Zlomila nás třetí branka, říká Matějovský

Z l í n - Úvod zápasu ve Zlíně příliš nenasvědčoval pozdějšímu debaklu. Plzeň začala aktivně a těsně po uplynutí první minuty šla dokonce Vostřákovu ranou do vedení. Pak ale začali přebírat aktivitu domácí a do první přestávky otočili na 2:1. "Přestali jsme hrát agresivně, a domácí toho využili. Dobře jsme začali, ale potom se nám přestalo dařit," říká jeden z nejlepších hráčů Plzně v zápase Radek Matějovský. "Nastřelili jsme také dvě tyčky, domácí dali na 3:1 a tím se to asi zlomilo, ta třetí branka podle mě rozhodla," dodal.

Zlín zlomil odpor Plzně především v přesilovkách. Domácí beci se v početní převaze snaží střílet od modré co nejrychleji, jejich rány potom nejsou možná úplně nejprudší, ale možná o to víc pro soupeřova brankáře nebezpečnější, jelikož vzniká hodně prostoru na dorážky, což se ukázalo i v dnešním zápase, kde domácí využili hned tři hry v početní výhodě. Radek Matějovský ale zlínské přesilovky nepřeceňuje: "Myslím, že nás ani moc nepřehrávali, v přesilovkách jsme se jim vcelku vyrovnali, spíš měli víc štěstí."

Právě při přesilovkách se projevila největší slabina Plzně - domácí hráči mohli někdy až třikrát dorážet brankářem vyražený puk. "Je to náš problém a víme o něm, ale hráli jsme od poloviny zápasu jen na pět obránců a kluci už prostě asi neměli dost sil soupeře z před brankoviště vytlačit."

O Zlínských se někdy říká, že pro to, aby si vybojovali přesilovku předvedou často herecké kreace, za které by se nemuseli stydět ani v místních atelierech, umístěných jen chvíli cesty nad zimním stadionem. Dnes to ale podle plzeňského útočníka, který byl sám dvakrát vyloučen, problém nebyl: "Říká se to o nich, ale dneska to bylo v pořádku, rozhodčí vylučoval správně. Možná jednou tam upadl někdo trochu víc, ale to je v normálu."

Jaké to vůbec bylo, nastupovat proti druhému týmu základní části, např. v porovnání s Pardubicemi? Nemá ve svém kádru tolik hvězd, ale ty které má pak září o to víc. "Bylo to každopádně jiné, nechtěl bych to nazvat sebeuspokojením, ale chyběl nám ten velký respekt, se kterým jsme nastupovali proti Pardubicím. Jednotliví hráči chvílemi neplnili svoje úkoly a mysleli jsme si, že to snad půjde samo," zpytoval svědomí týmu Matějovský.

První zápas je tedy minulostí a hráči už myslí jen na ten druhý. Pro Plzeňské může být nejspíš překvapením, že na rozdíl od Pardubic se ve Zlíně nesetkali s nijak oslnivou atmosférou, na utkání přišlo pouze 5500 fanoušků a ani ve čtvrtek se nečeká vyprodáno. "S Plzní se to vůbec nedá srovnat," konstatoval skutečnost, ve které má Plzeň navrch už teď Radek Matějovský.