Rozhovor Martin Straka

Všechno musíme zlepšit, abychom opět byli konkurenceschopní, říká Martin Straka

V úterý 9.května proběhla v prostorách společnosti Autocentrum Šmucler slavnostní tisková konferenci, kde byla odtajněna nová majetková struktura plzeňského klubu. Martin Straka i Autocentrum Šmucler vlastní shodně padesát procent. Jako první vám přinášíme rozhovor s Martinem Strakou.

Martine, na tiskové konferenci jste zmínil, že máte hezký den, avšak s nadsázkou jste přece jen „ztratil“ polovinu klubu…
To jsem chtěl. (smích) Již od podzimu jsem intenzivně hledal nějakého spojence, nakonec se to povedlo a já jsem moc šťastný, že jsou to zrovna pánové Šmucler a Bláha. Měli jsme dlouhá jednání, poslední měsíce již byly hektické. Jsem moc spokojený, že jsme se dohodli.

Majetkově to máte rozdělené padesát na padesát. Jak je to s rozhodujícím slovem?
Já si myslím, že se vždy dohodneme a takhle neuvažujeme. Nyní máme před sebou další hromadu věcí, které musíme udělat. Všechno musíme zlepšit, abychom opět byli konkurenceschopní a vše posunuli o něco výše. Poslední sezóny se nám nevedlo dle představ, nyní to je náš základní cíl, aby se vše zlepšilo.

Přemýšlel jste při jednáních, zdali si přece jen nenecháte nadpoloviční většinu v klubu?
Také o tom padla řeč, avšak nakonec jsme se domluvili, že varianta padesát na padesát bude ta nejlepší.

Proč jste se vlastně rozhodl k prodeji poloviny klubu?
Po patnácti letech jsem toho měl dost, byl jsem již unavený. Chtělo to nějaký nový náboj, navíc já jsem se chtěl převážně věnoval A týmu a být v šatně. Hokej je myslím to, co umím nejlépe, a proto jsem někoho hledal. Znova musím zmínit, že jsem opravdu šťastný, že se to takhle povedlo.

Nastanou nějaké změny, například na funkci obchodní ředitele?
Ano. Rudolf Matějka končí po vzájemné dohodě. Nyní je tato otázka spíše na pány Šmuclera a Bláhu. Snažíme se nicméně sehnat nějakého vhodného kandidáta, uvidíme, jak to dopadne. Jan Šmucler se těmto věcem poslední dny hodně věnuje.

Změní se rozpočet již pro novou sezónu?
Pochopitelně se budeme snažit, aby se rozpočet navýšil. Nebudeme si nic nalhávat, hodně věcí se odvíjí podle toho, kolik člověk má peněz. Přáli bychom si rozpočet navýšit o nějakých deset až patnáct procent, uvidíme jaké budou možnosti. Děkuji také společnosti Škoda Group, která na tiskové konferenci potvrdila, že by chtěla zůstat naším partnerem, to je také pro nás klíčový hráč. Poslední měsíce byly hektické, nyní se chci věnovat hokeji, pokusit se ještě A tým posílit.

Máte již vyhlédnuté nějaké další posily pro A tým?
Určitě chceme někoho přivést, jsme si vědomi, pokud chceme nahoru, tak musíme přivést rozdílové hráče. V klubu víme, že v Čechách ho nenajdeme, ti nejlepší mají podepsáno již někdy v listopadu. V té době jsme na ničem s panem Šmuclerem nebyli domluvení, takže jsme podobné hráče nemohli shánět. Tým máme z devadesáti procent hotový. Hráče, které jsme chtěli, máme. Už nám zbývá sehnat „jen“nějakou hvězdu. Hledáme v zámoří a v severských zemích. Nějaké hráče již máme vyhlédnuté, teď musíme vzít toho nejvhodnějšího.

A jak byste zhodnotil posily, které již dorazily?
Kombinace mladých hráčů s těmi zkušenějšími, to byl náš cíl. Tým byl poslední dvě sezóny hodně mladý, nyní jsme chtěli přivést zkušené kluky, kteří už mají něco odehráno. Chceme, aby kabina byla silná. Přál jsem si, abychom měli více vůdčích typů, aby vše nestálo jen na jednom hráči.

Platí, že zůstáváte členem realizačního týmu a denně budete s hráči v kontaktu?
Přesně tak, zůstávám. Chtěl jsem zůstat s týmem a takto jsme se i domluvili.

Martine, děkujeme za rozhovor, přejeme hodně štěstí do dalších měsíců.