Příchod Hrabík

HC Škoda Plzeň představuje další nové jméno. Do týmu přichází Kryštof Hrabík

Přestože jsme avizovali, že bude představeno šest nových hráčů, v průběhu jejich zveřejňování naše sportovní oddělení nelenilo. A my vám nyní můžeme prozradit, že dalším hráčem, který pro novou sezónu posílí náš tým, je statný útočník Kryštof Hrabík.

„Kryštof chtěl v Americe skončit, proto jsme se dostali do vyjednávání. Na základě společných rozhovorů je jasné, jakou roli po něm budeme chtít – přinést do naší hry důraz a zvládnout předbrankový prostor. Samozřejmě mu nebudeme ‚zakazovat hrát hokej‘, ale tohle by měla být jeho přednost. Kryštof nám potvrdil, že na tomto aspektu hry zapracoval a že svou roli přijímá,“ uvádí k podpisu jednoleté smlouvy sportovní manažer HC Škoda Plzeň Tomáš Vlasák. Klub si je pochopitelně vědom incidentu, který v lednu 2022 Hrabíkovi vysloužil 30 zápasovou stopku. „Samozřejmě jsme o tom věděli, ale bereme to tak, že to má za sebou a svůj trest si odpykal. Věříme, že je tato epizoda již za ním a u nás to z jeho strany bude jen o hokeji.“

„S fyzickou hrou počítám. Chtěl bych si do české extraligy přenést návyky, které jsem si za poslední dobu osvojil. Nechci v tom polevovat. Přesvědčil jsem se, že nejlepší hokej hraju, když hraju fyzicky,“ říká Kryštof Hrabík, 194 cm vysoký forvard. „Rozhodl jsem se pro Plzeň především proto, že má každoročně vysoké ambice. To je mi na organizaci sympatické. Chci týmu ve splnění těchto cílů pomoct.“

Kryštof Hrabík

Útočník Kryštof Hrabík se narodil 24. září 1999. S hokejem začínal na Kladně, kde vynikal ve všech mládežnických kategoriích. Pro ilustraci v sezóně 2013/14 nasázel v mladším dorostu Rytířů 31 branek v 36 duelech a vše doplnil 27 asistencemi. Úspěšný byl i v následujících ročnících ve starším dorostu. Ve svých šestnácti letech dokonce nakoukl do juniorky.

Velmi pestré léto prožil před sezónou 2016/17, kdy si ho vyhlédli Bílí Tygři Liberec. Hrabík se měl stát nejvýraznější posilou juniorky, nicméně se svými parametry se brzy přesunul na farmu do Benátek nad Jizerou. V předvečer svých sedmnáctin si pak proti Třinci odbyl extraligovou premiéru.

A nezůstalo pouze u ní. V průběhu sezóny zasáhl ještě do dalších 12 extraligových klání, připsal si jednu asistenci a pět kladných bodů. Dalších 39 utkání si připsal právě v Benátkách nad Jizerou, v nich si připsal 18 kanadských bodů. Tato bilance je vzhledem k ročníku narození 1999 opravdu obdivuhodná.

Během ročníku 2017/18 Hrabík znovu nakoukl do libereckého A týmu, kde odehrál devět zápasů, a jinak nastupoval opět především na farmě v Benátkách. Svými výkony si řekl o nominaci na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu, kde pomohl Česku k čtvrtému místu.

V následující sezóně se vydal za moře do juniorské WHL do celku Tri-City Americans. „V zámořské juniorce bych mohl mít do NHL trochu blíž. Chtěl bych se v Americe trochu naučit jejich styl hokeje a ukázat, co ve mně je,“ plánoval tenkrát. Znovu se představil i na mistrovství světa dvacetiletých.

Do České republiky se vrátil v úvodu sezóny 2020/21 poté, co se stal v předchozí sezóně kapitánem mužstva a se 14 góly třetím nejlepším střelcem týmu. Ročník v zámoří totiž začínal se zpožděním a San Jose (jehož farmou je Tri-City Americans) se dohodlo s Bílými Tygry na Hrabíkově působení. Ten si připsal svůj premiérový gól v české nejvyšší soutěži. Jakmile se soutěž ale rozběhla, vysoký útočník se znovu přesunul do Severní Ameriky. Zde působil, včetně loňské sezóny, v týmech San Jose Barracuda (AHL) a Allen Americans a Orlando Solar Bears (ECHL). V polovině ledna 2022 byl potrestán za rasistické gesto směrem k protihráči 30 zápasovou stopkou. Za své činy se omluvil a proti trestu se neodvolával.

Nyní je v Plzni připravený a natěšený začít psát novou kapitolu své hokejové kariéry.


Foto: Twitter Tri-City Americans