Rozhovor Sedlák

Jednání s Plzní byla rychlá, kvituje Zdeněk Sedlák. A táta měl z podpisu také radost

Zdeněk Sedlák se bude znovu na plzeňském ledě prohánět s číslem 23. Déjà vu nebo návrat do minulosti? Ne, to ne. Jen předání štafety v rámci rodiny.

Otec Zdeněk Sedlák v Plzni hrál v sezóně 1999/00, v níž klub získal bronzové medaile. A on osobně získal svůj poklad v podobě narození syna Zdeňka. A to přesně v den, kdy Plzeň postoupila do semifinále po nájezdovém dramatu nad Třincem.

Sedlák pak následující rok strávil ve Finsku, aby se do Plzně vrátil v sezóně 2001/02 a pak znovu napřesrok v 2003/04.

Nyní rodinnou štafetu v klanu Sedláků převezme 22letý syn Zdeněk, jehož hokejově vychovalo Finsko, konkrétně proslulý a velice prestižní systém v Kärpätu Oulu. „Chtěl jsem se vrátit do České republiky a Plzeň o mě měla zájem. Líbila se mi domluva s klubem, byla rychlá a všechno jsme vyřešili ke spokojenosti obou stran,“ uvádí k podpisu smlouvy (1 rok + 1 rok opce) 190 cm vysoký útočník.

O finské průpravě se hovoří prakticky v každém zákoutí hokejového prostředí v superlativech. A zaslouženě, jak potvrzuje právě Sedlák. „Kärpät mě jako mladého kluka oslovil a moc se mi to líbilo, jak se tam pracuje. Je to hodně specifické, vejdete do kabiny a smrdí tam výhra. Chodí se tam vyhrávat. To mě uchvátilo. Každý zápas jsme šli soupeře zničit, vyhrávat medaile. Šel jsem tam i z důvodu skvělého tréninkového procesu – třikrát až čtyřikrát denně po celou mou juniorskou kariéru,“ vypráví Sedlák. „Trenér dá papír na stěnu a jde si hledět svého. Ty to děláš už od 15 let podle papíru a podle sebe. Když chceš pomoct, poradit, tak samozřejmě za trenérem dojdeš, on ti cvik předvede, jinak je to hodně profesionální a individuální už od toho mladého věku.“

Jak v první odpovědi útočník s pravým držením hole nastínil, jednání s Plzní byla velice rychlá. Ale radil i tatínek? „Zprvu mi nic neříkal, aby neovlivnil moje rozhodování. A až po podpisu mi pověděl, že je nadšený, že si přál, abych to udělal,“ usmívá se synátor. V plzeňském klubu se bude hlásit 30. května k oficiálnímu startu přípravy, ale telefonoval si už s jedním z hlavních koučů. „Bavil jsem se s panem trenérem Říhou hned na začátku domluv a měl jsem z toho dobrý pocit. Říkal mi, že musím zlepšit hru do těla a být víc agresivní, ale že chce, abych přinesl svoji lehkost a hlad po gólech.“

Po letech strávených v zahraničí se bude pro Zdeňka Sedláka jednat o extraligovou premiéru. „Myslím, že se budu do soutěže hodit. Sledoval jsem ji, ale nijak podrobně, protože jsem měl svých zápasů strašně moc. Chci si udržet svoje bruslení, být rychlý, být hodně na puku, a to si přenést do české extraligy,“ uzavírá rozhovor Sedlák junior.