Do branky puk propadl se štěstím, řekl o vítězné trefě Josef Straka

P l z e ň - Plzeňští hokejisté dokázali využít domácího prostředí poprvé ve čtvrtfinálové sérii pokořili Pardubice. K vítězství se propracovali velmi disciplinovanou hrou, velkým dílem přispěl k výhře vynikající Roman Málek. „Podržel nás v důležitých chvílích, když se nám nedařilo, zejména během druhé třetiny, kdy si Pardubice vytvořili velký tlak,“ řekl uznale na tiskové konferenci asistent trenéra domácích Jiří Kučera. Radost z výhry měl i Roman Málek. „Před našimi diváky to je úplně něco jiného. Kluci přede mnou hráli perfektně. Vyhráli jsme jednu bitvu, ještě musíme vyhrát další tři.“
V SOBOTU OD 18:30 SE HRAJE ČTVRTÝ ZÁPAS SÉRIE NA PLZEŇSKÉM ZIMNÍM STADIONU!

Plzeň i ve třetím utkání série sehrála výbornou první třetinu, vypracovala si v ním však pouze jednogólový náskok. Ve druhé třetině pak hosté Plzeň několikrát sevřeli a z jednoho ze závarů vytěžili vyrovnání. “Naší největší slabinou v letošní sezóně je vyhazování puků z vlastní třetiny. Místo abychom puk okamžitě vyhodili, řešíme situaci zbytečně složitě,“ krčil rameny Michal Dobroň.

V polovině utkání však ujela dvojice Dušan Andrašovský – Josef Straka a druhý jmenovaný propasíroval puk za Svobodova záda. Nejproduktivnější hráč Lasseslbergeru tak na sebe vzal v kritické chvíli, kdy Pardubice začínaly modrobílé přehrávat, největší díl odpovědnosti. “Měl jsem trochu štěstí, že to nakonec propadlo do branky,“ řekl o klíčové brance její autor.

Plzeň hrála velice disciplinovaně, hosté měli v celém utkání pouze jednu přesilovou hru, kterou navíc brzy ukončil faul Michala Mikesky. I při hře pět na pět si však hosté dokázali vytvořit velký tlak. „Pardubice je velice kvalitní tým. Vyhrály s přehledem základní část, takže je jasné, že nastanou chvilky, kdy nás Pardubice budou přehrávat,“ vysvětlil Málek. Jeho slova pak potvrdil Josef Straka. „Nikdo nemohl čekat, že je budeme válcovat. Myslím, že pro nás je v tuto chvíli důležité hlavně to, že utkání stálo hodně sil nejen nás ale také Pardubice.“

Ústřední postavou pardubického výběru je bezesporu Jiří Dopita. Kdykoliv byl na ledě jeho útok, hrozilo Plzni velké nebezpečí. Do kannadského bodování si v pátek nepřipsal ani bod, přesto vypracoval pro sebe a své spoluhráče řadu šancí. „Jiří Dopita je výborný hráč, ale osobně ho bránit nebudeme. Kdybychom na něj hráli osobku, zkazíme tím koncepci celé pětky,“ vysvětloval Jiří Kučera.

Ve 51. minutě vzrušila ochozy i aktéry samotného utkání rvačka mezi oběma týmy. Na čtyři minuty byli vyloučeni Matějovský a Mikeska, pardubický trenér Říha se pak dožadoval dalších konzultací s hlavními sudími. “Na APK jsme se domluvili, že když bude rvačka a zapojí se do ní hráči ze střídačky, budou okamžitě vyloučeni do konce utkání. Chtěli jsme, aby nám rozhodčí vysvětlil, proč tak neučinil,“ objasnil trenér hostí Miloš Říha.

Po utkání počítali plzeňští trenéři četné šrámy svých hráčů, hned čtyři utkání nedohráli. „Ze zápasu odstoupili Michal Straka, který si poranil rameno, obránce Lukáš Krajíček se zraněnou kyčlí a Milan Nedoma, jenž si po souboji za vlastní brankou odkulhal se zraněnými třísly. Hned na začátku odstoupil Michal Dvořák, jenž má problémy s plotýnkou,“ udělal výčet ztrát Kučera.