Benák v U17

Reprezentační sedmnáctka sehrála turnaj v Kanadě! Indián Benák: Velká čest si tam zahrát

Česká reprezentace do 17 let odehrála v kanadském Langley turnaj, který je považován za neoficiální mistrovství světa kategorie U17. V kádru české reprezentace byla i čtveřice indiánů, navíc všichni se dočkali minimálně jedné branky.

Česká reprezentace do 17 let nejprve měla krátký kempu v Říčanech, následně výprava odletěla do Kanady na prestižní World Hockey Challenge. Tento turnaj je považován za neoficiální mistrovství světa kategorie U17. Mimo České republiky se turnaje také účastnili Švédové, Finové, Američani a tři výběry Kanady. Předchozí dva ročníky se musely kvůli covidové situaci zrušit.

Mezi členy výpravy byli hned čtyři indiáni. Mezi obránci si pozvánku vybojovali Adam Jiříček s Janem Skokem. I díky skvělým výkonům z minulých srazů neminula pozvánka taktéž forvardy Adama Titlbacha a Adam Benáka. Útočníci Škody navíc byli hodně vidět. Titlbach vyhrál bodování českého výběru, jmenovec Benák na sebe upoutal velkou pozornost v posledním duelu, kdy skóroval lakrosovým způsobem.

Češi odehráli v Kanadě několik vyrovnaných zápasů, avšak ze šesti zápasů vybojovali pouhý jeden bod. Svěřenci trenéra Eismanna se v Langley nejprve střetli s výběrem USA a na startu turnaje inkasovali těžký direkt 1:7. O den později přišla na řadu první konfrontace s Kandaou, proti výběru Red český výběr neskóroval a prohrál 0:3. V pondělí 7. listopadu následoval na řadu evropský souboj, avšak ani proti Finům se reprezentace výhry nedočkala, Seveřané zvítězili 3:1.

Druhou polovinu turnaje zahájili hráči se lvem na prsou zápasem proti Kanadě White a v tomto střetnutí dokázali získat bod. Při prohře 5:6 po prodloužení byli vidět i hráči Škody. Adam Jiříček si připsal dva body (1+1), útočník Benák jednou skóroval. Poté následoval důležitý zápas se Švédskem a v případě výhry mohli Češi nadále pomýšlet na postup. Proto za stavu 4:4 riskli hru bez brankáře, avšak úspěšná nebyla a Švédové zvítězili 5:4. Dvě branky v duelu zaznamenal Adam Titlbach, jednu obránce Jan Skok. V posledním klání hráli Češi proti Kanadě Black. Domácí výběr zvítězil 7:5, ovšem opět byli hodně vidět hráči ze západu Čech. Adamové Titlbach a Benák shodně nasbírali tři body.

Další reprezentační akce čeká českou sedmnáctku v prosinci ve Finsku.


Adam Benák
Adame, jak velkou radost vám udělala pozvánka na World Hockey Challenge?

Samozřejmě jsem měl velkou radost, když jsem obdržel pozvánku na tento turnaj. Je to nejprestižnější mládežnický turnaj, tak byla určitě velká čest si tam zahrát.

Jak byste celý sraz v Kanadě popsal?
Bohužel se nám to nepovedlo jak bychom si představovali. Alespoň jsme měli srovnání se světovým hokejem v naší kategorii a zjistili, že máme pořád na čem pracovat.

Co byste řekl k jednotlivým zápasům?
Až na první dva zápasy, s USA a Kanadou Red, jsme hráli celkem vyrovnaně. Rozhodovala naše špatná koncovka, kdy jsme neproměňovali šance.

O vás je známo, že hrajete se staršími, ovšem jak moc náročné je to na mezinárodní úrovni?
Je to určitě o hodně náročnější než u nás. Všichni jsou na lepší úrovni jak bruslařsky, technicky, tak i v koncovce.

Bylo pro vás dobré, že v kádru bylo více plzeňských hráčů?
S Adamem Titlbachem jsem hrál v lajně od 4. zápasu a myslím, že jsme si sedli.I v dorostu jsme spolu hráli a docela nám to šlo. A určitě bylo fajn, že tam byli i kluci z Plzně, vždy je příjemnější, když je na repre srazu někdo ze stejného klubu.

Vy jste samosebou na sebe upoutal největší pozornost v posledním zápase, kdy jste skóroval lakrosovým způsobem. Jak byste celou situaci popsal?
Bylo pár minut do konce, hráli jsme powerplay, dostal jsem se za bránu, tak jsem si řekl, že to zkusím a jsem rád, že to vyšlo.

Navíc nešlo o ojedinělou záležitost, vám už se povedlo v letošním roce poněkolikáté, trénujete nějak zvlášť takové zakončení?
Občas to zkusím na tréninku, ale nějak zvlášť se na to nezaměřuji.

Adame, díky za rozhovor, ať se i nadále daří!


FOTO: Ronald Hansel.