Velké srdce přineslo Plzni vítězství

P l z e ň - „Roman nám ještě v play-off nevychytal nulu. Mohlo by se mu to povést třeba v sedmém zápase,“ řekl po utkání před fanoušky jeden z jeho hrdinů Pavel Vostřák. Plzeňský brankář odpověděl okamžitě. „Nula může být reálná, ovšem nejdůležitější je, abychom vyhráli,“ odvětil Roman Málek. Všichni fanoušci až na pardubický kotel, který po utkání schlíple opustil ochozy, jeho slova hltali, nikdo si nedovolil odejít. Plzeň překonala řadu absencí a dokázala ohromnou vůlí a velkým srdcem dovést zápas do vítězného konce. V sobotním zápase bude chybět Robert Jindřich, jenž má dva zlomené prsty. Zápas sice obětavě dohrál, ovšem v sobotu ho na ledě neuvidíme.

Plzeň má o poznání užší kádr než Pardubice, hostující trenér Říha si často stěžuje na tvrdou a nečistou hru praktikovanou hokejisty Lasselsbergeru, ovšem zraněné hráče počítá Plzeň. Zranění vyřadilo ze hry obránce Milana Nedomu, Michala Dobroně a Roberta Jindřicha, se sebezapřením nastupují Michalové Dvořák a Straka. Pardubicím chybí jen třiačtyřicetiletý veterán Otakar Janecký, který o sobě na rozdíl od trenéra od začátku série tvrdí, že je zdravý, a problémy má podle vyjádření asistenta trenéra Jiřího Seidla ještě Tomáš Blažek.

I se třinácti hráči však Plzeň dokázala Pardubické přebruslit, vymazala z ledu Jiřího Dopitu a po zásluze zvítězila. Tentokrát modrobílí předčili soupeře i v přesilových hrách, které rozhodly o výsledku. Zatímco Plzeň obě přesilovky pět na tři využila, Pardubice svou dvojnásobnou přesilovku promarnili a naprázdno vyšli i během pětiminutové početní výhody po faulu Dobrovolného. „My jsme sem přijeli s tím, že budeme víc aktivní, ale to se nám dařilo pouze v druhé třetině. Nehráli jsme to, co jsme potřebovali, to jest být víc v pohybu a být aktivní. Po zbytečných faulech jsme museli hrát ve třech a ty přesilovky rozhodly,“ viděl hlavní důvod prohry pardubický trenér.

O poznání spokojenější byl asistent plzeňského trenéra Miroslav Přerost. „Já myslím, že je zbytečné utkání nějak víc komentovat. Porazit Pardubice pouze se třinácti hráči už ale něco znamená. A i náš středověký hokej se dneska líbil,“ narážel plzeňský kouč na výroky pardubického trenéra Říhy po úterním zápase, který si stěžoval na zákeřnou hru Lasselsbergeru i přesto, že Plzeň v celé sérii připravila Pardubice pouze o Jana Koláře, jehož čistým zákrokem atakoval Michal Dobroň.

Obrovskou oporou svému týmu byl brankář Roman Málek. Neměl sice tolik práce jako v předchozích zápasech, ale přesto svůj tým několikrát vynikajícími zákroky podržel. Možnost vychytat nulu mu pohotovou dorážkou sebral v druhé třetině Ladislav Lubina. "Věděli jsme, že musíme vyhrát. Nikdo z nás si nepřál konec sezóny," říkal Málek rozhodně. "Zatím mi moje prognózy vychází. A já jsem už na začátku řekl, že vyhrajeme 4:3 v posledním zápase. Dnešní zápas byl hodně těžký, ale nikdo z nás ještě nechce mít konec sezony. Všichni jsme šlapali na plno. Kluci přede mnou v závěru již mleli z posledního, ale padali do střel a hodně mi pomohli. Psychická výhoda před posledním zápasem je na naší straně. Od Pardubic se výhra na domácím ledě očekává,“ hýřil optimismem plzeňský gólman.

Během utkání se rozšířila plzeňská marodka o Jindřicha a Dobroně a za oplácení byl do konce zápasu vyloučen Dobrovolný. Plzeň tak dohrávala pouze se třemi zdravými obránci. „Nějakou dobu vypomáhal v defenzívě Radek Matějovský za Roberta Jindřicha, ten ale nakonec silou vůle utkání se zlomenou rukou dohrál. "Dneska byli všichni hráči ochotní hrát kdekoliv a nechat na ledě tělo i duši,“ pochválil hráče Lasselsbergeru Přerost.

Po zápase neměl sil na rozdávání Radek Matějovský. Střídal pozici obránce a útočníka a celý zápas neúnavně bojoval o každý puk. „Já jsem si musel vzpomenout na staré časy, kdy jsem ve čtvrté třídě obránce hrál. Moc jsem si z toho ale nepamatoval a občas nás tam trochu motali. Jednou mi ujel Průcha a už jsem se bál, ale Málek ho naštěstí vychytal. Jsem hrozně unavený, ani tu výhru moc nerožívám,“ usmál se Matějovský. Jindřich bude v sobotu určitě chybět, pro Proroka již sezóna skončila, otázka startu dalších hráčů se teprve bude řešit. "Stav Dobroně také není stoprocentní a až v sobotu uvidíme, jestli bude schopný nastoupit,“ obává se o opory zadních řad Miroslav Přerost. Není bez zajímavosti, že Pardubice hrály na čtyři kompletní obrany i útoky a Plzeň svého soupeře přesto jasně přebruslila i přestřílela!

První gól zápasu vsítil nechytatelnou bombou Pavel Vostřák. Bylo to v přesilovce pět na tři, kterou půlila první přestávka. „My jsme nechtěli jít dneska na dovolenou, chceme tam poslat Pardubice. Gól jsem mohl vstřelit již v závěru první třetiny, ale zlomil jsem hokejku. Napodruhé to již vyšlo,“ popsal stručně svůj zásah plzeňský střelec. Pavel Vostřák také hodnotil šance Plzně v sedmém zápase: „Pardubice celou sezonu předváděly výborný hokej a zaslouženě skončily na prvním místě. Proto mají tu výhodu jednoho zápasu doma navíc. My jim to ale budeme chtít co nejvíc znepříjemnit,“ vzkazuje rychlonohý útočník.