Příchod Zámorský

Petr Zámorský přichází do HC Škoda Plzeň

HC Škoda Plzeň pro následující sezónu podepsal spolupráci s Petrem Zámorským, který v týmu bude plnit důležitou roli.

„Pro roli klíčového ofenzivního beka jsme hledali českého hráče. Máme ještě volnou pozici centra, kam přivedeme nejspíše cizince. Nechtěli jsme naplnit kvótu pro jiné národnosti a taky s ohledem na fungování kabiny jsme chtěli přivést Čecha,“ říká v úvodu sportovní manažer HC Škoda Plzeň Tomáš Vlasák. „Petra jsme měli v hledáčku a jsme moc rádi, že jsme se domluvili. O jeho kvalitách víme, Martin Straka ho měl v nároďáku a známe ho. V těžké švédské soutěži obstál, hrál pravidelně 18 minut na zápas. Jeho předností je ofenziva, je výborný v přesilovkách, má dobrou střelu, cit na rozehrávku, navíc hraje napravo. Věříme, že zapadne jak do mužstva a kabiny, tak do našeho herního stylu. Podepsali jsme spolupráci prozatím na jeden rok a uvidíme, jak spolupráce bude z obou stran klapat,“ dodává Vlasák.

„Mluvili jsme o tom,“ přiznává nováček v modrobílém dresu Petr Zámorský v narážce na pravděpodobný tlak na svou osobu. „Vím, jaká jsou očekávání, jak by si to vedení představovalo. I to je pro mě výzva a těším se na ni. Bude pochopitelně záležet na mně a na mých výkonech, abych to naplnil. Je mým cílem dostát těmto očekáváním.“ A pokračuje: „Od začátku jednání s Plzní jsem sledoval, pochopitelně, jak se kádr vyvíjí. Dává mi to smysl, všechno do sebe zapadá. Ve vedení klubu jsou zkušení bývalí skvělí hráči, kteří vědí, jak tým poskládat. V srpnu to už pak bude na nás, abychom se společně kvalitně připravili na sezónu a pak podávali odpovídající výkony po celou sezónu.“ Rozhovor s Petrem Zámorským přineseme tradičně v odpoledních hodinách.

Petr Zámorský

Petr Zámorský se narodil 3. srpna 1992 ve Zlíně, a právě ševci tohoto talentovaného obránce hokejově vychovali. Již od výběrů do 16 let byl stabilním členem reprezentace a zahrál se i na šampionátech do 18 a 20 let. V roce 2010 dokráčel v extralize juniorů se svým týmem až pro mistrovský titul.

V sezóně 2011/12 dal o sobě zlínský rodák poprvé výrazně vědět i v seniorském hokeji a vysloužil si pozvánku do reprezentace. Za svůj domácí tým, věkem ještě jako junior, odehrál 37 utkání s bilancí 1 + 4.

Naplno svůj um ukázal v následujících dvou letech. V ročníku 2012/13 jako oponent Plzně nejdříve padl se Zlínem ve finále, ale o rok později už republikový titul oslavil. Za tuto sezónu si produktivní obránce odnesl i spoustu ocenění, byl vyhlášen nejlepším obráncem ligy, vyhrál soutěž o nejhezčí branku za svůj nájezd, a navíc měl ze všech hráčů v play off nejlepší hodnocení účasti na ledě. Tím ale tato opravdu průlomová sezóna neskončila. Zahrál si ještě za národní tým na mistrovství světa.

Po tak úspěšném roce pochopitelně přišel přesun do zahraničí, konkrétně do finského Espoo Blues, zde ale odehrál pouze 25 zápasů a putoval do NHL, kde podepsal nováčkovský kontrakt s New York Rangers. Jezdci však poslali ofenzivního obránce na hostování do švédského Örebro a dál jej, kromě několika startů na farmě v AHL, nevyužili. V Örebru zůstal až do roku 2017, poté se rozhodl pro stěhování zpět do Česka, konkrétně do Sparty Praha, odkud zamířil v průběhu sezóny do hradeckého Mountfieldu.

Zde si v play off 2018 zapsal svou premiérovou branku v dresu Hradce a k ní přidal i 4 asistence. V ročníku 2018/19 na své výkony z konce předešlé sezóny navázal a s 38 body (10 + 28) se stal nejproduktivnějším obráncem extraligy a čtvrtým nejlepším nahrávačem. Jeho výkonů si všimli i trenéři národního týmu a po roční pauze se opět ukázal v českém dresu, navíc se probojoval i na mistrovství světa na Slovensku. V Hradci Králové působil až do konce kalendářního roku 2020. V rozhovoru pro iSport.cz svůj odchod komentoval: „Těch věcí v Hradci bylo víc a delší dobu. Cítil jsem, že ztrácím pozici, kterou jsem si tři roky budoval. Ice-time mi ubýval. Neutíkal jsem, ale vycítil jsem, že je ten správný moment změnit prostředí.“ Do konce sezóny pak působil v brněnské Kometě, s níž prošel v předkole play off přes Vítkovice, ale stopku dostali od budoucích mistrů z Třince. Zámorskému změna minimálně bodově prospěla, v celkovém počtu 34 utkání si připsal čtyři branky a přidal 18 nahrávek.

Loňský ročník, tedy 2021/22, strávil zlínský rodák na švédské známé adrese v Örebro se statistikami 57 utkání v elitní švédské soutěži, tři góly a 11 asistencí.