Stříbrní třeťáci

Třeťáci pokračují v úspěšném tažení po evropských turnajích!

Frankfurtský mezinárodní Osterturnier byl další zastávkou třeťáků na cestě po evropských turnajích. Ve dvou skupinách se sešlo celkem deset týmů z pěti zemí Evropy. Na mladé indiány čekal ve skupině domácí tým Löwen Frankfurt, švýcarský EHC Chur, Mannheim a Kaufbeuren.

První tři týmy z každé skupiny posléze vytvořily nadstavbovou skupinu, do níž se započítaly výsledky ze základní skupiny. První dva celky po jejím odehrání se pak utkaly ve finále. Hrálo se na hřišti pro minihokej 2x16 minut po čtyřech hráčích na každé straně a se zmenšenými brankami.

Již boje v základní části, o to více v nadstavbové, předvedly divákům napínavé duely a hráčům nabídly vyrovnaná utkání. Plzeňští bojovníci porazili postupně domácí tým 7:3, mannheimské „šílené psy“ 5:2, Kaufbeuren po boji 5:4, s hráči EHC Chur těsně padli 0:1.

V nadstavbové skupině pak druhý den ráno porazili dalšího zástupce země helvétského kříže EHC Basel 4:2. Poté narazili na nepříjemného soupeře v podobě slovenského zástupce HK Ružínov Bratislava. Během tohoto zápasu se naplno ukázaly problémy s nejasným výkladem turnajových pravidel ohledně střídání a na ledě i mimo něj to pořádně jiskřilo. Škodováci museli dvakrát otáčet nepříznivé skóre, překlopit výsledek na svou stranu se jim podařilo čtyři minuty před koncem duelu. Minutu před závěrečnou sirénou soupeř sáhl ke hře bez brankáře a dvě vteřiny před vypršením základní hrací doby se mu podařilo vyrovnat. Vyrovnávací gól však nebyl nakonec direktoriátem turnaje uznán, protože pravidla turnaje power play neumožňovala a gólu tak bylo dosaženo při neregulérním počtu hráčů na ledě. Na závěr bojů v nadstavbové části pak modrobílí přejeli hráče bavorského Regensburgu 12:2 a mohli se začít chystat na velké finále, ve kterém se opět měli střetnout s EHC Chur, který turnajem prošel zcela suverénně se ztrátou pouhého jednoho bodu.

Finálové utkání, které se díky své kvalitě mohlo stát ozdobou celého turnaje, si však s sebou neslo hořkou pachuť zcela nezvládnutého zápasu ze strany jeho arbitrů. Duel byl po protestech obou stran k průběhu jeho vedení rozhodčími a jejich posuzování trestných zákroků dokonce dvakrát na několik minut přerušen a zasahovat muselo vedení celého turnaje.

Plzeňským bojovníkům takto rozkouskovaný zápas nesedl, podařilo se jim sice vyrovnat nepříznivý průběh 0:1, avšak krátce poté inkasovali smolný vlastní gól. I přes urputnou snahu dovést zápas alespoň do nájezdů se jim vsítit branku již nepodařilo. Po závěrečném podání rukou se soupeřem pak malí indiáni mohli převzít při závěrečném ceremoniálu pohár a stříbrné medaile s pocitem, že v konkurenci se špičkovými týmy obstáli opět na výbornou a že ve finálovém utkání i přes porážku rozhodně nebyli slabším z obou soupeřů.

Trenér Zdeněk Pata komentuje průběh turnaje, jeho výsledek i vyhrocenou atmosféru během zápasů takto: „Opět velká zkušenost pro hráče, zápasy měly velkou kvalitu. Hrálo se na malé branky, bylo velmi těžké vstřelit gól. Většinou padl po dorážce z před brankového prostoru. Kluci předvedli jako jediný tým i svoji kvalitu v přihrávce a dali několik branek vyšachováním brankáře a zakončením do prázdné klece. Ve finále se setkaly dva nejlepší týmy z celého turnaje. Bohužel jsme nedokázaly již odpovědět na smolný vlastní gól. Nastřelený kotouč před branku z rohu se nešťastně dvakrát odrazil za záda našeho golmana. Turnaj měl kvalitu a kluky zase posunul o kousek dál ve svém hokejovém vývoji.“


Sestava
Brankáři: Allan Dietl, Jakub Novák
Hráči v poli: Václav Vítovec, Josef Větrovský, Tobiáš Uxa, Martin Zrna, Vojtěch Vašta, Šimon Pohanka, Maxmilián Paštěka, Dominik Palek, Lukáš Krofta, Sebastian Kůst, Matyáš Lambot, Jaroslav Kejř, Jakub Halama, Matyáš Novotný, Lukáš Novotný, Tomáš Vajskébr
Trenér: Zdeněk Pata