Antonín Honejsek

Angažmá v Plzni beru jako velkou výzvu, říká Antonín Honejsek

Plzeň v poslední den přestupního období nezahálela a přivedla hned tři nové posily. Jednou z nich je Antonín Honejsek, který jak sám přiznal po prvním tréninku, dostal opět novou chuť do hokeje.

Antonín Honejsek je rodákem z Prostějova a hokejově vyrůstal ve Zlíně. Po mistrovství světa osmnáctiletých ve Fargu odešel hrát do kanadské ligy WHL za Moose Jaw Warriors. Poté se vrátil do Zlína a v plzeňské mistrovské sezóně získal se ševci stříbrné medaile. O rok později už oslavil titul.

Po tomto úspěchu přestoupil v další sezóně do finského Espoo Blues, vrátil se však ještě v průběhu tohoto ročníku zpět do extraligy, kde hájil v sezóně 2014/2015 barvy Komety Brno. V průběhu následující sezóny oblékl ještě dres Mountfieldu HK, než se vrátil do mateřského Zlína.


Jak se uskutečnil váš přestup na západ Čech?
30. ledna ráno mi psal Petr Zámorský, zdali už jsem na cestě, a já neměl ponětí, o čem mluví (smích). My jsme navíc v úterý hráli derby se Vsetínem. Začalo se to tedy řešit na poslední chvíli a upeklo se to hrozně rychle.

Co vám řekl Petr Zámorský o plzeňském týmu?
Nemusel říkat skoro nic, já celkem mám přehled o hokeji v extralize, takže jsem věděl, že Plzeň je velice kvalitní mužstvo. Poslední roky navíc hraje parádně, takže jsem nepochyboval o tom, že půjdu do kvalitního týmu.

Rozhodování tedy nebylo složité?
Osobně jsem již ve Zlíně necítil takovou vášeň nebo zápal pro hru. Tři roky jsme tam stále prohrávali, nakonec se sestoupilo a i letos se začalo špatně. Navíc se změnili trenéři, kteří byli super. Fanoušci nám naše výkony dávali také sežrat, takže na mě všechno dolehlo, a cítil jsem, že potřebuji něco nového. Vše dopadlo, jak mělo.

Odcházíte ale zrovna v momentě, kdy se Zlín zvedá…
Chvilku to trvalo, ale konečně se vše začalo otáčet. V posledních zápasech jsme nyní byli lepší a dominantnější. Nestálo to pouze na jedné lajně, ostatní se přidaly. S každou výhrou roste i sebevědomí, dlouho taková série nebyla, takže momentálně je ve Zlíně super nálada.

Nepřemlouvali vás tedy, abyste zůstal?
Určitě ne. I oni viděli, že se ve hře trápím. Já jsem za každou cenu netlačil, že chci odejít, ale bral jsem to jako logický krok. Poslední dvě sezóny jsem tam zažil neúspěchy, takže po naprosto vzájemné přátelské domluvě jsme se domluvili, že takto odejdu.

Těšíte se zpět do extraligy?
Určitě. Dneska jsem měl znovu na tréninku takovou energii, kterou jsem neměl za poslední dobu. Doufám, že mi tento prvotní zápal vydrží. Hokej mám rád a angažmá v Plzni beru jako velkou výzvu. Přišel jsem s pokorou, a to že se navíc Plzni daří, je pouze plus. Zcela opak toho, na co jsem byl poslední dobou zvyklý.

Mluvil jste již s trenérem Petrem Kořínkem?
Já jsem přijel včera pozdě večer a dneska ráno jsem toho měl celkem dost na vyřizování, ale pochopitelně jsem byl i za trenérem. Podrobně jsme se ještě nebavili, to jistě přijde. Chci se pomalu dostat do tempa a nějakým způsobem Plzni pomoci. Je mi jedno, jakou roli v týmu dostanu, a kde budu hrát. Já chci hlavně vyhrávat a mít ze hry znovu dobrý pocit.

Na úvod vás hned čeká západočeské derby v Karlových Varech…
Ke konci základní části každé mužstvo hraje o důležité body. Oproti Chance lize to nebude takové rozlítané. Sám jsem na to zvědavý, protože rok jsem extraligu nehrál. Ale že bych se nějak bál? To určitě ne.

Plzeň letos slaví deset let od svého jediného mistrovského titulu. Kam si myslíte, že by to mohla Plzeň letos dotáhnout v play off?
Vím, že Martin Straka umí tým perfektně nakopnout, ostatně každý rok to Plzeň dokazuje. Týmy jsou tak vyrovnané, že budou rozhodovat maličkosti. Tyhle predikce nemám moc rád, ale Plzeň je velice dobrý tým, takže věřím, že na úspěch máme.

Antoníne, děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů v plzeňském dresu.