Jan Piskáček #75

Plzeň má dlouhodobě kvalitní tým a u soupeřů respekt, říká Jan Piskáček

Příprava indiánů na novou sezónu je v plném proudu, tréninkové dávky polyká i čerstvá posila Jan Piskáček. „Jsem hrozně rád, že se Plzeň ozvala. Z těch rozhovorů a telefonátů bylo cítit, že je o mě zájem, což vždycky potěší,“ říká upřímně.

Honzo, co rozhodlo pro váš přesun do Plzně?
Možný přesun jsme řešili již před rokem, ovšem já nějakým způsobem tušil, že to může být dobré i v Českých Budějovicích. Ale jsem hrozně rád, že se Plzeň ozvala i nyní a jsem hrozně šťastný, že tady mohu být. Z těch rozhovorů a telefonátů bylo cítit, že je o mě zájem, což vždycky potěší.

Je podle vás Plzeň dobrá hokejová adresa?
Určitě, kluci tady poslední sezóny hrají stále nahoře. Bere se tedy jako velmi kvalitní tým a všichni z ní mají respekt. Vždycky, když jsem hrál proti, tak to pokaždé byly zajímavé zápasy.

Jak vnímáte, že na jaře přišlo hodně nových tváří?
Mně osobně je to asi jedno, ale někteří kluci přišli ze zahraničí, tak si zřejmě budou muset na nějaké věci zvykat. Ale celkově bych to jako problém neviděl, systém si natrénujeme, na to je spousta času na ledě před ligou.

Suchá příprava je již v polovině, jak je toto období těžké a zanadáváte si již také?
Já si zanadával i na začátku (smích). Člověk ale ví, že je to potřeba. Musíme nabrat sílu, protože poté v sezóně již vše pouze udržujeme. Tam již příliš prostoru na to zesílit není. Je potřeba to hlavně dělat pro sebe, pro nikoho jiného.

Čeká vás asi i trochu role mentora, že?
Já si myslím, že s tím problém mít nebudu. Rád pomohu mladším klukům nebo prostě komukoliv, kdo bude chtít a kdo o to bude stát. Budu se snažit pomáhat nebo i třeba vysvětlovat, jak co chodí. Ale zde jsou i ostatní kluci, kteří jsou tady déle. Sice jsou mladší, ale také to již mají v krvi. Nebude to tedy jen na mně.

Dá se již nyní odhadnout síla týmu?
Těžko říct. Nedokážu nyní nic predikovat, každá sezóna je jiná. Zažil jsem to třeba na Spartě. Měli jsme super tým, ale nehráli jsme dobře. Nemám tedy žádná očekávání, hraji zápas od zápasu a každý chci vyhrát. Pouze na to se soustředím, pak se teprve uvidí.

Jak se vám vždy hrálo proti Plzni?
Mně se tady hrálo vždycky dobře. Mám rád, když je dobrá atmosféra, což tady je super. Sice jsem zde byl vždy jen jako soupeř, ale já mám rád takové zarputilé fanoušky, kteří to dávají člověku sežrat.

Tým bude zároveň hledat kapitána, vy osobně máte zkušeností na tuto pozici bohatě. Nemáte již nějaké náznaky?
Vůbec nevím nic, ovšem mně je jedno, jakou roli dostanu. Jsem tady od toho, abych plnil svoje úkoly. A ty se budu snažit plnit nejlépe, jak můžu.

Před nástupem na led máte týden volno. Dokáže člověk během tak krátké chvíle vypnout?
Někdo ještě dokáže odjet na dovolenou, ale já vždy zůstával. Sice jsem trénoval méně, udržoval jsem se spíše v nějakém rytmu. Maximálně jsme třeba v Čechách odjeli někam pod stan, ale vždy jsem si s sebou vzal kolo nebo tak.

Kdy tedy od hokeje člověk odfrkne?
Od toho je letní dřina (smích). Nemusíte řešit brusle, oblékání výstroje, svlékání. Pak opět na zápas znovu. To už je postupem času vždy hodně na hlavu, člověk je z toho i unavený. Někdo je zastáncem toho, že se chodí na led i v tomto období, ale já ne. Rád si od ledu odpočinu. Navíc, když vím, že na něm ještě strávím dva měsíce před ligou. Nic mi tedy neuteče. Hlavní je být zdravý, pak se na ledě vše dožene.

Měl jste vůbec čas si již projít město?
My jsme tady již byli i dříve s dětmi třeba v ZOO nebo na náměstí. To jsme nyní vše vzali podrobněji. Je to krásné město.

Památná je vaše bitka s Michalem Houdkem, nyní jste spoluhráči. Máte již vše vyřešené?
My jsme spolu žádný problém neměli. To řešila média, ale já osobně jsem s tím nikdy problém neměl. Prostě jsem dostal na dr.ku (smích). Tak to bylo a tím to pro mě zase skončilo.

Honzo, děkujeme za rozhovor, ať se daří!