Václav Baďouček

Máme letos s přípravou trochu jiný plán, nastiňuje Václav Baďouček

Indiáni jsou na prahu nové sezóny, letní příprava na ni bude oproti letům předešlým jiná. Odpadla tradiční soustředění na Šumavě, změnily se i časové dotace. „Takovýto model jsme pro letošek zvolili a věříme, že to přinese ovoce,“ říká trenér Václav Baďouček.

Pane trenére, jak se vám sešel tým na úvod přípravy?
Začali jsme ve dvaceti hráčích, zapojili se i kluci, kteří k nám nově přestoupili – Jan Piskáček, Zdeněk Sedlák, Kryštof Hrabík, Marek Baránek či Martin Vitaloš, který začal již o týden dříve. Petr Kodýtek, Tomáš Mertl, Petr Zámorský a zahraniční hráči se připravují individuálně. Vojta Budík má lehký zdravotní problém, ten se tedy zapojí, až bude fit.

Jaké jsou v přípravě pro letošní rok novinky?
Vypustili jsme soustředění na Šumavě, protože to loňské nebylo úplně ideální, měli jsme špatné počasí. Zvolili jsme tedy model, že vše proběhne zde v Plzni. Máme tady vše potřebné a i v případě nepřízně počasí se máme kam uchýlit. Budeme se pohybovat v Dobřanech, v Hradišti, kolem zimáku a tak různě. Nechali jsme i klukům delší volno. Jednak máme s přípravou trochu jiný plán, a hlavně pro řadu hráčů byla minulá sezóna hodně dlouhá a náročná. Ať už byli kluci s národním mužstvem, nebo ve finále juniorské extraligy. Dali jsme jim tedy čas na regeneraci a nyní bude suchá příprava probíhat až do července. Poté bude pouze týden volno a čtyřiadvacátého jdeme na led. Navíc pojedeme ve formátu pondělní až středa, čtvrtek bude volno a následně opět tréninky pátek a sobota. Takovýto model jsme tedy pro letošek zvolili a věříme, že to přinese ovoce.

Jsou opět v plánu fotbalová utkání?
Ano, určitě. Více ještě bude upřesněno, ale nějaké přátelské duely rozhodně odehrajeme.

Kádr doznal poměrně značných změn. Jak moc je to těžké pro trenéra?
Dá se říct, že obrana je prakticky nová, hodně pohybu je i v útoku. Změna oproti loňsku je ale v tom, že letos jsme si kádr skládali my tři trenéři. Vloni jsme naopak přišli k hotovému mužstvu, letos jsme společnými silami vybírali typy hráčů, které bychom v kádru chtěli mít. Ještě navíc stále máme jedno volné místo na pozici prvního či druhého centra. To bude ovšem velmi náročné, protože trh na tyto hráče příliš bohatý není. Ohlížíme se i v zahraničí, tak doufejme, že budeme mít šťastnou ruku. Nechceme se unáhlit, ale byli bychom rádi, kdyby bylo jasno před nástupem na led.

Co říct k novým tvářím?
Kluci, kteří přišli, by měli splňovat, co už jsme avizovali – chceme přidat na důrazu, na výšce i na kilech. Jsou to mladí kluci, kteří by měli přinést ten správný drajv a zároveň jsou dost kvalitní na to, aby mužstvo správně doplnili.

Jak jste si užil mistrovství světa?
Líbilo se mi finále, bohužel bylo poznamenané nešťastným rozhodnutím rozhodčích na začátku třetí periody. To by se na takové úrovni stávat nemělo. Pro mě asi nejlepší utkání bylo semifinále USA s Finskem. Nám to možná pak i trochu pomohlo, že Američané byli totálně vyčerpaní. Pro nás je samozřejmě dobře, že jsme po dlouhé době získali medaili. Ale nesmí to vést k tomu, že najednou je u nás vše v pořádku. Přece jenom Finsko, Švédsko i Kanada nás porazili a ze silnějších celků jsme porazili právě jen USA.

Jaká je situace kolem Davida Jiříčka?
Pro něj byla ta sezóna neuvěřitelně náročná. Je obdivuhodné, že se vůbec dokázal po tom zranění dát ještě dohromady. Tři měsíce neměl zápasovou praxi, a přesto na mistrovství odjel. Trochu mě jen mrzí, že toho času tam nedostal více. Za mě, co odehrál, tak zvládl dobře. To je ovšem samozřejmě věc realizačního týmu. Nyní pochopitelně potřebuje volno, pokud bude chtít se zapojit, tak se zapojí. Moudřejší budeme ale až po draftu. My bychom byli samozřejmě rádi, kdyby u nás zůstal, ale moc šancí tomu nedávám. Protože už jen podle toho, co víme, tak v draftu by měl být vysoko a skončí v zámoří.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor!