Devítka před ligou

Deváťáci zahajují soutěž! Trenér Pejchar: Kluci vědí, o co se hraje

Přípravné období zakončily i jednotlivé třídy, které již brzy rozehrají první duely ve svých soutěžích. Nejinak to mají i hráči kategorie nejstarší - devátých tříd.

Na ty navíc hned na startu soutěže čeká kvůli zvláštnímu systému boj doslova o přežití. Vloni na jaře si plzeňští deváťáci na závěr sezóny pověsili na krk bronzové medaile, dnes jsou však ve zcela jiné situaci.

71 družstev bylo totiž rozděleno územně do 10 skupin, kde se každý s každým potká pouze jednou! Škoda se představí na ledě Kobry Praha, Wolves a Hvězdy Praha, doma pak přivítá Beroun, Třemošnou a Kladno. Těchto šest utkání rozhodně o celém zbytku sezóny, protože do nadstavby postupují pouze první dva z každé skupiny a čtyři nejlepší ze třetích míst. Ostatní čeká boj o přežití.

Nadstavbové skupiny budou tři po osmi účastnících, kde se již každý s každým utká hned čtyřikrát. Ale pozor, i zde se udrží pro další sezónu pouze prvních šest klubů, ostatní budou hrát baráž s nejlepšími celky, které do nadstavby nepostoupily. Do play off postupuje nejlepší dvojice z každé skupiny a dvě nejúspěšnější mužstva ze třetích míst. Čtvrtfinále, semifinále a finále se hraje na dva zápasy.

Odpadá tak Mistrovství ČR, které ještě na jaře seskupilo šest nejlepších celků na velký turnaj, kde systémem každý s každým bojoval o medaile. Plzeň, jak již bylo řečeno, dosáhla na bronz.

V létě u týmu zůstal trenér Tomáš Pejchar a úspěšně proplul s hráči přípravným obdobím. Na turnaji v Karlových Varech vybojovali společně stříbro, v dalších sedmi utkáních přišla pouze dvakrát porážka - 3:6 od Slavie a 3:4 od Energie. Naopak sklonit se po výsledku 4:14 musel německý Kolín, 1:10 jihočeský Motor, 3:7 v odvetě sešívaní, 4:12 Mannheim a 2:4 Litvínov.

To je ale již minulost, nyní startuje šest duelů, které rozhodnou o celém zbytku sezóny...


Více o přípravných duelech ZDE!


Tomáš Pejchar
Jak byste popsal suchou přípravu?
Musím říci, že s letní přípravou jsem byl poměrně spokojený. Byl to celkem rozdíl, v jakém stavu přišli hráči oproti loňskému roku, který byl poznamenán covidem. První měsíc jsme absolvovali jen přípravu na "suchu" a od druhého měsíce jsme přešli na kombinovanou přípravu sucho/led. V přípravě byly i nepříjemné tréninky, které už bolí, ale kluci se toho zhostili na výbornou. Už jsou ve věku, kdy musí vědět, co a proč v daný moment trénujeme a rozvíjíme. Velice důležitá je v tomto ohledu komunikace s hráči, i díky tomu kluci pracovali na hraně svých možností a bylo z nich vidět maximální úsilí.

Jak hodnotíte období přípravných utkání?
Sehráli jsme řadu zajímavých duelů jak na domácím poli, tak zahraničním, kde jsme měli dvě návštěvy německých týmů. Jediné, co bohužel nevyšlo, byla návštěva akademie v Salzburgu. V přípravě nejde tolik o výsledky, ale o odstranění velkých chyb, vykrystalizování sestavy a hlavně poznání hráčů samotných. Každý z kluků dostal řadu příležitostí ukázat, co v nich je a jaký prostor si zaslouží.

Jak se díváte na prapodivný systém soutěže?
O systému soutěže bych radši nemluvil, ale když jste to nakousl... Vůbec nevím, kdo tohle vymyslel. Tady se hraje o extraligu 9.tříd na další rok a my budeme hrát 6 zápasů a to ani ne systémem doma venku? To nemluvím o tom, jak si vás můžou vychutnat rozhodčí, kteří na určitých stadionech jdou ruku v ruce s domácím klubem. Skupiny si někdo rozdělil podle svého, aniž by třeba znal kvalitu týmů. Rozhodně to někdo z kvalitních týmů odnese, protože těch proměnných je tam až moc. Nepovede se vám zápas, budete mít kluky nemocný, zraněný, nedej bože covid a máte po sezoně? Po sezoně myslím to, že spadnete na základě šesti zápasů do skupiny o umístění a defacto už nebudete mít kvalitní střetnutí s respektem ke všem soupeřům. Můžete mi argumentovat tím, že stále ve skupině o umístění můžete postoupit do extraligy, ale je to správně, když ani ne od půlky října nebudou zápasy tak kvalitní a vyrovnané? Další proměnná je to, s jakými hráči, kdo nastoupí... Některé týmy spekulují o tom, jestli nevzít hráče ze zahraničí na 6 zápasů, aby postoupily do extraligy, další z nich angažují kluky z Ukrajiny, kteří se neberou u nás jako cizinci. To by mi tolik nevadilo, kdyby je nebraly cíleně s krátkodobou vizí - a to je uhrát výsledek. To je prostě špatně... Nevidím v tom jediné pozitivum. Tohle je rozhodně špatně pro český hokej a vývoj našich hráčů. O motivaci kluků nemusíme mluvit, oni sami vědí, co je v sázce, a o co se hraje.

Jak je pro trenéra těžké, když se mu na jaře prakticky změní cely tým?
Tým se sice změní, ale ta práce se pro mě nemění. Stále se snažím kluky posunout jak hokejově, tak lidsky. Vštipovat jim týmovou práci, soudržnost a vůli vyhrávat jako tým a ne jako jedinec. Už jsem v klubu delší čas a ten přehled o hráčích mám, takže jsem nešel úplně do neznáma, navíc jsem loni asistoval u tohoto ročníku, ale blíže kluky poznávám až letos.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se daří!