Výsledek jsme hodili za hlavu, byl to dobrý zápas na vyzkoušení, říká Tomáš Duba

P l z e ň - Svoji plzeňskou premiéru si nový muž v plzeňské brance představoval jinak. „Chtěl jsem vyhrát, byl to první zápas v Plzni. Nepovedlo se,“ říkal po porážce 3:5 s Karlovými Vary Tomáš Duba. „Nemůžeme si z toho dělat hlavu, ale naštve to. Věřím, že další zápasy budou lepší. Dneska to bylo prostě takové zkušební,“ okomentoval svůj první start v plzeňském dresu.

Ve své plzeňské premiéře se rychle vypořádal s nervozitou. „Byl jsem trochu nervózní v první třetině, ale po prvním zákroku to spadlo,“ líčí. Plzeňský gólman si v zápase zkoušel novou výstroj, na níž si musí teprve zvykat. „Na to se ale nemůžu vymlouvat,“ nehledá alibi. Inkasoval čtyřikrát, dvakrát se hosté trefili v přesilové hře. „Na všech čtyřech gólech jsem měl podíl,“ kál se po utkání. „Ale bude to lepší.“ Energetici výhrou 5:3 Dubovu premiéru znepříjemnili. „Chtěl jsem se uvést v novém mužstvu, což se nepovedlo, škoda. Ale žádnou vědu z výsledku neděláme,“ říká za mužstvo.

Výkon mužstva podle Duby nelze označit za stoprocentní. „Je to začátek sezóny, všechno se natrénovává, musíme se trochu víc sehrát,“ říká. Pro brankáře je důležitou součástí hry i komunikace s obránci. „Tady jsou dost zkušení obránci, moc jím pomáhat nemusím,“ chválí své spoluhráče. Přesto skrze plzeňskou obranu, která podobně jako útok v zápase často měnila složení, prošlo do branku pět puků. „To jsme hodili za hlavu, byl to dobrý zápas na vyzkoušení. S Karlovými Vary se hokej moc hrát nedá. Hrají takový důrazný hokej, držení, hákování, rozhodčí to teď pískat moc nebudou. Je to o tom vyzkoušet si nové věci o výsledek moc nejde.“

Duba je v trochu ojedinělé pozici, během tří let třikrát debutoval v novém mužstvu. „Je to trochu nepříjemné. Musím si znovu vybudovat pozici. Tak doufám, že se v Plzni usadím na déle,“ usmívá se sympatický mladík. V přípravném zápase s Energií stál na střídačce soupeře bývalý kouč Duby ze Znojma Pazourek. „Určitě si ze mě dělal srandu, co jsem dostal za góly,“ směje se. „Ale nebral jsem to tak, prostě jsme hráli proti Karlovým Varům.“ Ve středu čeká Plzeň atraktivní souboj s finalistou ruské ligy Magnitogorskem, s Romanem Málkem v brance. „Rád bych chytal. Chtěl bych odchytat co nejvíce zápasů, abych se do toho dostal,“ přeje si Duba.