Oklepat se a jít dál v rytmu první třetiny

P a r d u b i c e - Rozčarování a pocity křivdy zůstaly ukryty hluboko v myslích členů plzeňského týmu, kteří se však s vědomím hrozby vysoké pokuty zdrželi komentářů na adresu výkonu mužů v pruhovaném, pánů Mináře a Husičky. Favorit se ve zpočátku vyrovnaném duelu nakonec prosadil, Východočeši vedou po výhře 6:3 v sérii 1:0. „Přespíme tu, ráno budeme mít rozbruslení a zítra začíná zápas opět 0:0,“ mířil myšlenkami do dalšího dne trenér Miroslav Přerost.

Úvod zápasu naznačil, kdo bude na ledě pánem. Na trestnou lavici putoval Důras a po něm i překvapený Výborný, jehož obranou snahu identifikovali sudí jako hrubost. Kapitán Michal Straka ihned vyrazil s údivem na tváři protestovat, ale jeho snaha byla oceněna osobním trestem. Bleskově dvojnásobnou výhodu využil Michal Sýkora.

Plzeňáci se nesložili, v přečíslení 2 na 1 vyrovnal Mário Cartelli a v 15. minutě dokonce skóre otočil Martin Špaňhel. „Dostal jsem nahrávku od Roberta Jindřicha. Byli tam na mě dva hráči, viděl jsem místo pod vyrážečkou, tak jsem to tam zkusil a brankáři to propadlo,“ popsal gól samotný střelec.

Jednobrankový náskok byl dobrou výchozí pozicí Západočechů do druhé části hry, jenže: „Nevím co se stalo. Přišli jsme do kabin a mysleli si, že to půjde samo,“ litoval změny Martin Paroulek. Nakupení několika chyb zaplatili Plzeňáci inkasovaným gólem hned ve 23. minutě z hole Tomáše Blažka.

Za dvě minuty bylo skóre opět nakloněno domácím. V oslabení měli sice Plzeňští obránci puk, jenže jej nedokázali vyhodit z pásma. „To byla zásadní chyba,“ ví Paroulek. Duben od modré našel Pištěka a ten tečí poslal Východočechy do vedení. „Za tohoto stavu se s nimi dalo ještě hrát,“ říká pravý křídelní útočník prvního útoku.

Právě Paroulek po dalším přísném vyloučení putoval na trestnou lavici v závěru druhé třetiny. „Rozhodčí mě prostě vyloučil,“ konstatoval suše potrestaný Plzeňák. Dohrávanou přesilovku využili domácí ve třetí třetině. „Tenhle gól nás zlomil,“ přiznal Paroulek. Možnost rychlé odpovědi vzala za své, ke trestoměřičům poslal rozhodčí Husička po pádu Petra Sýkory pro změnu centra prvního útoku Josefa Straku.

Chvíli po jeho návratu zasadili domácí definitivní k.o., Průcha zvýšil na 5:2. Za deset minut snížil Dvořák, ale v power-play se trefil přes celé hřiště Čáslava a uzavřel účet zápasu na 6:3. Co dál? „Musíme hrát to co v první třetině, to na ně platilo,“ uvědomuje si Paroulek. Podle plzeňského útočníka musí obrana zjednodušit hru. „Jak jsme si začali hrát, bylo to v háji.“

Úvodní zápas tak skončil plzeňským zklamáním. Za očekáváním však zůstal i příspěvek elitního útoku Lasselsbergeru. „Určitě,“ hlesl zklamaně Paroulek. „Nevyšlo nám to.“ Dlouhá noc čeká trenérské duo Přerost – Kučera. „V hektické atmosféře není spousta věcí vidět. Koukneme na video, některé momenty si objasníme a budeme se snažit vyvarovat chyb,“ říká Miroslav Přerost.