Strakové sebrali pro Plzeň hokejový poklad

P a r d u b i c e - Dvojice plzeňských "opeřenců" měla v rozhodujícím duelu znatelně navrch nad duem Sýkorů v dresu protivníka. Jak Josef, tak Michal Straka svým výkonem výrazně přispěli k postupu Lasselsbergeru. "Pro vítězství jsme chtěli udělat všechno a dokonce jsme změnili zasedací pořádek v kabině," sděloval své dojmy po zápase Michal Straka. "Bez Romana Málka a jeho výborného výkonu bychom ale neměli vůbec šanci." Jeho jmenovec Josef Straka také blahořečil plzeňského gólmana: "Roman je nejlepším brankářem extraligy a ta parta, která se tady kolem něj vytvořila, byla klíčem k úspěchu. Bez něj bychom hráli s Budějovicemi o baráž."

Chvála na plzeňského brankáře, který vloni právě proti Pardubicím vychytal Slavii titul, se řinula ze všech stran. "Mít nejlepšího brankáře extraligy za zády nám přidalo hodně klidu," řekl na Málkovu adresu kapitán Michal Straka. Málek sám však se skromností sobě vlastní připisoval zásluhy na úspěchu celému týmu: "Bojovali jsme, kluci chodili do střel, dali do toho srdce. To rozhodlo."

Plzeňské hokejové srdce, to je pojem, který po letošním play-off zřejmě vejde do hokejových učebnic. "Pardubice měly možná lepší mančaft a lepší hráče, ale jen s tím se vyhrát nedá. My jsme měli lepší partu a dali jsme do toho více srdce. To rozhodlo," říká jediný pamětník finálového tažení Plzně z roku 1992 Michal Straka. A pokud by měl oba týmy, ten federální a současný, porovnat? "Je to podobné jako tehdy, každý v týmu má svou roli a celý mančaft táhne za jeden provaz. Máme navíc jasně nejlepšího gólmana," srovnával Michal Straka.

Plzeň vstoupila do zápasu bleskově, napodobila Znojmo a Vítkovice ze čtvrtečního a pátečního zápasu a skórovala hned v první minutě. Podepsalo se to podle plzeňských hokejistů na soupeřově brankář, který při pohledu z tribun přílišnou jistotou neoplýval? "Úvod byl hodně důležitý, ale myslím že Adam Svoboda se tím ovlivnit nenechal a chytal dobře. My jsme do zápasu šli s tím, že nesmíme faulovat a tím pádem nepustit domácí do přesilovek, druhým cílem bylo se vyhnout diskusím s rozhodčím, které by nás odváděly od hry. Myslím, že se to povedlo," hodnotil předzápasové pokyny trenérů Michal Straka. Zatímco k domácím se štěstí obracelo zády, trefovali tyčky a nepomohl jim také sporný neuznaný gól, hráči Lasselsbergeru si jej vybrali měrou vrchovatou. Souhlasí Josef Straka? "Ano, měli jsme štestí. Ale šli jsme mu pořádně naproti!"

Jak Michal, tak Josef Straka začal v úspěch věřit až za vysokého vedení Plzně. "Já jsem v postup začal věřit až po pátém gólu, to už bylo na dobré cestě," říká Michal. "Já jsem doufal už po čtvrté brance, že bychom to už neměli pustit, a po páté už to bylo hotové," přidal Josef Straka, který také popsal svůj první gól: "Na modré čáře se srazil Lubina s Mikeskou, Pary to dobře zatáhl do pásma a poslal mi puk. Nemůžu říct, že bych mířil přesně pod vyrážečku, ale prošlo to tam. Říkali jsme si, že musíme hodně střílet, tak jsme začli hned od začátku."

Josef Straka se jako centr první formace často potkával na ledě s Jiřím Dopitou. Zatímco plzeňský útočník se po zápase mohl radovat, šestinásobný mistr ligy odjížděl s nepořízenou. "Je to pro mě něco úplně nového, takovou fantastastickou a vítěznou atmosféru jsem ještě nezažil," říká Josef Straka. "Všichni jsme věřili, že to dokážeme a nakonec se to povedlo."

Tým teď čekají oslavy, hokejisté zamíří do svého oblíbeného klubu Maxim. "Majiteli se narodila dcera, takže to oslavíme najednou. Zítra máme volno, semifinále začíná až ve středu," přiblížil běh následujících hodin Josef Straka.

V semifinále Plzeň narazí na Hamé Zlín, tedy tým, na jehož ledě v letošní sezóně ani jednou neskórovala. "Play-off je ale úplně jiná soutěž, na to teď určitě myslet nebudeme," řekl na toto téma Michal Straka. "Určitě tam nějaký gól dáme a pokud nás opět podrží Roman Málek, tak určitě můžeme uspět."