Rozhovor Vitaloš

Plzeň je dobrá hokejová adresa, má jasno Martin Vitaloš

Slovenský bek s mládežnickými i seniorskými reprezentačními zkušenostmi. Vysoký a mladý obránce s držením hole napravo. Déjà vu?

„Myslím si, že mám defenzivnější styl než Peťo Čerešňák. Uvidíme, jak s jeho rolí, kterou tu zanechal, naložím. Chci být hlavně pozitivním přínosem pro tým,“ hlásí bývalý kapitán národní dvacítky. „Slyšel jsem o Plzni, že výborně pracuje s mládeží. A také, že mají rádi Slováky a že ti pak dostávají dost prostoru, jako naposledy to byl Peťo. Myslím si, že je to dobrá hokejová adresa.

Plzeň musela o náhradě za Petera Čerešňáka uvažovat hodně dopředu. Na podzim se odehrávaly námluvy s KHL, v průběhu sezóny pak bylo jasné, že by si Čerešňák své zahraniční angažmá zasloužil. Když do situace vstoupila válka na Ukrajině, bylo ve hře, že by slovenský bek zůstal na západě Čech, ale nakonec se rozhodl pro změnu prostředí.

„Jednání s Plzní bylo rychlé a začátkem ledna už jsem s Plzní byl domluvený, že od další sezóny budu hájit její barvy. Velice se těším už teď na další ročník!“ říká Vitaloš. „Jsme domluvení s Tomášem Vlasákem, že mi po finále zavolá a domluvíme se, jak vyřešíme letní přípravu. Doufám, že se k týmu připojím co nejdříve.“

Vitaloš sám sebe charakterizuje jako zodpovědného hráče, který soupeři nic nedaruje a rád mu hraje do těla. Nicméně mimo led byste ho na podobně tvrdého chlapa možná netipovali. „Doma se starám o králíka, pejska a morče. Jsem takový starostlivý typ,“ usmívá se.

Do Plzně přichází po dvouletém angažmá z Nitry, se kterou nedávno bohužel prohrál ve finálové sérii s bratislavským Slovanem 2:4 na zápasy. Před niterskou štací strávil dva roky v juniorce Rögle. „Byla to super volba, že jsem odešel. Ve Švédsku se hraje rychlejší a techničtější hokej a nabral jsem tam na zručnosti, což mi předtím na Slovensku chybělo. Moji spoluhráči ve Švédsku hodně dřeli, fakt na sobě makali, a to mě také posunulo. Ve světě je obrovská konkurence a tady jsem viděl, že pokud chcete uspět, musíte každý den jet naplno. To jsem si pak do Nitry udržel,“ vypráví sympatický obránce. A co si od naší nejvyšší soutěže slibuje? „Doufám, že se v české extralize velice rychle chytím a že si osvojím herní styl. Chci hrát velice zodpovědně a být posilou pro náš tým,“ uzavírá Vitaloš rozhovor.