Málek: Zlín to bude mít v Plzni hodně těžké, hlavně pan Balaštík

Z l í n - Smutek, ale i odhodlání napravit dílčí neúspěch ovládl mysl plzeňských hokejistů po nešťastné porážce se Zlínem. Několikrát měli výhru nadosah, přesto se nakonec radoval soupeř. „Udělali jsme chybu. Nedokázali jsme prostě vyhodit puk konstatoval smutný Roman Málek o rozhodujícím momentu zápasu. Plzeň nejdříve přestála oslabení, půl minuty poté však inkasovala. „V prodloužení už rozhoduje jediná chyba. Klidně jsme gól mohli dát my,“ krčil rameny David Mazanec. Plzeň odvedla ve Zlíně výborný výkon, ovšem stejně jako z Pardubic si z prvních dvou utkání nepřivezla ani jednu výhru.

V závěru třetí části ani v prodloužení už rozhodčí Minář s Venglářem nevylučovali ani za evidentní fauly na obou stranách, přesto v 5. minutě prodloužení šla Plzeň do čtyřech. Michal Dvořák inkasoval úder do ruky a se zraněním odjížděl na střídačku. Na led za něj skočil střídající hráč, ovšem Dvořák se těsně u střídačky dotkl puku a byl vyloučen. „Při výměně hráčů jsme puk odehráli, což jsme dělat neměli,“ uznal asistent trenéra Jiří Kučera. V oslabení se Plzeň usilovně bránila, vybrala si dokonce oddechový čas, dvě jasné šance zlikvidoval Roman Málek, zejména ta druhá volala po gólu. Z ledu téměř během oslabení neslezl David Mazanec. „Bylo to už jen o tom, kdo z nás udělá chybu. V takové chvíli se nedá moc věcí vymýšlet.“ Půl minuty po skončení oslabení Plzeňští v celkem jasné pozici nedokázali vyhodit puk a Balaštík se nemýlil. „Nebyli jsme horší, ale prostě jsme prohráli,“ uvedl Kučera.

Plzeň mohla vyhrát, měla k tomu spoustu šancí. Po gólu volal samostatný nájezd Josefa Straky z konce 57. minuty za nerozhodného stavu. „Zkusil jsem blafák do bekhendu, ale brankář mi to chytil. Byla to smůla. Měl jsem pak ještě jednu tutovku, ale ani tu jsem nedal,“ litoval Josef Straka. V prodloužení hodil po puku hokejku Petr Leška, ovšem ani jeden ze sudích do píšťalky nezadul. „Myslím, že když hráč v prodloužení hodí po puku hokejku, mělo by podle pravidel následovat trestné střílení,“ míní Straka.

Výkon Lasselsbergeru ocenil i asistent trenéra hostí Jaroslav Stuchlík. „Od gólu na 2:2 nás Plzeň dostávala pod tlak, nakonec nám pomohlo i štěstí. Kdyby v závěru Plzeň proměnila samostatný nájezd, mohlo to dopadnout i jinak. V každém případě bych chtěl ocenit férový přístup soupeře k utkání.“

V první třetině výkon hostujícího týmu paradoxně nebyl tak dobrý jako v prvním zápase, ovšem ve zbytku zápasu však modrobílé barvy odolávaly soupeři mnohem lépe. „Myslím, že ten zápas byl přibližně stejný jako včera, jen nám Zlín neutekl v brankách,“ soudil Roman Málek. Josef Straka v obou zápasech našel určitý rozdíl. „Včera jsme se po vedoucím gólu uspokojili. Dnes jsme se vrátili k naší typické hře.“

Plzni se ve čtvrtek dařilo mnohem lépe překonávat obranný val Zlína, který se zdá mnohem neprostupnější než ten pardubický. I v obraně odvedli hosté lepší výkon, hráči Hamé Zlín neměli takový prostor k dorážkám. „Hráli jsme určitě zodpovědněji, ale štěstí jsme stejně neměli,“ říkal Mazanec, který po zranění Cartelliho dostával n ledě hodně prostoru. „Už se do toho dostávám. Pomalu se rozdýchávám,“ usmál se.

Série se stěhuje do Plzně. Hokejisté Lasselsbergeru již vědí, že stav 0:2 na zápasy se dá zvrátit, totéž však budou jistě vědět i Zlínští a těžko předpokládat, že svého soupeře podcení. „Podle mě na nás první dva zápasy nezanechají žádné stopy. O tom jsem přesvědčený. S Pardubicemi jsme také prohrávali 0:2 na zápasy a víte, jak to dopadlo,“ říkal rozhodně Josef Straka. Roman Málek neví, jak domácí zápasy dopadnou, ale je přesvědčený, že jeho mužstvo odvede maximum. „Nezbývá nám nic jiného, než bojovat. Můžu soupeři slíbit, že to bude mít v Plzni hodně těžké, hlavně pan Balaštík,“ dodal na závěr.