Přijetí mistrů na radnici

Hokejoví mistři s pohárem a zlatými medailemi obsadili radnici

​Plzeňský mládežnický hokej v uplynulé sezoně zazářil. Junioři i dorost vybojovali mistrovské tituly. V pondělí 30. května zavítalo na pět desítek hráčů HC Škoda Plzeň z juniorského a dorosteneckého zlatého týmu na plzeňskou radnici s poháry a medailemi. Nadějné hráče doprovodilo vedení klubu – Martin Straka, předseda představenstva Hockey Club Plzeň a předseda správní rady nadačního fondu Regionální plzeňské hokejové akademie, Jaroslav Špaček, manažer mládeže, Helena Kremláčková, koordinátorka mládežnické akademie, a Jiří Struček, předseda krajského výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje. Nechyběly ani realizační týmy juniorů a dorostu. V obřadní síni přijal hokejisty primátor města Plzně Pavel Šindelář.

„Moc vám gratuluji a smekám před vašimi výkony. Máte toho mnoho před sebou a také máte velké štěstí, že vás vedou takové legendy, jako jsou Martin Straka nebo Jaroslav Špaček. Máme za sebou skvělé Mistrovství světa v ledním hokeji. Po deseti letech naši hokejisté přivezli medaili. Vy jste naše budoucnost, vy nám jednou ty další a nejvyšší medaile přivezete a určitě porazíte i Kanaďany,“ řekl v narážce na prohru Čechů s Kanaďany primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Jaroslav Špaček, manažer mládeže, vyzdvihl již úzkou pětiletou spolupráci a podporu od města ve výchově hokejové mládeže: „Je za námi vidět velký kus práce a doufám, že region budeme i nadále takto úspěšně propagovat.“ Martin Straka připomněl, že bez zázemí od města by úspěchy neměli, a především poděkoval mladým hokejistům za skvělou práci, díky níž mají pohár a na krku pověšené zlaté medaile.

Dorost závěrečný zápas sehrál s HC Sparta Praha. Utkání, které bylo velmi dramatické, rozseklo až prodloužení a v něm zlatý gól vstřelil Adam Benák. Junioři o vítězství bojovali s Bílými tygry z Liberce. Po výhře 4:2 se Škoda Plzeň radovala z mistrovského titulu. Při závěrečném zápase juniorští hokejisté bojovali i za svého brankáře Jana Lokajíčka, kterému byla diagnostikována rakovina. Také porušili nepsané pravidlo, že po dobu play off by se hráči neměli holit, a oholili si hlavy, aby svého kamaráda podpořili.

Mladé hokejové talenty v Plzni sdružuje a podporuje Regionální plzeňská hokejová akademie. Město Plzeň podepsalo memorandum o spolupráci v únoru 2017. To se zaměřuje na podporu činnosti Regionální hokejové akademie Plzeňského kraje, a to ze strany všech zapojených subjektů, tedy města, kraje, Českého svazu ledního hokeje z. s. a Hockey Clubu Plzeň 1929.

Město Plzeň investuje do rozvoje sportovní infrastruktury pro mladé hokejisty. Například v roce 2018 pro ně dokončilo tréninkové víceúčelové hřiště o rozměrech 20 x 67 metrů za zhruba 11 milionů korun včetně DPH. Umístěno je mezi zimním stadionem a malou tréninkovou halou v Doudlevcích. Moderní zázemí využívají malí hokejisté, ale i mladí talenti, kteří navštěvují plzeňskou hokejovou akademii. O rok později začalo se stavbou ubytovny a zázemí pro mladé hokejisty z plzeňské hokejové akademie. Třípatrový objekt vznikl u druhé ledové plochy zimního stadionu. Jsou v něm šatny, rolbovna, zázemí tělocvičny, tělocvična, ubytovací pokoje, fitness, sklad, společenská místnost a další prostory. Díky ubytovně a dalšímu zázemí nemusí mladí hokejisté složitě dojíždět na tréninky. Ubytovací kapacita je 40 lůžek a slouží od roku 2020.


Autorem fotografií je Martin Pecuch.