Jiříček v U17

Česká sedmnáctka ovládla turnaj v USA! Indián Jiříček: Skvělé zkušenosti!

Čeští reprezentanti do sedmnácti let mají za sebou pořádně náročný start sezóny. Bez pár dní spolu totiž strávili prakticky celý měsíc.

Vše začalo již v červenci, kdy se mužstvo poprvé sešlo ke společnému kempu v Sokolově, kde se připravovalo na tři duely ve švýcarském Davosu. S místní reprezentací se svěřencům Václava Eismanna dařilo, zvítězili 4:0, 3:2 a až na závěr přišel nezdar 3:4 v samostatných nájezdech.

Následovalo pár dní oddechu a teprve pořádná zkouška. Tým se totiž přesunul do amerického Denveru, kde se konal velký Turnaj pěti zemí.

Čeští mladíci ho odstartovali paradoxně se Švýcary, které tentokrát přetlačili 5:4. Poté 7:1 ovládli federální derby se Slováky a 4:1 skolili dalšího souseda - Německo. Osud tomu tak chtěl, že poslední střetnutí s USA bylo vlastně finále. A sen se stal skutečností po výhře 6:4.

Své velké zastoupení měla i plzeňská Akademie, konkrétně v Matyáši Maříkovi a třech Adamech - Jiříčkovi, Titlbachovi a Benákovi.


Adam Jiříček
Adame, začněme duely ve Švýcarsku. Jak je zhodnotit?

Zápasy byly pro mě osobně vlastně první na mezinárodní úrovni, protože minulou sezónu kvůli covidu i play off dorostu jsem toho moc neodehrál. Utkání se nám podle mě povedla, hráli jsme nový systém a každý zápas jsme pak pečlivě probrali u videa.

Dá se říct, že to byla spíše příprava na turnaj v zámoří?
Příprava to ve své podstatě byla, ale tam na to nikdo nemyslel. Šli jsme den po dni zápas od zápasu a bojovali o nominaci právě na turnaj v USA.

Jak popsat jednotlivé duely v USA?
První zápas jsme hráli se Švýcary, které jsme z předchozí akce dobře znali, takže jsme věděli, co od nich čekat, jak se na ně připravit a vyšlo to. Druhé střetnutí se Slováky se nám hodně povedlo, dělali jsme dobré věci a plnili jsme systém a díky tomu jsme vyhráli dokonce o šest gólů. Třetí duel s Němci jsme po první třetině prohrávali a vůbec to nebyl dobrý výkon, ale nakonec jsme zápas ubojovali.

A pak přišel finálový duel s USA...
Náš cíl před turnajem byl, aby poslední zápas s USA bylo finále, což se nám povedlo den předtím a od té doby byl náš cíl turnaj vyhrát. Na zápas jsem se ohromně těšil, i když každý mezinárodní souboj je skvělý, ale na takového soupeře je to stejně trochu jiné. Hned v první minutě jsme se dostali do vedení a hráli jsme dobře a po úvodní třetině jsme vedli 2:1. Zápas se lépe vyvíjel v náš prospěch a vedli jsme 5:2, ale na konci nám dali ještě dva góly a byly to nervy. Ale zvládli jsme to a mohli slavit.

Jak celkově turnaj zhodnotit?
Turnaj se nám celkově povedl a je to skvělý odrazový můstek na další reprezentační akce. A pro mě osobně to jsou skvělé zkušenosti z mezinárodního hokeje.

Jak jste stíhali odpočívat, když byly akce hned po sobě?
Měl jsem volno nějaké dva dny i s dlouhou cestou z Davosu busem. (smích) Ale odpočinout jsem si doma stihl.

Co vás osobně nyní čeká v klubu?
Byl jsem ve středu na tréninku a ve čtvrtek a pátek nás čekají přípravné duely. Musím se rychle přizpůsobit zpátky ke klubovému systému a dostat se zpět do tréninkového tempa.

Jste nějak v kontaktu s bratrem Davidem, který je také v zámoří a bojuje v reprezentaci?
Občas si zavoláme. Když jsem byl v Americe, tak jsme měli i stejný čas, takže jsme si mohli volat častěji, tady máme jiný a většinou volá domů v noci. (úsměv)

Adame, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!

Fota: Juniorský hokej