Je týden před začátkem ligy, proto jsou zápasy nervóznější, říká Pospíšil

P l z e ň - “Kladno dnes nepřeneslo přes srdce, že se neprosazovalo, jak očekávalo. Soustředíme se hlavně na příští pátek, jestli jsme dneska vyhráli 2:0, mě zase až tolik nezajímá,“ zhodnotil utkání s Kladnem David Pospíšil, který se zapojil do závěrečné šarvátky s brankářem hostů Orctem.


Milan Nedoma popsal svoji branku, kterou ve čtvrté minutě zápasu otevřel skóre. “Dostal jsem parádní nahrávku od Dušana Andrašovského, nechali mě tam chvíli volného. Věděl jsem, že musím mířit nahoru a naštěstí se to povedlo. To je vždy buď, a nebo.“ Nedoma také zavzpomínal na zápas, který stejně jako duel s Kladnem měl předčasný konec. “Pamatuji na zápas se Spartou, když mně bylo asi šestnáct. Hráli jsme v Brně a zápas se taky nedohrál.“ Zkušený obránce souhlasí s tím, že forma týmu v posledních zápasech stoupla. “ Co jsme hráli třeba s Litvínovem, byla tragédie. Ve Švédsku jsme už poslední dva zápasy hráli tak, jak by to mělo vypadat a ani dnes jsme myslím nezklamali. Jestli jsme to dokázali načasovat tak, že teď už bude forma jenom stoupat, tak to klobouk dolů,“ směje se Nedoma.

Po dlouhých letech oblékl opět plzeňský dres Milan Kraft, který v Plzni podepsal smlouvu po dobu stávky v NHL. “Od mistrovství světa to byl první zápas, který jsem hrál. První třetinu jsem se trochu hledal, pak se to zlepšilo, ale to už byl bohužel konec. Je to nezvyk - noví spoluhráči, větší hřiště,“ okomentoval svoji zvláštní premiéru za Lasselsberger. Tvrdost zápasu Milana Krafta nijak nezaskočila. “ Na tvrdost jsem zvyklý z NHL, tady se ale jednalo o zákeřnost, která by se měla trestat.“ O tom, s kým by měl hrát v jednom útoku v extraligových zápasech, se Kraft s trenéry předběžně bavil, prozradit nám to však nechtěl. “ Mluvili jsem o tom, necháme to ale až na příští týden. Uvidíme, jak to trenéři postaví před prvním zápasem,“ uzavřel Kraft.

Za týden sehrají Plzeňáci první extraligovým zápas. Kdo do něj nastoupí jako brankářská jednička, neví ani gólman Tomáš Duba, který až do závěrečné rvačky držel čisté konto. “Ještě to přesně nevíme. Bude záležet na formě v příštím týdnu. Měl jsem velmi špatnou přípravu, Rudovi se naopak povedla.“ Duba ve své kariéře podobnou situaci, kdy soupeř předčasně odešel do kabin, nezažil. “ Ne, to bylo dnes poprvé. Zápas se hrál ve velmi svižném tempu. Kluci měli velké množství šancí, škoda, že jich neproměnili více, mohlo být rozhodnutu dříve. Zápas od zápasu hrajeme lépe, více odzadu i soustředěněji, děláme méně chyb,“ zhodnotil zápas z pozice brankáře Duba.

Hlavní trenér Plzně, Jiří Kučera, nedohraného zápasu nelitoval. “V dané situaci bylo asi lepší, že se zápas nedohrál. Hráči by se asi stejně poprali, takhle alespoň snad k žádnému zranění. Některé zákroky na obou stranách měly být asi pískány hned a pak by asi k tak velké nervozitě nedošlo.“ Kouč se vyjádřil i ke zlepšujícím se výkonům týmu v posledních zápasech. “Kluci už ve Švédsku prokázali stoupající formu. Problémem je stále koncovka, ale důležité je, že hra vypadá dobře. Koncovka se natrénovat nedá, to buď je, nebo není.“ Trenéry už problémy se sestavou netrápí. “ O sestavě pro extraligu už máme jasno. Pokud někdo odejde, tak jen z důvodu, že přijdou hráči z NHL. Kdo se nevejde do sestavy, vypomůže třeba nějakému jinému klubu, aby zůstal v zápasovém rytmu,“ říká Kučera.