Rozhovor Hrabík

Do sezóny jdu s nejvyššími cíli, hlásí Kryštof Hrabík

Když si plzeňští fanoušci mysleli, že představování posil pro novou sezónu na nějakou dobu skončilo, klub jim připravil bonusové překvapení. Jednoletou smlouvu totiž podepsal s Kryštofem Hrabíkem, 194 cm vysokým chlapem s 98 kilogramy, který se stále hokejově může na západě Čech rozvíjet. Je mu totiž jen 22 let.

„Chtěl bych pomoct Plzni vyhrávat co nejvíce zápasů a bavit fanoušky. Hrát dobrý hokej. To je můj cíl. Jsem na začátku přípravy, a až se připojím k týmu, budu se snažit se co nejlépe nachystat na sezónu. Do té jdu s nejvyššími cíli,“ hlásí Hrabík. „Pro Plzeň jsem se rozhodl především proto, že má každoročně vysoké ambice. To je mi na organizaci sympatické. Chci týmu ve splnění těchto cílů pomoct.“

Hrabík, jak jsme uvedli v tiskové zprávě dnes dopoledne, hokejově vyrůstal v Kladně a také mezi Bílými Tygry. „Když jsem hrál ještě v mládeži, pamatuji si, že Plzeň svou hru stavěla na bruslení. Když jsme tam jeli, měli jsme dopředu těžší hlavu. A tohle doufám, že si pro naše soupeře udržíme i nadále. Moc se těším i na fanoušky, kteří byli vždycky skvělí,“ pokračuje 22letý forvard. O indiánech si udržoval povědomí i za mořem. „Plzeň jsem sledoval v rámci celé extraligy a vím, že v play off skončila brzy. Jsem přesvědčený, že když se nám podaří zapojit více fyzické hry, můžeme být hodně zajímaví.

V Severní Americe strávil bezmála čtyři roky. Prošel si juniorskou WHL, tak dospělou AHL i EHCL. „Viděl jsem jiný kus světa. Určitě jsem se naučil spoustu věcí od stylu hokeje po kulturu kolem něho. Kryštof, který tam odcházel, je oproti tomu nynějšímu úplně jiný hokejista. Od fyzické hry po tlak do brány přes bránění. Obrovsky jsem vyrostl a těším se, až to budu moct prodat na plzeňském ledě,“ vyhlíží Hrabík. A v otázce na to, čím by mohl být mužstvu Plzně nejvíce prospěšný, zopakuje: „Fyzickou hrou. Umím využít svou výšku a váhu, ale zároveň si přeju být produktivní a být na ledě vidět nejen díky fyzické hře, což beru jako samozřejmost, ale také příspěvkem kanadských bodů. Chtěl bych si do české extraligy přenést návyky, které jsem si za poslední dobu osvojil. Nechci v tom polevovat. Přesvědčil jsem se, že nejlepší hokej hraju, když hraju fyzicky. V tom chci pokračovat. Konkrétní role ale záleží čistě na trenérech, jak se budu jevit v létě.“


Za mořem to ale nebylo jen sluníčkové. V lednu 2022 došlo v zápase k incidentu, po němž Hrabík vyfasoval disciplinární trest za rasismus ve výši 30 zápasů. Za své chování se omluvil a proti trestu se neodvolával. Přijal ho. „Musíte si z toho vzít to pozitivní. Pomohlo mi to v osobním růstu. Nicméně, v Česku jsem se k tomu ještě nevyjadřoval a musím říct, že média to překroutila, než to doopravdy bylo. Bylo to v emocích a stalo se. Trest jsem si odseděl a nechci se k tomu moc vracet. Určitě jsem se z toho ponaučil a teď už jen vyhlížím novou sezónu,“ uzavírá tuto kapitolu.

Tu novou začne psát už na konci května v Plzni, kdy se připojí k týmu k suché přípravě. Koho ze svého nového mužstva zná? „Psal jsem Domínovi Pavlátovi, hned jak jsem se dozvěděl, že Plzeň má zájem. Znám také kluky ročníku ’98 z nároďáku, takže třeba z 30 % budu kabinu znát. Navíc pod panem Říhou jsem působil v reprezentaci, prostředí tedy pro mě nebude úplně cizí. Těším se ale i na to, až poznám nové spoluhráče a českou partu celkově, která mi chyběla v Americe,“ uzavírá povídání Kryštof Hrabík.


Foto: Tri-City Americans