Plzeň od 17:30 hostí ruského vicemistra Metallurg Magnitogorsk!

P l z e ň - Atraktivní měření sil čeká plzeňské hokejisty. Proti Plzni nastoupí stříbrný celek loňské sezóny ruské ligy Metallurg Magnitogorsk. Ba co více, na lavičce ruského týmu stojí Marek Sýkora, bývalý dlouholetý kouč Plzně, v brance soupeře fanoušci uvidí strůjce loňského úspěchu Lasselsbergeru Romana Málka. V ruském celku jsou další explzeňáci, obránce Martin Čech a útočník Andrej Nedorost. Ruští představitelé zároveň plánují setkání s útočníkem Anaheimu Petrem Sýkorou. Zápas začíná v 17:30 na plzeňském zimním stadionu. Vstupné činí 50 korun, pro fanoušky budou na stadionu otevřeny bufety.

Rozhovor s Markem Sýkorou a Romanem Málkem v článku.

Metallurg na turné Českem

Vicemistr ruské ligy si pro své letošní soustředění vybral Liberec, odkud vyráží k přípravným duelům. Po prvním zápase se Spartou v Benátkách nad Jizerou (2:2), se jejich soupeři dále stanou Plzeň, Litvínov a Pardubice. Ruský tým je protkán výtečnými borci jako Litviněnko, Kalinin, Varlamov, Gladskich, Karpov, Gogolev, Gudermetov, Gusmanov či velká naděje ruského hokeje Jevgenij Malkin. Pro plzeňské fanoušky jsou však zajímaví vedle gólmana Málka obránce Martin Čech (viz. foto), který nosí na dresu číslo 6 a slovenský forvard Andrej Nedorost (č. 29), oba bývalí hráči Keramiky.

V úvodním duelu turné po Česku se Metallurg prezentoval tvrdou hrou na hranici pravidel, která vyvrcholila hromadnou bitkou, ale také krásnými útočními výpady a kombinacemi, které musí potěšit každého hokejového fajnšmekra.
Soupiska Metallurgu Magnitogorsk:
Málek (45), Malkov (42), Chudobin (31) - Petročinin (2), Kuchtinov (3), Ibrahimov (5), Čech (6), Litviněnko (7), Sokolov (8), Kalinin (10), Atjušov (27), Varlamov (36), Birjukov (38), Boikov (48), Nosov (50) - Tertišnij (9), Piskunov (11), Pestunov (12), Nikitěnko (13), Kudermetov (15), Makarov K. (16), Gogolev (17), Arekajev (25), Nedorost (29), Makarov D. (32), Gladskich (33), Gusmanov (34), Dobryškin (37), Karpov (44), Kaigorodov (55), Malkin (71).

"Nostalgie mě nepřepadne, z toho mě v Rusku vyléčili," říká Marek Sýkora

Mnoho let stál na lavičce plzeňského celku. Přes Karlovy Vary se poté vyhlášený stratég Marek Sýkora vydal na zkušenou do zahraničí. V premiérové sezóně dovedl Magnitogorsk do finále ruské ligy, kde Metallurg podlehl Omsku. Ve středu povede svůj celek proti Plzni. „Těším se do Plzně, akorát se bojím, abychom se neprali,“ naráží na průběh úvodního duelu ruského celku se Spartou, které mělo ze strany Metallurgu velmi ostrý náboj.

„Chci abychom hráli dobrý hokej, na výsledku mi ani moc nesejde. Přeji si hlavně, aby plzeňští fanoušci viděli dobrý hokej,“ doufá. Že by jej přepadla na plzeňském stadionu nostalgie se nebojí. „Z toho mě v Rusku vyléčili. Ale to by bylo na delší povídání,“ vypráví tajemně. Bydlištěm je Marek Sýkora téměř Plzeňák. „Takže se chci setkat především s rodinou,“ neplánuje další návštěvy ve svém dlouholetém působišti.

Zápas s Plzní původně Magnitogorsk na programu neměl. „Liberec ale odjel na soustředění do Švýcarska. Plzeň nám vyšla vstříc, přeložila kvůli nám nějaký zápas,“ říká kouč. Rusové tak mají příležitost k setkání s potencionální posilou Petrem Sýkorou, který se v případě stávky rozhoduje právě mezi Magnitogorskem a Plzní. „Ano, je to na spadnutí. Teď na tom pracují lidé z klubu.“

K prvnímu kontaktu došlo již před rokem. „To již hrozilo, že bude stávka. Jeho agent projevil zájem. Určitou roli sehrálo také to, že se známe z Plzně,“ líčí trenér, za jehož působení Petr Sýkora poprvé naskočil do extraligového kolotoče. Na překážku by případnému angažmá nebyla ani skutečnost, že ruská liga začíná v době konání Světového poháru, kterého se Petr Sýkora také zúčastní. „To je ale otázka všech hráčů NHL,“ mávne rukou jmenovec Marek, který v rozhovorech nepěje zrovna chválu na život v Rusku. „Ale i Petr by ten přechod zvládl, on ano. Do USA šel v sedmnácti a také to zvládl.“

"Chtěl jsem v Plzni chytat," přál si Málek

V brance se v úterním zápase Metallurgu proti Spartě objevil Malkov. Jeho počínání sledoval v roli náhradníka Roman Málek. „Bylo to od pana Sýkory, moc se o těchto věcech nebavíme.“ Ale záměr obou byl jasný. „Abych chytal v Plzni,“ odkrývá skutečnost. Před plzeňské publikum se těší. „Moc se těším. Konečně si zachytám, jsem na to i sám zvědavý,“ říká.

Před zápasem plánuje prohodit pár slov s bývalými spoluhráči. „S kluky pokecáme, na to se těším, zajdu do šatny na kafíčko,“ usmívá se. „Po zápase mám volno, takže z Plzně pojedu rovnou domů, i když bych strašně rád zůstal do rána, ale měsíc a půl jsem neviděl rodinu,“ stýská si.

Na Plzeň současný gólman Magnitogorsku stále vzpomíná. „Když jsem chodil na led a osm tisíc lidí fandilo, běhal mi mráz po zádech,“ vzpomíná. Nechce však zůstat pouze u vzpomínek. „Rád bych se vrátil. V Plzni se mi strašně líbilo, je to hokejové město a pro každého hokejistu je čest, hrát za takové město,“ vysekává poklonu Roman Málek, kterého fanoušci mohou ve středu vidět na plzeňském ledě v dresu ruského Magnitogorsku.