Rozhovor Jakub Pour

Jsem rád, že můžu být zpátky, říká Jakub Pour

Je zpátky! Jakub Pour se rozhodl ukončit svou štaci za velkou louží a nyní se vrací zpět do svého mateřského klubu, za který již odehrál 162 extraligových utkání. S klubem uzavřel smlouvu až do konce ročníku 2023/24.

Jakub Pour, odchovanec plzeňské hokejové mládeže, strávil svou dosavadní extraligovou kariéru výhradně v modrobílém dresu. Ještě před ní získal s mládežnickými výběry Plzně během jedné sezóny dva mistrovské tituly, s mužstvem juniorů i celkem dorostenců se může pyšnit zlatem z roku 2017. Díky svým ofenzivním výkonům v mládežnických týmech obdržel pozvánku i do A týmu indiánů, v ročníku 2017/18 debutoval na ledě Jihlavy. V téže sezóně se premiérově v Tipsport extralize gólově prosadil, trefil se zkraje roku 2018 na stadionu Komety Brno.

Momentálně třiadvacetiletý forvard sbíral zkušenosti také v Litoměřicích a Klatovech, postupem času si vypracoval pevné místo v ofenzivě HC Škoda Plzeň. S ním vybojoval v letech 2018 a 2019 bronzové medaile, radovat se mohl také ze zisku Prezidentského poháru pro nejlepší tým základní části. Za indiány doposud odehrál Jakub Pour v Tipsport extralize 162 zápasů a připsal si 47 kanadských bodů (32+15), dalších 16 mačů odehrál forvard za Západočechy v Champions Hockey League, vstřelil v nich 4 branky a na další 3 přihrál.

V přípravě před světovým šampionátem 2021 si Jakub Pour připsal premiérové starty v seniorském národním týmu, naskočil do tří zápasů proti Rakousku a Německu a připsal si 2 přesné asistence. Útočník reprezentoval národní týmy rovněž v mládežnickém věku, v roce 2019 se Pour představil na mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě.

V červnu před sezónou 2020/21 ovšem přišla pro útočníka Škody velká výzva. Stal se totiž stává členem organizace Chicago Blackhawks, se kterou podepsal smlouvu na dva roky. V nejprestižnější lize světa si nicméně nezahrál. Loňskou sezónu hrál na farmě v AHL v celku Rockwell IceHog a letos nastupoval v mančaftu Indy Fuel v ECHL. V AHL nastoupil ke 48 duelům, v nichž si připsal osm bodů (6+2). V letošní sezóně odehrál v ECHL patnáct duelů za celek Indy Fuel s bilancí 2+3. Nyní jeho kroky vedou zpět na západ Čech.

Jakube, jaké byly vaše poslední dny a jaké to je být zase zpátky?
Přiletěl jsem v sobotu a trošku se vzpamatovávám z cesty a časového posunu, takže všechno je takové čerstvé, ale už se těším, až opět vyjedu na led a nastoupím do prvního zápasu tady před fanoušky. Jsem plný očekávání.

Jak se vše dospělo k tomu, že vás opět uvidíme v plzeňském dresu?
To je spíš otázka na agenta. Ale mně osobně pan Straka zavolal už začátkem sezony, když jsem byl poslán do ECHL. Tehdy jsem říkal, že bych tam chtěl ještě chvilku vydržet a třeba následně postupem času, že se můžeme dohodnout. Už po dvou měsících jsme se s agentem rozhodli, že nejlepší cesta bude ta, že se vrátím zpět. A s Plzní to bylo víceméně jednoduché, protože z obou stran byl zájem. Domluvili jsme se prakticky během jednoho dne, všechno šlo tak, jak mělo. Jsem rád, že Plzeň projevila zájem, navíc já sám osobně jsem se chtěl vrátit.

Byla Plzeň tvou první volbou?
Přesně tak. Měl jsem zprávy, že zájem měly i jiné kluby, ale všichni jsme se shodli, že nejlepší pro mě bude se vrátit do Plzně. Jsem rád, že to takhle dopadlo a že mohu být zpět.

Zůstával jste v zámoří, protože jste věřil, že by se mohlo vše zlomit?
Bylo to tak. Nechtěl jsem se zachovat tak, že mě pošlou dolů do ECHL a já se na to hned vykašlu. Chtěl jsem tomu ještě něco dát, ale bohužel jsem se víceméně jen hodně trápil. NIkam už to poté neposunovalo, takže jsem usoudil, že nejlepší rozhodnutí bude změnit angažmá.

Proč to podle vás nevyšlo? A je to velké zklamání?
V tuhle chvíli to bylo tak, že Chicago už nemělo takový zájem, abych se posunul do AHL nebo do NHL. Bylo to hodně spojené s minulou sezonou, protože se mi nedařilo úplně tak jak bych chtěl nebo bych očekával. Bylo to i z různých důvodů, které bych tu už ale nechtěl vytahovat. Neměl jsem takovou výkonnost v tu chvíli, abych tam zůstával nebo dostal šanci jít nahoru.

Mohlo vše souviset také s tím, že se v Chicagu vyměnilo vedení? Když jste tam nastupoval, tak tam přece jen byl jiný manager…
To těžko říct, to už je spíš otázka na ně. Bohužel, už když jsem přiletěl, tak první měsíc jsem byl v kempu a tam jsem cítil, že zájem není. Avšak tehdy mi to to ještě nikdo neřekl. Potom jsem dostal informaci, že bych měl hrát v ECHL snad celou sezonu. To bylo klíčové po těch dvou měsících, co jsem tam ještě zůstal.

Trenér Petr Kořínek na tiskové konferenci po utkání s Českými Budějovicemi prozradil, že jste spolu již mluvili. Řekl vám již něco konkrétního, jak s vámi počítá?
To bylo jen rychlé přivítání. Nic jsme nestihli probrat kolem mé pozice nebo čehokoliv okolo hokeje. Jen jsem jim před zápasem popřál, aby to proti Budějovicím dobře dopadlo, což se povedlo a jsem za to rád. Všechno ostatní se bude řešit během týdne.

Jak velké zkušenosti jste si přivezl z Ameriky?
Dle mého mi to neskutečně pomohlo. Změnil jsem se lidsky, dokázal jsem se více osamostatnit, navíc jsem se naučil jazyk. I hokejově jsem změnil trošku styl. Nyní více dokážu využívat svoje fyzické parametry. Jsem ale za tuhle šanci v Americe moc rád, věřím, že mi to do budoucna jenom pomůže.

Jaký se praktikoval hokej v nižších amerických soutěžích? Sedělo vám to?
AHL je kvalitnější, avšak ani ECHL není zdaleka nějaký prales nebo jak to říci. Liga má rozhodně úroveň, hraje se podobným stylem jako v AHL. Ale v té vyšší soutěži hrají především hráči, kteří jsou draftovaní v prvním kole, takže tam je ještě více té šikovnosti. Nicméně je to hlavně o rychlosti a bojovnosti. Musíte umět vybojovat puk, následně jít rychle do branky a obecně o tvrdé práci.

Jak se dle vás změnila Plzeň během doby, co jste tu nebyl?
Od té doby, co jsem tu nebyl, tak tu jsou jen jiní trenéři, ale spousta hráčů je tu stejných. S hodně hráči jsem tu již hrál nebo dokonce i vyrůstal. Vracím se do prostředí, které znám a v němž se cítím komfortně.

Jaké budete mít pocity před prvním zápasem? Zřejmě nastoupíte v pátek v zápase proti Olomouci…
Určitě bude převládat natěšení. Myslím si ale, že bude i lehčí nervozita. Přece jen to bude po více než roce, co nastoupím v Plzni před domácím publikem. Já normálně bývám před zápasem lehce nervózní, ale vše ze mě vždy spadne po prvním střídání. Ale nemyslím si, že to bude něco hrozného, naopak se extrémně těším. Věřím, že Plzni pomůžu k dalším výhrám.

Jakube, děkuji za rozhovor. Ať se v plzeňském dresu daří!


FOTO: Marek Švamberg.