Nejlepší motivací je konkurence, říká Miroslav Přerost

P r a h a - Přestože chyběly některé opory, sehráli Plzeňáci svůj první přípravný duel na čtyři kompletní útoky. „Vždycky je příjemné, když na hráče nemusíte tlačit. Nejlepší motivací je konkurence,“ libuje si trenér Miroslav Přerost nad počtem hráčů, z nichž mohou plzeňští trenéři vybírat. Překvapení čekalo na příznivce již před zápasem, v sestavě se objevil Ondřej Steiner. „Momentálně ho zkoušíme. Pokud přesvědčí, měli bychom o něho zájem,“ říká kouč.

Zápas plzeňského kouče nezklamal. „Klasický první přípravný zápas, ale byla vidět touha hráčů, poprat se s únavou,“ pochválil své svěřence. „Od druhé třetiny jsme hráli dobrý hokej, dařil se přechod do útoku a nedělali jsme příliš chyb v obraně,“ pokračuje. Právě jedním z beků, který se vrátil na led bývalého zaměstnavatele byl Jan Výtisk. „Že jsme hráli na Spartě, z toho jsem až tak nervózní nebyl, spíš z toho, že to byl první zápas,“ říká. I on zápasil s únavou. „Dřeli jsme hodně,“ ohlédl se za přípravou.

Právě svalnatý bek byl u vyrovnávací branky Plzně. Po jeho střele dorážel Paroulek. „Ale hlavně, když to tam bude padat v sezóně,“ doufá. Zápas skončil nakonec smírem 2:2. „Byl to opatrný hokej, šance moc nebyly. Vzadu to bylo nějakých ´plundrů´, chyb,“ popsal dění z pozice brankáře Rudolf Pejchar. Prožíval obnovenou premiéru v plzeňském dresu, od posledního zápasu Pejchara za Plzeň uplynulo osm let. „Trochu jsem byl nervózní, ale po pár zákrocích to bylo dobré,“ ulevuje si. „Ale těšil jsem se, strašně moc.“

Že naskočí k prvnímu přípravnému zápasu věděl předem. „Tomáš nemá ještě novou výstroj, dneska už by mu snad měla přijít.“ Kdo se tak postaví do branky příště bude záležet na rozhodnutí trenérů. Trenéři již také přemítají o sestavě do pole. „Máme určitou představu, ale zápasy ještě ukáží,“ nechává si otevřená vrátka trenér Přerost. Velmi dobrým výkonem se na Spartě prezentovali novicové Mrázek, jehož útok si často vynucoval důrazem tlak, a exsparťanské trio Vondráček, Výtisk, Šrek.

V sestavě několik opor chybělo. Z tribuny zápas sledoval gólman Tomáš Duba a útočník Radek Matějovský. Nenastoupili ani Pavel Vostřák, Josef Straka či Lukáš Pulpán. Na soupisce se neobjevil ani Pavel Trnka. „Začal s tréninkem teprve včera. To je hráč, kterého rozhodně nemusíme zkoušet,“ vysekl poklonu zkušenému bekovi Přerost. "V průběhu čtrnácti dnů jej zapracujeme do sestavy,“ plánuje plzeňský kouč.