařízený wellness. Na baráž jsme byli kvalitně připravení, a to se potvrdilo první dva zápasy,“ uvádí Baránek. „Psychicky bylo náročné to, že víte, že máte před sebou více než měsíční zápasové volno. Mám za sebou už přes 20 zápasů v barážích, takže jsem věděl, o co jde. Je to daleko náročnější než play off, které si užíváte. Sice také hrajete na 200 %, ale tady je hrozně velký tlak na hlavu, že každý zápas může být zlomový a váš tým sestoupí z extraligy.

Z osobního hlediska se jednalo ale jistě o povedenou sezónu. Baránek dostával na ledě dostatek prostoru a hokejově rostl. „Před sezónou jsem tuto roli neměl jasně danou, ale během přípravy jsem se dostal do první přesilovky a držel se tam. Byl jsem pak nemocný pár zápasů a z této speciální formace s Plekym a Adamem Kubíkem vypadl, ale pak jsem se tam vrátil. A dostal jsem strašně moc prostoru, což bylo skvělé,“ zakončuje povídání obránce.


Foto: Rytíři Kladno