Martin Straka

Navýšili jsme rozpočet a chceme bavit fanoušky atraktivním hokejem, říká Martin Straka

A tým indiánů přes léto doznal celou řadu změn, jak ale generální manažer Martin Straka věří, vše se hýbe správným směrem a nyní je nejdůležitější vstup do extraligy.

Martine, jaké jsou pocity před startem extraligy?
Začínáme doma s Olomoucí, pak jedeme do Vítkovic, přivítáme Pardubice a míříme na Spartu. Takže ohromně těžký vstup do soutěže a my se musíme pokusit z toho vytěžit maximum, co jen půjde. Protože to je důležité pro pohodu a psychiku týmu.

Jak se ohlížíte za přípravou?
Začátek byl hodně špatný, úplně nám to nevyšlo. Ale obměna kádru byla veliká, bylo potřeba, aby si kluci na nový systém hry zvykli. Od turnaje v Bolzanu se vše začalo zlepšovat, poslední zápasy již byly takové, co bychom od toho očekávali. Na druhou stranu jsme zase dávali poměrně málo gólů. Vše vychází z obrany, nikdo nechce dostávat každé utkání sedm gólů, protože osm jich pak těžko dáváte. Obrana se nám hodně zlepšila a nyní je to již pouze o proměňování šancí.

Jak vám ale bylo po dvou vysokých nezdarech?
Překvapivě jsem byl v pohodě. Většinou jsem takový výbušný, ovšem v tu chvíli byl na ledě spíše takový chaos. Ale věděl jsem, že do startu soutěže máme ještě spoustu času a dá se s tím něco udělat. Je to tím, že kluky znám, chodím s nimi na led a vím, že oni chtějí. Není to tak, že to někdo odflinkne. Jim to hodně vadilo, byla to ostuda a oni si toho byli moc dobře vědomi. Kabina je skvělá, živá a cítil jsem, že s tím chtějí něco udělat. Proto jsem z toho nedělal žádnou vědu.

Nyní je tedy mužstvo již připraveno?
Začíná si vše sedat, ale není to ještě úplně stoprocentní. Zlepšila se defenziva, ale zase dáváme méně gólů. Ale šance na to máme! Třeba v Bolzanu ten první zápas jsme prohráli jen neproměňováním vyložených příležitostí a vyvrcholilo tím, kdy jsme jeli dva sami na gólmana a skončili v rohu. Chce to jen šance proměňovat. Také musíme nyní chytit začátek a nedostat se do nějaké psychické nepohody.

Mluvilo se o tom, že Plzeň by měla být silnější a silovější. Vidíte to tam již?
Ano, je to vidět především v útoku. Hodně tomu pomohl Sam Bitten. Je to skvělý kluk do šatny, má neskutečné nasazení, mluví na ledě, typický Kanaďan. Dělá vše, co po klucích chceme, to kvituji, to oni mají zažité na sto procent. A to i na tréninku - neustále mluvit, povzbuzovat. Do mužstva zapadl skvěle i energií a elánem. Ostatní se k němu nabalí a další tady takoví jsou. Věřím, že to bude ostatní více bolet než minulou sezónu.

Dával jste nějaké rady Janu Schleissovi jako kapitán kapitánovi?
Ne, Honza už je hodně zkušený, v hokejovém životě toho již zažil spoustu. Za mě správný kapitán, ale není na to sám, má k ruce asistenty Honzu Piskáčka a Tomáše Mertla, což jsou také zkušení kluci. A máme samozřejmě v kabině i další.

V minulosti měla Plzeň významného bodového lídra, jak to vidíte nyní?
Zatím to nechci nějak podceňovat, ale nikdo takový tam asi není, že byl byl třeba v TOP 5. Ovšem klidně může někdo vyskočit. Máme tady například Blomstranda, právě Schleisse nebo třeba já osobně stále věřím v Kodyho, který měl minulou sezónu trošku slabší, určitě v něm ale něco je. Skvěle vypadá i Rakonen. Třeba někdo i další může vyskočit, a když ne, tak to nevadí. Musí se bojovat a na místo jednoho šedesátibodového hráče jich bude více s menší počtem. Ideální pak je, aby se to rozprostřelo na všechny lajny.

Cílem jsou vyřazovací boje, že?
Samozřejmě. Letos všichni hodně posilovali, takže to bude hodně těžké. Člověk ale musí mít cíle, bez nich to nejde. Já věřím, že na to máme a že to zvládneme.

Chod klubu je po finanční stránce v dnešní nelehké době zajištěn?
Stadión patří městu a máme příslib, že by se nás energetická krize neměla dotknout. Celkově jsme navíc rozpočet navýšili na A tým o více než deset procent, za což jsem hodně rád. Je to navýšení po dlouhých letech.

Jak cítíte podporu fanoušků?
Počet permanentních vstupenek je prakticky totožný, jaký byl v letech minulých. Za což jsme v dnešní době a po covidu pochopitelně vděční. Snad už nebudou nějaká omezení. Uvidíme v následujících dnech a týdnech, možná začátek bude malinko slabší, je to dané samozřejmě fotbalem. Je to ale jenom na nás. Když se budeme prezentovat hezkým hokejem, tak fanoušci dorazí. Musíme jim ukázat, že hokej bude líbivý, budou padat góly a přejeme si, aby je to přilákalo a bavilo je to.

Plzeňská Akademie obhájila titul pro tu vůbec nejlepší v republice...
Moc si toho vážíme. Jsou to dvě sezóny po sobě a hodně to pro nás znamená. Navíc kluky posouváme i do A týmu, nyní jsou to třeba Adamec, Kremláček, Malát či Dvořák. Jakub Vondraš zase před pár dny odletěl do Caroliny na vstupní kemp. David Jiříček možná také odejde do NHL. Chceme na tom ale pracovat dál, to je naše deviza si kluky umět vychovat. I možná proto bude letos juniorka v lize slabší, protože jí A tým hodně hráčů sebral. Ale víme, že za další rok či dva už opět máme další silný ročník. Navíc se může kdykoliv kdokoliv vyprofilovat, je tam stále celá řada šikovných hokejistů.

Martine, děkujeme za rozhovor!