Chci dokázat, že jsem nebyl špatná koupě, hlásí zdravý Petr Havelka

P l z e ň - Již několik sezón chtěl opustit pražskou Spartu, ale až letos změnil Petr Havelka dres. Zájem o služby juniorského reprezentanta mělo několik extraligových klubů, nakonec vyhrála Plzeň. „Rozhodlo, že Plzeň hraje kvalitní hokej, způsob jednání, zájem, blízkost Praze a v neposlední řadě kluci, kteří tu hrají,“ zdůvodňuje Havelka svoji volbu.

Námluvy mezi Lasselsbergerem a hráčem umožnila Sparta, která neprodloužila pětadvacetiletému forvardovi smlouvu. „Začali jsme přes agenta jednat s Plzní a dohodli jsme se na podmínkách, které oběma stranám vyhovovaly,“ libuje si. Důležitou roli hrálo již zmiňované složení plzeňského týmu. „Většinu kluků znám, takže s adaptací nebyl problém. Alespoň teda z mojí strany ne, doufám, že to kluci vidí stejně,“ usmívá se šibalsky.

Pod jménem „Plzeň“ se Havelkovi vybavovala především tuhá bitva s obránci. „Vždy bylo těžké přejít v Plzni přes obránce. Věděl jsem, že se tu hraje fyzicky náročný hokej, že tu jsou výborní bruslaři,“ prokazuje hokejové znalosti. Město však teprve poznává. „Hodně jsem se o něm bavil s Radkem Matějovským,“ odhaluje svého průvodce a znalce místních poměrů. „Jako město mě Plzeň velmi mile překvapila.“

Havelka má pověst smolaře. Poslední sezónu takřka celou promarodil. „Ale zrovna ve středu jsem byl u doktora, který mi řekl, že mám nemoc už definitivně za sebou,“ říká s úlevou. Pokud však křídelního útočníka nebrzdila zranění, byl pro tým vždy velmi platným. „Jenže když se mi sezóna podařila, nechtěla mě Sparta pustit. Jindy jsem byl zase zraněný,“ vypočítává překážky své tužbě opustit holešovický klub. „Ve Spartě hráli vždycky spíše starší hráči. Tým je natřískaný jmény, kvalitními hráči. Prostě jsem ve Spartě nedostával tolik prostoru na ledě.“

Že by kvůli zraněním nemusela být jednání s budoucím zaměstnavatelem jednoduchá, Havelka tušil. „Plzeň do toho šla s rizikem. Byl jsem často zraněný, leccos o mě kolovalo. Ale chci dokázat, že nejsem špatná koupě, probojovat se do základu a pomoct nám k přinejmenším takovému výsledku, jakého dosáhla Plzeň v loňské sezóně,“ srší odhodláním. Rád by také opět odehrál celou sezónu. „A když budu mít na konci asistencí patnáct, budu spokojen,“ usmívá se.

Myšlenky na hokej však mohou hokejisté během čtrnáctidenní dovolené zahnat, Havelka rozšíří řady Čechů mířící do Chorvatska. „Vyrážíme tam autem, to je momentálně v čistírně.“ Čas si však vyhradí i na zálibu, která je v plzeňské kabině hojně rozšířena, rybaření. Poklidná zábava na břehu rybníka či řeky je častým tématem hovorů mezi hráči. „Jó bavíme se o tom,“ neskrývá nadšení. „Rybářů je tu hodně, Vostrej, Dušan, Jirka Dobrovolný, Pechta, ...,“ vyjmenovává na závěr téměř v hádance své spoluhráče.