Duba zářil, přesto si nadával

P l z e ň - Hráči Lasselsbergeru potvrdili výbornou bilanci s Pardubicemi na domácím ledě dalším vítězstvím. Klíčem k němu byla skvělá taktika, hvězdou zápasu se stal gólman Tomáš Duba. Jeho zákroky dováděly soupeře k zoufalství a gól do šatny ze středního pásma je poslal domů bez bodů. Plzeňští naopak po úvodním zaváhání s Vítkovicemi poprvé v nové sezóně doma vyhráli.

Hrdinou střetnutí byl plzeňský brankář Tomáš Duba, pro kterého byl souboj s útočníky soupeře hodně těžký. „Věděli jsme, že musejí vyhrát, často střílet. My jsme hráli jednoduchý hokej, při dvougólovém vedení jsme hlavně bránili,“ přiznal drobný mladík.

Duba se vyznamenal jak při blafáku Hemského, tak při Hejdukově střele do odkryté brány. „Ten samostatný nájezd byl obtížný, měl jsem trochu štěstí. To sehrálo rozhodující roli při šanci Hejduka, který mě prostě trefil,“ usmál se nadějný gólman.

Fanoušci v kotli několikrát skandovali „Tomáš, Tomáš“, což Dubu potěšilo. “Je tu výborné publikum, byl jsem za to rád,“ říkal spokojeně. Jednu vadu na kráse jinak vydařeného zápasu však našel. „Příliš se mi nedařilo rozehrávání puků za brankou. Kluci to po mě chtějí, ale po několika chybách jsem to raději nechával na nich. Jak jsem si při zaváháních nadával? To nemůžu publikovat,“ zahlásil hráč s pověstným číslem 72.

Svůj první gól v české nejvyšší soutěži dal Pavel Trnka. Když se ho na tiskové konferenci novináři ptali, jestli si pamatuje na svůj první ligový gól, s vážnou tváří vtipkoval: „To mě zaráží, že nevíte taková základní fakta. Vždyť to byla moje premiérová trefa!“

Bezprostředně po utkání šťastný střelec ještě netušil, co ho gól bude stát. „Na tom se teprve musím domluvit s kapitánem,“ tvrdil urostlý obránce. David Pospíšil naznačil, že jeho spoluhráč obohatí týmovou kasu o pět tisíc. „Nemůžeme ho šetřit, vždyť hrál v Americe,“ smál se.

Sám Pospíšil byl dvakrát u vstřelené branky, ale vítězství nepřeceňoval. „Navázali jsme na slušné výkony z Jihlavy, ani v prvním kole jsme nehráli úplně špatně. Dnes to byla i otázka štěstí,“ hodnotil utkání bývalý hráč Pardubic, pro kterého byl prý duel stejný jako každý jiný. „V první třetině nepředváděl soupeř žádný světový hokej. O přestávce asi měli v kabině bouřku, protože v úvodu druhé části hry na nás vletěli a vytvořili si několik dobrých šancí. Nemohli bychom se divit, kdyby otočili skóre na 3:2,“ připustil zkušený centr.

K úrovni soutěže s účastí hráčů z NHL podotkl, že se extraliga vyrovnala. „Každý může porazit každého, snad kromě Jihlavy, která mírně zaostává. O play-off podle mě může bojovat zbývajících třináct mužstev až do posledního kola.“

Zatím to vypadá, že bojovat o postup do vyřazovacích bojů by v letošní sezóně mohly také jindy suverénní Pardubice. Stejně jako další borci se na začátku ročníku trápí i Milan Hejduk. „Měli jsme nějaké šance, které jsme bohužel neproměnili,“ uvedl k zápasu obávaný kanonýr, jenž se v domácí lize hledá. „Nepíská se tu tolik hákování a držení jako v NHL, ale na to si musím zvyknout. Hlavně se však musíme zvednout jako celek,“ zadoufal v lepší zítřky.