DOR před extraligou

Mistrovský dorost stojí na prahu nové sezóny! Petr Kořínek: Věřím, že jsme dobře připraveni

Sezóna 2021/22 se nesmazatelně zapsala zlatým písmem do historie plzeňského hokeje. Plzeňští dorostenci totiž dokázali vybojovat mistrovský titul, v dramatickém finále přemohli v šestizápasové bitvě pražskou Spartu. Nicméně to je již minulost a už tento čtvrtek začíná nový ročník. Do něho úřadující šampioni vstoupí zápasem, jak je již zvykem, s Hvězdou Praha.

Dorost indiánů v minulém ročníku dobře vstoupil do sezóny, v úvodním kole porazil na svém ledě Hvězdu vysoko 6:0. Po první části skončil na druhém místě, což již znamenalo jistotu vyřazovacích bojů. Do play off šla nakonec Škoda ze třetího místa. V osmifinále vyřadili svěřenci Petra Kořínka Pardubice 2:0 na zápasy, poté ve čtvrtfinále 3:0 Zlín a stejný rozdílem i v semifinále hradecký Mountfield. Nakonec po šestizápasové bitvě ve finále zvedl kapitán Marek Hořejší 15. dubna v pražských Holešovicích nad hlavu mistrovský pohár.

Jenže to je již jarní pohádka, nyní mají indiáni již úplně jiné starosti. Nově seskládané mužstvo je před startem nové extraligové sezóny. Do ní vstoupí domácím dvojzápasem, ve čtvrtek 15. září přivítají na svém ledě Hvězdu Praha a již v sobotu v repríze finále Spartu Praha.

V první fázi soutěže se modrobílí dále popasují se Slavií Praha, Karlovými Vary, Litvínovem, Chomutovem a Kladnem.

Během úvodní části čeká na indiány čtrnáct zápasů, s každým celkem se utká Škoda dvakrát, jednou doma, jednou na hřišti soupeře. Nejlepší čtyři týmy postupují s jistotou play off do další fáze. Ostatní čeká ještě tuhý boj o vyřazovací část nebo baráž.

Po základní části startuje play off pro šestnáct nejlepších - osmifinále se hraje na dva vítězné zápasy, čtvrtfinále a semifinále poté již na tři. Stejně jako minulý rok bude boj o titul na čtyři vítězná utkání.

Přípravných zápasů na novou sezónu stihlo mužstvo deset. Celková bilance čítá pět výher a stejný počet porážek. Na úvod Plzeň těsně prohrála s Davosem (0:1) a chuť si domácí nezpravili ani na startu mezinárodního turnaje, přestože proti německému Kolínu vedli již o dvě branky. (2:4). Následně se karty ovšem obrátily a následovaly hned čtyři výhry za sebou. (3:2 po nájezdech proti Dukle Jihlava, 4:1 proti Litvínovu a švédskému Lidingu a 2:1 po nájezdech proti Liberci). Poslední čtyři zápasy přípravy byly ve znamení bojů proti pražským celkům. Shodně 3:2 po prodloužení podlehli v hlavním městě Spartě i Slavii, proti sešívaným se navíc nepovedl ani domácí zápas (1:4). Na závěr nicméně přišla kanonáda, když Sparta odjela ze západu Čech s debaklem 8:2.

Podrobnosti o přípravných zápasech ZDE!


Petr Kořínek
Pane trenére, jak byste popsal letní přípravu? Byla nějak odlišná? Přece jen jste až do půlky dubna hráli finále Extraligy dorostu…
Letní příprava byla podobná té z minulého roku. Jen byl rozdíl, že předloňská sezóna se prakticky vůbec neodehrála, takže jsme i v průběhu května byli na ledě. Letos to bylo trošku jiné, protože jsme hráli finále až do poloviny dubna. Týden po finále jsme provedli v kádru try-out, snažili jsme se přivést nějaké nové hráče. Kluci ještě na ledě hráli mezi sebou a my následně vybrali určitý počet hráčů. Po čtrnácti dnech volna jsme začali s přípravou na suchu a tahle část trvala až do konce června. Poslední týden v červnu jsme již byli klasicky na ledě v Třemošné, udělali jsme si takový minikemp sucho - led. Následně dostali hráči opět volno, 17. července jsme se zase sešli a 25. července jsme poprvé vyjeli na plzeňský led.

Jak moc se změnil kádr?
Tým se jako každý rok obměnil. Kluci ročníku 2005 odešli do juniorky, zatímco k nám zavítali hráči z deváté třídy, ročník 2007, takže víceméně je to každý rok stejné. Polovina kádru se promění a začíná se opravdu zase od nuly.

Jak hodnotíte období přípravných utkání? Často jste říkal, že vás trápila koncovka, věříte, že v sezóně už to bude lepší? Zpestření byl jistě opět letní mezinárodní turnaj, kde jste tentokrát skončili na druhé příčce…
Přípravné duely jsme odehráli se střídavými úspěchy. Turnaj, který se odehrál v Plzni, jsme odehráli velmi slušně, skončili jsme druzí. Na závěr jsme dali sice Spartě osm gólů, ale máte pravdu, že jsem často říkal, že trápení v koncovce je náš velký problém. Pracujeme na tom na každém tréninku, já pevně věřím, že se to v sezóně projeví.

Máte již jasno o sestavě?
Sestava je víceméně jasná. Kluci z ročníku 2007 to mají pochopitelně trošku těžší. Jako prvoročník v kategorii dorostu si musí zvyknout na jiné trénování, rychlejší hokej, takže mladší hráči se budou v sestavě více točit.

Extraliga dorostu se konečně dočkala svého zeštíhlení, soutěž opustilo hned šest týmů. Věříte ve zkvalitnění soutěže?
Soutěž se zeštíhlila na 24 celků, věřím, že to je ku prospěchu věci. Určitě to zkvalitní extraligu, kluci si zahrají daleko více těžkých zápasů.

S jakými ambicemi jdete do sezóny? V první částí sezóny se opět bude hrát o postup do play off…
Do sezóny jdeme samosebou s pokorou. Věřím s kolegy, že jsme na soutěž dobře připraveni. Zase si dáváme postupné cíle. V počátku hrajeme ve skupině, která čítá osm týmů, jsou tam samá kvalitní mužstva. První cíl je rozhodně se dostat mezi tu první čtyřku, postoupit do další fáze a již mít zajištěné play off.Půjdeme zápas od zápasu, všichni se na sezónu moc těšíme.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!