Macholda krosčekem na Hurtaje rozlomil hokejku na tři části

P l z e ň - Zápas, na který se bude v Plzni dlouho vzpomínat a ještě dlouho mluvit, je zcela jistě nedělní utkání domácích HC Lasserlsberger Plzeň, kteří na svém ledě přivítali HC Hamé Zlín. Plzeň zapomněla na debakl v Litvínově a deklasovala Zlín 6:2. Domácí vyhráli zaslouženě, zatímco Zlín předvedl stinné stránky hokeje. Hrál velmi nečistě a vrcholem byl likvidační zákrok Macholdy na Hurtaje, po kterém se na ledě strhla hromadná rvačka. “Musíme se bránit navzájem,“ řekl po utkání Důras, jenž se aktivně zapojil do bitky.

Utkání jako obvykle hodnotil nejprve trenér hostí. Za Zlín přišel Ernest Bokroš. “Bylo to těžké utkání, fyzicky velmi náročné. Chtěli jsme bodovat, ale to se nám bohužel nepodařilo. Zkazili jsme si to sami už na začátku, když jsme prohrávali 0:3. Zbytek zápasu jsme pak už jen dohrávali.“

Za vítěze přišel Miroslav Přerost. Dvě třetiny jsme byli lepším týmem. Slabší chvilku jsme měli ve druhé části hry, když jsme dovolili Zlínu vstřelit dvě branky. Ale po zásluze jsme nakonec vyhráli. Je škoda, co se stalo v závěru utkání,“ naráží Přerost na nesportovní zákrok, který předvedl Macholda poté, co Plzeň vstřelila poslední branku. Hurtaj se skácel k zemi a přispěchal mu pomoci lékař plzeňského týmu, zatímco za brankou hostí se odehrávala nevídaná rvačka, o kterou se postarali Důras, jenž přispěchal potrestat Macholdu za zákeřný faul a také bijec Dvořák s Jenáčkem. “Byl to likvidační faul. Hurtaj je právě ošetřován, tudíž nemohu zatím říct, jak je na tom,“ dodal k situaci Přerost.

Právě pěstní souboj vyvolal emoce i na tiskové konferenci, když se Bokroš hájil tím, že prohrávat umí. “Co se likvidačního zákroku týče, jak říkáte, ten jsem neviděl. Kouknu se na to na videu,“ řekl ne moc přesvědčivě trenér Zlína.

V sestavě se neobjevil Pavel Vostřák, naopak obranné řady posílil Marian Morava z Jihlavy. “Vostřákovi se ozvaly problémy s kolenem a zítra se nejspíš podrobí operaci. Klaus, který nás nedávno posílil, se zranil, proto nastoupil dnes Morava,“ jestli u týmu setrvá i nadále, kouč neuvádí. “My jsme momentálně v takové pozici, že každý obránce, který přijde, hraje. Zatím budeme jednat, kdo přijde další.“ řekl Přerost.

Hrdinou utkání byl rozhodně Josef Straka, který dostal puk do sítě hned dvakrát a pokaždé po nádherné akci. “Začátek utkání byl výborný. Ovšem za stavu 3:0 jsme přestali hrát a nechali soupeře vrátit se do hry. První branku jsem vstřelil po chybě jejich obránce, který mi to namazal přímo na hokejku. Tak jsem naznačil střelu a odryla se mi část branky a trefil jsem ji. Druhý gól jsem dal spíše náhodně. Ujel jsem a vystřelil a brankářovi jsem se strefil mezi nohy.“

Michal Dobroň byl samozřejmě s výsledkem také spokojen. “Probrali jsme se z pátečního debaklu. Ovšem ve druhé třetině na nás spadla deka, ale včas jsme se vzpamatovali.“

Znechucený po výkonu Zlína hodnotil situaci na ledě střelec poslední branky Michal Důras. "Už před likvidačním zákrokem na Hurtaje Zlín často fauloval. Ty hrubé zákroky si neodpustili. Dokonce jsem zaslechl z jejich střídačky pokyny trenérů, že nás mají sekat, hákovat a podobně. Po vstřelení branky jsem jen čekal, až puk doplachtí do sítě a jel jsem okamžitě potrestat Macholdu, který o Hurtaje zlomil hokejku na tři části. Zasloužili si to, hráli velmi hrubě. Musíme se bránit navzájem," vysvětloval situaci plzeňský útočník.

Nejatraktivnější pěstní souboj předvedl Michal Dvořák s Jenáčkem. “Ve třetí třetině jsem slyšel nesportovní chování od Bokroše. V žádném případě by se nemělo stávat, aby trenér nabádal své hráče k brutální hře. Já jsem teď kvůli tomu dostal stop na další utkání kvůli dvěma trestům do konce zápasu. Mrzí mě, že nebudu moci nastoupit. Bokroš lže, jestliže říkal, že hráče nenabádal k nečisté hře. Měl by se podrobit detektoru lži. Já jsem to osobně slyšel, jak je nabádá,“ pravil na závěr Dvořák.