Notes #26: Co je v sázce? Všechno!

P l z e ň - Poslední tajenka zbývá rozluštit, skončí sezóna Plzni nebo Kladnu? Stav po třetí třetině nabídne rozluštění. Výhra Plzeňáků znamená postup, jiný výsledek posunuje do čtvrtfinále Kladno. Oba týmy nastoupí k zápasu v kompletním složení, Lasselsberger tedy i s Nedomou a Prorokem, kteří na Spartě odpočívali. "Plný plzeňský dům" uvidí zápas roku, který začíná v pátek v 17:30.

Vedení klubu žádá všechny šťastné majitele permanentek a vstupenek, aby přišli na utkání vzhledem k očekávanému náporu s předstihem. Brány stadionu budou mimořádně otevřeny již od 16 hodin! Na toto utkání budou zpřísněna bezpečnostní opatření, prosíme fanoušky aby dbali pokynů pořadatelů a policie.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC RABAT KLADNO

52. kolo – pátek 27. února 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

Jeden zápas rozhodne, bude-li sezóna 2003/04 pro Plzeň úspěšná, či neúspěšná. Vyprodaný stadion v Plzni uvidí snad nejvýznamnější duel letošní sezóny. Do plzeňského kotle přijede Kladno, soupeř, který drží osmé místo, který však v případě prohry na plzeňském ledě svoji pozici přenechá právě Plzni. Západočeši, aby si zahráli play-off, musí vyhrát v základní hrací době. Pak by se do role soudce dostala vzájemná bilance, která mluví ve prospěch Plzně. Takový scénář nalajnovalo předposlední kolo. Kladeňáci otočili nepříznivý vývoj zápasu s Karlovými Vary a připsali si tři body. Plzeň válčila na ledě Sparty, a po špatné první třetině prohrávala 3:1. Bleskový obrat v úvodu druhé třetiny poslal Plzeň do vedení, chyba v přesilovce na konci této části hry a vyrovnání na 4:4 zápas zlomila. Závěrečnou třetinu vzali do svých rukou sparťané a díky slovenskému mistru světa Luboši Bartečkovi, který v zápase dosáhl hattricku, podlehli na ledě favorita 5:4. Ještě v polovině zápasu ale početný plzeňský kotel bouřil, Plzeň i Karlovy Vary měly v zápase nad svým soupeřem navrch, což znamenalo jistotu plzeňského postupu, po závěrečné siréně bylo vše jinak. Kladno odskočilo Plzni na rozdíl třech bodů. „To pro nás nic nemění, věděli jsme, že musíme nad Kladnem vyhrát. Hrát s Kladnem třeba na remízu nepřipadá v úvahu, to by nepřineslo nic dobrého,“ rozhodně nepanikařil po prohře kouč Miroslav Přerost. Plzeňáci šetřili síly, vše směřovali k dnešnímu klíčovému duelu. „Hráli jsme na čtyři lajny, abychom měli hodně sil,“ prozradil Martin Špaňhel. Oddychu si dopřáli zkušení Milan Nedoma a Ivo Prorok, kteří již proti Kladnu nastoupí a jejichž zkušenosti budou ve vypjatém duelu výrazně nápomocny. Hokejisté Lasselsbergeru podali v Praze srdnatý výkon a potvrdili, že se potýkají s dobrou formou, kterou nyní musí zúročit v nejdůležitějším zápase. „Věřím, že nám pomohou i diváci,“ apeluje na šestého plzeňského hráče trenér Miroslav Přerost.

NEZÁVISLÝ HLAS: Pozor na kladenskou destrukci, varuje zkušený gólman Petr Bříza. „Jde jim relativně dobře zakopání se, taková ta destrukce hokeje. Určitě ji budou hrát,“ prorokuje sparťanský gólman. Takže Plzeň nebo Kladno? „Plzeňáci to budou mít hodně těžké, protože musí vyhrát. Z tohoto myslím, že spíše postoupí Kladno, pravděpodobně,“ tipuje veterán brankářského řemesla.


HC RABAT KLADNO
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

TĚŽKÝ BOJ KLADNA O POSTUP

Pokud by se Kladnu nepodařilo projít do play-off, zřejmě obtížně by představitelé HC Rabat vysvětlovali kladenským fanouškům odchod Zdeňka Orcta do Ruska. Právě zkušený brankář a opora kladenského týmu byl a měl být i v závěrečných kolech hlavní zbraní Kladna, které na vyřazovací bitvy čeká již dlouhých šest let.

Místo po Orctovi zaujal mladý Kopřiva, který ačkoli podává vcelku vyrovnané a spolehlivé výkony, těžko svého předchůdce nahradí. Zatímco Orct září ve svém ruském angažmá, ztenčoval se náskok Kladenských na v pořadí devátý klub tabulky. Po dlouhé době o postupový post Kladeňáci přišli po 50. kole, kdy neudrželi těsné vedení ve Vítkovicích, kde nakonec podlehli vysoko 6:2. Stejným výsledkem přehrála v tomtéž Plzeň Vsetín a vystřídala tak Středočechy v elitní osmičce.

Kladeňáci se netajili touhou, vyhnout se situaci, kdy by se o postup do play-off mělo rozhodovat v posledním zápase v západočeské metropoli. Ve 48., 49. a 50. kole se hokejisté Rabatu utkali s moravskými celky, kteří jsou letošním kladenským prokletím, výsledky Kladno 0:5, 2:6 a 2:6 výrazně přispěly k náboji dnešního utkání.

Vzájemná bilance obou týmů je ve skóre výrazně nakloněna Plzni, případná bodová rovnost tak bude mluvit ve prospěch Západočechů. Kladeňáci dlouho nemohli Plzeň porazit, v prvním letošním vzájemném zápase na plzeňském ledě se to však Středočechům podařilo a tato výhra byla po šesti letech prvním tříbodovým ziskem Kladna proti Plzni.

Kladeňáci již mohou v zápase v Plzni počítat s navrátilcem Miroslavem Hořavou. Syn slavného otce se v minulém zápase uvedl dvěma brankami a výrazně se tak zasloužil o výhru Rabatu nad Karlovými Vary.

Sestava Kladna z 51. kola:

Kopřiva (28. Pospíšil) - Zeman, P. Kasík, Kruliš (27. Chatrnúch), Špelda, Sláma, P. Hořava - Horna, Gardoň, Klimt - V. Bílek, Zajíc, M. Havel - M. Hořava, Kalla, Martin Procházka - Kysela, Pazourek, Jankových .

Kladeňáci v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Gardoň 27 (12+15)
Gardoň, Horna - 12
Gardoň - 15
Kysela - 5
Hořava, Kalla - 2
Kasík - +12
Havel, Kruliš, Sláma - -14
Zajíc - 139

Venku se Kladnu nedaří

Především kvůli výsledkům na ledě moravských mužstev obsazují Kladeňáci v tabulce zápasů venku až předposlední místo před posledními Českými Budějovicemi. Středočeši dokázali venku vyhrát šestkrát, z toho třikrát v základní hrací době. Proher v základní hrací době lze u Kladna napočítat ve 25 zápas 15. Právě tento výsledek, prohra Kladna po 60 minutách, zajišťuje Plzni postup. Kladeňáci jsou na ledě soupeřů nejméně produktivní ze všech extraligových týmů, vstřelili pouze 43 branek, což je méně než dva góly na zápas. Na druhé straně je kladenská obrana na stadionech soupeřů třetí nejméně pevnou, hokejisté Rabatu inkasovali celkem 90 branek.

Kladeňáci pořádají zájezd

Důležitost utkání si samozřejmě uvědomují i na Kladně a chystají pro svůj fanklub zájezd na rozhodující utkání o postup do play-off. Také zástupci Kladna tedy uvidí, jak se jejich zástupci poperou o postup. „Musíme hrát odpovědně zezadu, protože Plzeň má výborné mužstvo, s vynikajícím gólmanem. Když se k nám přikloní trošku štěstí, tak ji můžeme porazit. My pro postup uděláme maximum." Řekl nejproduktivnější hráč Kladna Radek Gardoň pro oficiální stránky HC Rabat Kladno.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PLNÝ DŮM VIDĚL SKOK NA OSMÉ MÍSTO

Plzeňáci v posledním extraligovém víkendu základní části dostali fanoušky do euforie. Z týmu krčícího se za postupovou hranicí byl rázem vzpřímený účastník vyřazovacích bojů.

Zápas pravdy na karlovarském ledě energetici v první třetině nezvládli psychicky ani herně. Množství nepřesností a okének v obraně nabídly Plzeňákům několik brejkových situací. V 1. minutě se řítil na Bartu Špaňhel, o dvě minuty Paroulek, který kličkou do bekhendu poslal Plzeň do vedení, které po chvíli navýšil Cartelli.

Proti rozplývající se vidině play-off nasadili Karlovarští účinné zbraně, důraz a rychlý pohyb. Rázem měli navrch domácí a Plzeňáci nevěděli kam dřív. Chyby v plzeňské defenzívě využil ve 30. minutě Kumstát, před polovinou poslední části vyrovnal povedenou tečí Košťál a tribuny ožily. Zmrazila je minutu po vyrovnání branka Michala Straky. Vedení si Plzeňáci hlídali dobrým forčekingem až do konce zápasu a dav plzeňských fanoušků mohl mohutně slavit.

Karlovarskou pozvánku na následující domácí zápas Plzně přijalo více než osm tisíc fanoušků! Nervózní čekání na gól ukončil v čase 19:59 pohotově dorážející Dobrovolný. Gól do šatny s Valachy zacloumal a v rozmezí 10 minut druhé třetiny se trefili Kracík, Andrašovský, Vostřák a Josef Straka, pro něhož gól znamenal letošní 50. kanadský bod. Plzeň kralovala a po spokejených ochozech se rozhostila bouřlivá pohoda.

Bojovní Valaši dokázali zásluhou Jiřího Poláka a Sedláka v úvodu třetí části snížit, ale svoji 20. brankou v letošní sezóně uzavřel skóre na 6:2 Josef Straka. Vzhledem k výsledku Kladna se tak Plzeň probojovala na osmé postupové místo, které však ztratila v zápase na Spartě. Tomuto duelu se věnujeme na jiné místě.

Sestava Plzně z 51. kola:

Málek - Dobrovolný, Jindřich, Cartelli, M. Výborný, Dobroň, Krajíček - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, Michal Straka, Matějovský - M. Dvořák, Špaňhel, Šaffer - Jaroslav Polák, Švík, Důras.

Kanadské bodování Lasselsbergeru
Jméno Góly Asistence Body
1. Josef Straka 22 31 53
2. Dušan Andrašovský 14 23 37
3. Ivo Prorok 9 18 27
4. Pavel Vostřák 10 10 20
5. Martin Paroulek 8 10 18
Elitní útok řádí

Útok Josefa Straky na křídly s Martinem Paroulkem a Dušanem Andrašovským hraje mezi plzeňskými útoky prim. Exsparťanský útočník odehrál se svými spoluhráči šestnáct utkání. Během této dávky zápasů je první útok daleko nejproduktivnějším. Trojice Paroulek, Josef Straka, Andrašovský posbírala v šestnácti duelech přesně 60 bodů! Po přestupu ze Sparty má Paroulek průměrný zisk na jeden zápas téměř jeden bod, jeho spoluhráči z elitního útoku o dokonce více než jeden bod. Centr Josef Straka bude v dnešnímu duelu útočit na své maximum, které je 56 kanadských bodů během základní části. V současnosti má 53 bodů. Andrašovský je za Uramem a Pucherem třetím nejproduktivnějším Slovákem v extralize. Celý první útok plzeňského Lasselsbergeru se také objevuje v tabulce pěti nejproduktivnější hráčů celého týmu.

Jako správný kapitán ...

Mnout ruce si může plzeňský tým nad návratem Michala Straky. Plzeňský kapitán v rozhodujících chvílích střílí důležité branky. Odvrátil herní trápení se silnými Vítkovicemi, když bleskově po první přestávce vyrovnal na 2:2, klíčový byl zásah zkušeného forvarda ve Varech, kde vítěznou brankou ze 49. minuty výrazně posílil šance na play-off.

Vyprodáno!

8079 diváků přihlíželo v Plzni první letošní výhře nad nepříjemným Vsetínem. Rekordní divácká návštěva vytvořila zápasu výbornou kulisu a napomohla výhře 6:2. Celkový divácký průměr na zápas na plzeňském zimním stadionu je 5784. Proti Kladnu bude plzeňský zimní stadion vyprodán podruhé v sezóně, průměr na jeden zápas základní části tak soupne na 5811 diváků.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Kladno je jedním z nejslavnější týmů českého hokeje. Klub, ze kterého vzešlo mnoho vynikajících hokejistů však v posledních letech dává zapomenout na někdejší úspěchy, nezdary dokonal sestup do první ligy, ze kterého se však Středočeši rychle oklepali a po roce jsou opět v nejvyšší hokejové soutěži.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Kladno
3820612131:108

A jak to bylo v domácích zápasech? Nejvyšším brankovým rozdílem byla výhra Plzně 8:0. 2. února 1996 ale Kladeňáci deklasovali Plzeň na jejím ledě 10:3! 25. ledna 1998 tehdejší Keramiky Kladno roznesla 7:1, hattrick zaznamenal Jaroslav Bednář, na všechny góly mu přihrál Pavel Geffert. Asistenci v tomto zápase zaznamenal i gólman Dušan Salfický, který ve 24. minutě přihrála Mojmíru Musilovi na gól na 4:0. První "plzeňský" hattrick ale zaznamenal již o pět let dřív Pavel Metlička, 9. listopadu 1993 v zápase Kladno - Plzeň 1:4.

Bilance Plzeň vs. Kladno na plzeňském stadionu
19123474:31

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. KLADNO

Průměrný počet branek 6 (4-2)
Průměrný počet vyloučení 13 (6-7)
Průměrný počet střel 60 (31-29)
- maximum 96 (52-44)
- minimum 45 (24-21)
Průměrný počet diváků 4 600
- v Plzni 6 400

Zajíc připravil na vojně Plzeň o titul

Pohled na sestavu Kladna svádí trochu překvapivě ke vzpomínce na finále 1991/92 Trenčín-Plzeň. Kapitán Kladna Josef Zajíc byl jedním z několika Čechů v nabité sestavě Dukly, kteří si na Slovensku "kroutili" vojnu. Dalšími byli např. Jaroslav Modrý, ale také Milan Nedoma. V Dukle již tehdy chytal současný brankář Zlína Igor Murín, před kterým na ledě tehdy operoval kouč Zlína Ernest Bokroš. Dlouholetý forvard Kladna Zajíc byl šestým nejproduktivnějším hráčem Trenčína, výrazně tak pomohl Dukle k zisku titulu mistra Československa.

vs. HC Lasselsberger Plzeň HC Rabat Kladno
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 9. 8.
Skóre 133:140 111:146
Výhry 20 22
Remízy 7 3
Prohry 24 26
Body 65 68
Úspěšnost týmů
Úspěšnost střel 7,81 % 7,17 %
Využití přesilovek 13,67 % 14,17 %
Ubráněná oslabení 84,79 % 80,56 %
Kladeňáci jsou na tom lépe ve využívání přesilových her, ovšem ve hře v oslabení mají Středočeši vůbec nejmenší úspěšnost ubráněných oslabení ze všech extraligových týmů.