Rozhovor Zámorský

Dává mi to smysl, všechno do sebe zapadá, má radost ze svého příchodu Petr Zámorský

Pondělní rána je klidně možné mít rád. Zvláště, pokud v dopoledních hodinách oznámíte, že váš tým posiluje Petr Zámorský.

Petr Zámorský loňskou sezónu strávil ve švédské elitní soutěži, konkrétně v Örebru. „Mám rád Švédsko jako zemi i ligu. Vrátil jsem se na známé místo, kde znám prostředí a také lidi kolem. Byla to pro mě příjemná změna po čtyřech letech strávených v extralize, rád jsem si vyzkoušel znovu švédskou ligu. Hodnotím loňskou sezónu velice pozitivně,“ začíná rozhovor 29letý obránce.

Letošní ročník stráví ale zpět v české soutěži, je nejnovější posilou plzeňských indiánů. „Jednání byla velice rychlá. Plzeň o mě měla zájem a domluvili jsme prakticky během dvou telefonátů. Nabídka mě oslovila a jsem rád, že jsem na své poměry podepsal takto brzo a vím, kde budu následující sezónu působit. Minulý rok jsem čekal téměř až do srpna, což nebylo příjemné, proto i na základě této zkušenosti jsem moc rád, že jsme se s Plzní domluvili takto brzy,“ kvituje Zámorský.

HC Škoda Plzeň ještě před úvodní sérii představování nových tváří avizoval, že v týmu má místo pro klíčového útočníka a ofenzivního obránce. Druhá jmenovaná pozice se právě zaplnila. Zámorský na západ Čech přichází s očekávanou důležitou rolí, která jde ruku v ruce s očekáváními. „Mluvili jsme o tom,“ pokývá v narážce na pravděpodobný tlak na svou osobu hlavou. „Vím, jaká jsou očekávání, jak by si to vedení představovalo. I to je pro mě výzva a těším se na ni. Bude pochopitelně záležet na mně a na mých výkonech, abych to naplnil. Je to mým cílem dostát těmto očekáváním.“

V 29 letech by měl být v tom nejlepším hokejovém věku. Vnímá to také tak? „Absolutně ano. Cítím se každým rokem lépe a lépe. Ještě ten nepřišel věk, že by to bylo horší a horší,“ pokračuje.

Plzeňský tým prochází před následujícím ročníkem přestavbou. V dubnu v otevřeném rozhovoru Martin Straka s Tomášem Vlasákem vysvětlovali dopodrobna důvody klubu. (Rozhovor k přečtení zde). „Od začátku jednání s Plzní jsem sledoval, pochopitelně, jak se kádr vyvíjí. Dává mi to smysl, všechno do sebe zapadá. Ve vedení klubu jsou zkušení bývalí skvělí hráči, kteří vědí, jak tým poskládat. V srpnu to už pak bude na nás, abychom se společně kvalitně připravili na sezónu a pak podávali odpovídající výkony po celou sezónu,“ pokračuje Zámorský. A poctivě hlásí: „Už jsem v přípravě! Měsíc po sezóně jsem si dal volněji, doléčil jsem malé zranění po loňském play off, ale už jsem od prvního květnového týdne v tréninku. Je to zkrátka základ být na sezónu kvalitně fyzicky nachystaný. Osm let již spolupracuji s kondičním trenérem Kubou Fryčem a sestaví mi přípravu přesně šitou na míru. Za to patří velký dík plzeňskému vedení, že mi dovolilo se připravovat individuálně. K týmu se připojím v červenci na led.

Petr Zámorský má na svém kontě 357 utkání v extralize, což rozhodně není zanedbatelné číslo. A proto pro něj není Plzeň jako soupeř neznámou. „Bruslivý a v napadání aktivní soupeř. Tento styl hokeje mám také rád. Doufám, že s klukama uděláme skvělou partu v kabině a pak to bude šlapat i na ledě,“ věří. A atmosféra? „Vždy bouřlivá, to si pamatuji! Pro soupeře to je pochopitelně nepříjemné, a proto se těším, jak to teď bude naopak. Že budu na té domácí straně s fanouškovskou podporou.

Jedinou, zatím velice minoritní svízelí, je výběr čísla, které bude na plzeňském dresu nosit. „Je pravda, že zatím ještě přemýšlím. Moje oblíbená 24 je vyvěšená pod stropem (František Černý, poznámka redakce) a ostatní oblíbená jsou zabraná již v týmu. Takže mám vybírání před sebou. Naštěstí na číslech úplně nelpím,“ s úsměvem uzavírá rozhovor Petr Zámorský.


Top foto: Autor Aleš Krecl