Semifinálový sen začíná

P l z e ň - Zraky plzeňských fanoušků jsou upřeny na Moravu. Semifinálový soupeř Západočechů Zlín přešel ve čtvrtfinále v sedmi zápasech přes Třinec, Plzeň stejným způsobem odstranila z cesty Pardubice. Obě tradiční hokejové bašty se nyní utkají o postup do finále, kde bude čekat jedno z pražských „S“. Série startuje středečním a čtvrtečním zápasem na stadionu Luďka Čajky, poté se přesune na plzeňský zimní stadion.

HC HAMÉ ZLÍN
vs.
HC LASSELSBERGER PLZEŇ

SEMIFINÁLE PLAY-OFF EXTRALIGY

Plzeň se letos proměnila v říši divů. 20. ledna 2004 se fanoušci Západočeského týmu klepali před hrozbou baráže, v případě prohry v Budějovicích by byl odstup od 14. místa pouze 4 body. Od tohoto můstku se Plzeňáci odrazili. Touhou byl postup do play-off. Přestože málokdo věřil, kolem osmé hodiny večerní dne 27. února 2004 Plzeň slavila, postup se stal skutečností. Cíl splněn, ovšem více než na suveréna základní části to nestačilo. Jenže. Zatímco Pardubice šly do vyřazovacích s rozpačitou formou a pod obrovským tlakem, Plzeňáci psychické břemeno odhodili a do play-off vstoupili jako outsider. Oproti původním prognózám o potrápení suveréna, unavení v sérii na více než čtyři zápasy přišel šok, jenž ohromil hokejovou veřejnost. Podceňovaný plzeňský tým se dnes chystá na semifinále, podruhé v rámci samostatné ligy. Plzeňáci již tedy mají skromné zkušenosti se semifinále ze sezóny 1999/00, které pamatuje například Josef Straka, Pavel Vostřák či Michal Straka. Keramika Plzeň tehdy podlehla Vsetínu 0:3 na zápasy, všechny vítězné góly zaznamenal Jan Tomajko, v současnosti forvard Sparty. Na svoji první výhru v semifinále extraligy ted Plzeň stále čeká ... dočká se letos?


HC HAMÉ ZLÍN
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

PO PŮSTU PŘIŠLY ŽNĚ

Název „Zlín“ evokuje u fanoušků automaticky jméno Petra Lešky. Postavou menší útočník lapidárně řečeno nevyhledává tvrdou hru, trenéři od něj nečekají černou práci, ovšem pokud dostane zlínský tahoun prostor, prokáže své „zlaté“ ruce. Přesná přihrávka a střela jsou přednosti forvarda, který v sezóně 1996/97 působil také v Plzni. Debutoval zároveň s Dušanem Salfickým v 1. kole, v němž Plzeň přivítala Vsetín a vybojovala nad hvězdným týmem výhru 4:3, o kterou se gólem zasloužil také právě Leška.

Do tohoto období také spadá poslední vynechaný zápas Petra Lešky, který je aktuálně hokejistou s nejdelší sérií odehraných zápasů bez přerušení. Drobný forvard dokáže také často pošramotit nervovou soustavu svých soupeřů přihráním zákroku. V minulé sezóně si odchovanec zlínského hokeje na rok odskočil do Sparty, kde sice vyhrál kanadské bodování klubu, ovšem nový trenér již dále o jeho služby zájem neměl. Zlínu však svým návratem pomohl k radikální proměně. Zatímco v minulé sezóně skončili Valaši po základní části druzí od konce, letos druzí od vrcholu.

Příchodem Lešky ožili také spoluhráči. Pověstná spolupráce s Jaroslavem Balaštíkem vynesla důrazného útočníka na pozici nejlepšího střelce základní části. První pětku doplňuje pravidelně letošní plzeňský kat, Ondřej Veselý, který ve čtyřech zápasech vstřelil do sítě Lasselsbergeru pět gólů! Jak politý živou vodou je příchodem Lešky jeho velký kamarád Martin Hamrlík. Pokud má Zlín výhodu přesilové hry, jsou zraky fanoušků zpravidla upřeny do prostoru po levé ruce soupeřova brankáře, kde právě Leška s Hamrlíkem vymýšlejí gólové zakončení.

Martin Hamrlík se letos stal s velkou převahou nejproduktivnějším bekem základní části i čtvrtfinále. Do první dvacítky produktivity obránců se po základní části vešli i zkušený Radim Tesařík a letošní reprezentant Miroslav Blaťák. Ve čtvrtfinále se na špici vyšvihli také další beci, Petr Macholda a někdejší spoluhráč Tesaříka ze Vsetína Pavel Zubíček. Obranou šestici v základní sestavě doplňuje vedle pěti jmenovaných extřinecký David Nosek.

Nyní exkurz zlínským útokem. Vedle trojice Balaštík-Leška-Veselý se o příděly do branky soupeřů staral slovenský rychlík Peter Barinka. Forvard, kterého si před sezónou přivedl z Trenčína kouč Ernest Bokroš nasázel v základní části 19 branek, udivuje fanoušky svým zrychlením a bleskovými průniky skrze obraný val soupeře. Na centru druhé řady hraje „velká ryba“, kterou se podařilo zlínským během sezóny ulovit, bývalý hráč Sparty, Karlových Varů, slovenský reprezentant Miroslav Hlinka. Levým křídlem druhého útoku je Martin Jenáček, bojovník, pátý nejlepší střelec HC Hamé.

Zatímco složení prvních dvou útoků se prakticky nemění, u zbylých formací je tomu jinak. Zlínskou „old line“ je trojice Tomáš Kapusta, Rostislav Vlach a zlínská modla Miroslav Okál, kterým je dohromady 108 let. Nejzkušenější lajna extraligy se dala dohromady po příchodu Kapusty, který se do rodného klubu vrátil v průběhu letošní sezóny, ovšem ve čtvrtfinálové sérii se složení třetí a také čtvrté lajny často měnilo. Třetí útočnou formaci doplňovali v průběhu bojů s Třincem Petr Mokrejš, Martin Záhorovský či Tomáš Kárný. Do čtvrté lajny staví trenér Bokroš Martina Čecha, Erika Weissmana, dalšího forvarda, kterého si s sebou přivedl kouč Bokroš z rodného Slovenska.

A nakonec největší letní posila Zlína, „Ičo“ Murín, gólman, který přišel změnit mínění o slovenských brankářích v české extralize. Záměr se trenčínské modle vydařil, Murín byl po základní části brankářem s nejvyšší úspěšností, ovšem odchytal „pouze“ 31 zápasů, v nichž však dosáhl devíti čistých kont! Murín byl také krok od dosažení rekordu v počtu odchytaných minut bez inkasované branky, nedlouho před limitem ale inkasoval branku na ledě Litvínova. Pověstnou je bilance Zlína na domácím ledě, kde Murín vychytal pět nul za sebou (!) a překonal jej až ve 29. minutě zápasu posledního kola po celkově 323 minutách(!) vsetínský Demel.

Murín má také zdatného náhradníka, kterým je Martin Altrichter, který proti Třinci nastoupil ve dvou zápasech a dosáhl úspěšnosti 97,26 %. V základní části vychytal Altrichter dvakrát čisté konto, jedno z nich proti Lasselsbergeru Plzeň.

Kanadské bodování Hamé ve čtvrtfinále
Jméno Body Góly Asistence
1. Petr Leška 9 4 5
2. Martin Hamrlík 6 2 4
3. Jaroslav Balaštík 4 3 1
4. Ondřej Veselý 4 1 3
5. Petr Macholda 3 2 1
Bilance +/- Hamé ve čtvrtfinále
Jméno +/-
1. Martin Hamrlík 6
2. Jaroslav Balaštík 5
3. Petr Leška 4
4. Miroslav Blaťák 4
5. Ondřej Veselý 2

Zlínské zbraně

Na první místě si v případě Zlína zaslouží jmenovat přesilovky. V základní části využívali Zlínští zhruba každou pátou přesilovou výhodu. Velká útočná síla se skrývá v první pětce ve složení Balaštík-Leška-Veselý. Pro brankáře je hrozbou také obávaný kanón ráže Martin Hamrlík. Před zlínským týmem se brankáři musejí mít neustále na pozoru, neboť Moravané jsou známí častou střelbou. Třinec dokázal přestřílet Medvědy jen jednou v sedmi zápasech! Naopak Zlínští přestříleli Oceláři až o 26 střel. Velkou sílu má Zlín v zápasech na svém ledě. V počtu získaných bodů na vlastním ledě byli Zlínští druzí o pouhopouhý bod za Pardubicemi. A nakonec velká zbraň jménem Igor Murín. Překonat slovenského gólman stojí soupeře skutečně mnoho úsilí, na straně strážce zlínské svatyně stojí také nezbytné štěstí, které k výborným brankářům patří.

Kudy do semifinále?

Zlín skončil po základní části druhý, na souboj o postup do semifinále jej tak vyzval Třinec. S oslabenými Oceláři měli Medvědi nečekaně mnoho práce. Severomoravané připravili Zlínu po dlouhé době domácí porážku, série se natáhla na sedm zápasů. Ve stejný den jako Plzeň nakonec do semifinále proklouzli i zlínští Medvědi. O jejich postupu rozhodla přesilovková střela Martina Hamrlíka, pečeť na postupový dekret přidal gólem do prázdné branky Jaroslav Balaštík.
Postavení Zlína po základní části znamená pro Plzeň stejnou situaci, jako ve vítězné sérii s Pardubicemi. Začne se na zlínském ledě, kde by se hrál také případný rozhodující sedmý duel.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

POZNEJ SVOJI BUDOUCNOST, ZEPTEJ SE ROMANA MÁLKA

"Vyhrajeme 4:3!" prorokoval Roman Málek. Na leckteré tváři tím sice vyloudil pousmání, ovšem po sedmém zápase se úsměv změnil v údiv, Plzeň to dokázala. Brankářský fantom Plzeň v základní části pozvedl až k postupu do play-off, fanoušci se těšili na sérii s Pardubicemi. Třikrát naplněný stadion bouřlivě aplaudoval představení plzeňských hokejistů. Série dospěla do finále.

Sedmý zápas na pardubickém ledě, trumfy byly na straně Východočechů. Naplněná hala, domácí neporazitelnost v zápasech s Plzní, osobnost Jiřího Dopity, jenže ... První letošní výhru v Duhové aréně lépe hokejistů Lasselsbergeru skutečně načasovat nemohli. Studená sprcha v podobě gólů obou plzeňských Straků domácí zaskočila. Jiskřičku naděje vykřesal Jaroslav Kudrna, ale přišly velké chvíle Dušana Andrašovského.

Po skvělém pasu vyslal slovenský forvard neméně povedenou střelu, za pár minut souhra první pětky přinesla i čtvrtý úspěch a senzace nabývala reálných kontur. Pardubičtí nevyužili v úvodu třetí části dvojnásobnou přesilovou výhodu a propásli tak poslední šanci na možný zvrat. Poslední pomyslný hřebíček zatloukl výpadem Pavel Vostřák, Plzeň propukla v nadšení, hokejisté Lasselsbergeru prošli po strastiplné cestě základní části do semifinále!

Plzni se povedl nevídaný kousek. Od stavu 2:0 na zápasy pro Pardubice sehráli oba soupeři pět zápasů, z nichž Plzeň nad hlavním aspirantem na extraligový titul vyhrála celkem čtyři! Klíč k postupu ležel na ledě Lasselsbergu, ovšem zvedli jej domácí, kterým se od Nového roku na svém ledě velmi daří. Ve dvanácti zápasech prohráli pouze jednou, a to v dohrávaném zápase s Libercem. Dva body ztratili Plzeňáci remízou s Karlovými Vary, ovšem zbylých 10 zápasů zůstalo v moci hokejistů Lasselsbergeru!

"Postupová" sestava Lasselsbergeru Plzeň:

Málek - Cartelli, Krajíček, Mazanec, M. Výborný, Nedoma, Kubeš - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, M. Straka, Matějovský - M. Dvořák, Špaňhel, Kracík - od 50. Šaffer.

KDO BUDE CHYBĚT?

Ve čtvrtfinálové sérii k dlouhodobě zraněnému Ivo Prorokovi, který v Plzni debutoval shodou okolností proti Zlínu, přibyl také obránce Robert Jindřich, jehož ruku "ozdobila" sádra. Otřes mozku utrpěl Michal Dobroň, ovšem mohutný bek měl být proti Zlínu k dispozici. Stejně tak i Milan Nedoma, který obětavě nastoupil v sedmém duelu v Pardubicích, přestože jej stále trápí tříslo. Za zraněné a distancované zaskočili David Mazanec a Ondřej Kubeš, kteří podali výborné výkony. K dispozici v prvním zápase ještě nebude Jiří Dobrovolný, který si po automatické jednozápasové stopce za trest ve hře za zákrok na Michala Mikesku vysloužil ještě dodatečný trest zákazu startu v rozhodujícím zápase.

ČTVRTFINÁLOVÉ STATISTIKY

Do skvělé formy se v play-off dostalo hned několik hráčů Plzně. Osvědčené trio Paroulek - Josef Straka - Andrašovský doplnili častými příspěvky dva v Plzni velmi dobře známí hráči, Michal Straka a především Pavel Vostřák. Objevem je Jaroslav Kracík, který sice gól nevstřelil, ale pět jich pro své spoluhráče připravil. V elitní pětici sice nefigující Michal Dvořák a Martin Špaňhel, ovšem svým výkonem ani v nejmenším nezaostávali, udivovali svým fyzickým fondem při napadání rozehrávky soupeře a nezdolnou bojovností. Martin Špaňhel se v semifinále postaví proti klubu, jehož je odchovancem.
Do pilíře řadních řad se v play-off vtělil Mario Cartelli. Bek se zkušenostmi z reprezentačního týmu zaznamenal čtyři kanadské body, jeho bilance +/- vyskočila na osm bodů, což z plzeňského obránce učinilo v této statistice premianta mezi všemi účastníky prvního kola vyřazovacích bojů!

Kanadské bodování Lasselsbergeru
Jméno Body Góly Asistence
1. Josef Straka 9 4 5
2. Pavel Vostřák 8 3 5
3. Dušan Andrašovský 7 4 3
4. Martin Výborný
Jaroslava Kracík
5 0 5
5. Michal Straka 4 4 0
Bilance +/- Lasselsbergeru
Jméno +/-
1. Mario Cartelli 8
2. Martin Výborný 4
3. Radek Matějovský 3
4. Dušan Andrašovský 2
5. Jaroslav Kracík 2

FANOUŠCI OPĚT VE VARU

Kolorytem čtvrtfinálové série Pardubice-Plzeň byly naplněné bouřící ochozy, oby týmy se fanouškům odvděčily skvělým představením. Ti plzeňští se mají i nadále na co těšit. Průměrná návštěvna v Plzni ve čtvrtfinále se vyšplhala na 8 100 fanoušků, ve Zlíně zhruba o dvě tisícovky méně. Fanoušci Lasselsbergeru se tak mohou těšit na minimálně další dvě napínavá představení.


ZÁPAS
VS.

play-off

zajímavosti

historie

PODRUH0 PROTI SOBĚ

Zlínský a plzeňský klub jsou každoroční účastníci nejvyšší hokejové soutěže. Po rozdělení Československa vstoupily oba kluby do nově vzniklé české extraligy a úvodní vzájemný duel sehrály na ledě Zlína 22. října 1993. První gól Plzně v tomto zápase byl zároveň prvním úspěšným zásahem plzeňského hráče do branky Zlínských. Autorem úspěšné střely byl Ondřej Steiner, Zlín v tomto duelu nakonec zvítězil 6:4.

V zápasech proti Zlínu dosáhli dva hokejisté Plzně hattrick. V sezóně 1997/98 nasypal do branky Zlína tři góly v jednom zápase Jaroslav Bednář, o tři roky později jej napodobil Václav Eiselt. V zápasech Zlína a Plzně bývá k vidění úporný hokej, především ze zabezpečené obrany. S tím se podstatně hůře vyrovnávají plzeňští hokejisté. Zlínské hokejisty dokázali přehrát nejvýše o tři branky, zatímco Medvědi Plzeňany až o 6.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Zlín
4713727120:155

Bilance na plzeňském ledě
23941079:67

LETOŠNÍ ÚČTY

Již několikrát byla v analýzách před semifinále zmíněna skutečnost, že Plzeň letos ve Zlíně ještě nevstřelila branku, naopak jich devět inkasovala. Na plzeňském ledě se Západočechům vedlo o něco lépe. První duel skončil sice v rukou Medvědů (3:5), druhý však Plzeňáci s přehledem zvládli a svého soupeře přehráli 6:2.

ZLÍN VS. PLZEŇ - SEZÓNA 1994/95

Pátá Plzeň proti čtvrtému Zlínu, odstup po základní části činil pouze dva body. Jenže Moravané, ve svém středu s nejlepším střelcem tehdejší sezóny Pavlem Janků (37 gólů), měli vývoj série pevně ve svých rukou. Na svém ledě zvítězili ve dvou úvodních zápasech série hrané na tři vítězná utkání 2:1 a 3:1. "Jestli to neotočíme, tak se nejmenuju Pejchar," hlásal sebevědomě tehdejší gólman Interconexu Plzeň Rudolf Pejchar. Ovšem nestalo se, Zlínští si hned v prvním zápase připsali třetí výhru (4:3) a postoupili do semifinále, nakonec se probojovali dokonce až do finále. Tam ovšem narazili na senzaci, nováčka ze Vsetína. Slavná "louže za brankou" poté sebrala Zlínu titul, o což se postaral paradoxně Rostislav Vlach, odchovanec Zlína a současný forvard Hamé.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ZLÍN

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 17 (8-9)
Průměrný počet střel 75 (35-40)
Nejrychleji vstřelená branka 0:33 Musil
(6.12.1998)
Nejpozději dosažená branka 59:55 Okál
(24.9.2002)