Bylo to moje školácká chyba, říká sebekriticky Duba

P l z e ň - Osmadevadesát vteřin dělilo plzeňské hokejisty od výhry nad libereckými Bílými tygry a Tomáše Dubu od první vychytané nuly v plzeňském dresu. Pak však přišlo vhazování v obranném pásmu domácích. Plzeňský gólman skočil po puku, ale nepodařilo se mu ho přikrýt. Kotouč se dostal k Vaicovi, který do odkryté branky vyrovnal na 1:1. „Kluci zablokovali protihráče, ale já jsem nesmyslně vyjel k puku, který jsem jenom vyrazil. Bylo to školácká chyba, která srazila mužstvo dolů. Jasně můj gól,“ nešetřil sebekritikou Duba.

Smutný plzeňský brankář byl ale s výkonem mužstva i přes prohru vcelku spokojen. „V první a druhé třetině hrál Liberec aktivně. My jsme s tím měli trochu problémy, ale zvládli jsme to. Třetí třetinu jsme už hráli super, pak přišel ale bohužel ten gól.“ Duba pochválil obránce, kteří dobře čistili prostor před jeho brankou. „Bránili jsme velmi dobře, všechny střely jsme viděl. Kluci hráli výborně.“. Říká se, že brankář má o hře ze své pozice nejlepší přehled. Ani Duba si nemohl nevšimnout lepšící se úrovně hry plzeňského mužstva. „Zlepšujeme se zápas od zápasu. Oproti utkání s Vítkovicemi hrajeme o sto procent lépe. Kluci z NHL si přivykli způsobu hry v české lize, dělají minimum chyb a hrají výborně.“ Ve 26. minutě se Dubovi povedl husarský kousek. Puk po střele obránce Dubna už směřoval do branky, Duba ho v poslední chvíli vychýlil hokejkou mimo nebezpečí. „Měl jsme štěstí. Máchl jsme za sebe a ten puk trefil. To se stane jednou za čas,“ přiznal plzeňský gólman.

Při rozhodujícím okamžiku ve třetí třetině byl na ledě i obránce Jaroslav Špaček. „Obránce nahazoval puk, ten se ale odrazil od hokejky a zůstal mezi kruhy. Koukali jsme na Tomáše Dubu, jestli vyjede a přikryje puk, protože všichni útočníci byli pokrytí. My jsme se ale s Tomášem srazili a puk tam propadl. Potom se odrazil zpátky k Vaicovi, který dával do prázdné brány. Takový nešťastný gól. Trochu nás to srazilo na kolena,“ povzdechl si zkušený bek. Hlavním problémem Lasselsbergeru je podle Špačka stále neproměňování šancí. „Liberec jsme přehráli, ale nevyužili jsme řadu šancí, kterou jsme měli. Hlavně v přesilovkách, které nám zatím příliš nejdou.“ Plzeňští trenéři v posledních zápasech stáhli hru jen na tři pětky. To Špačkovi vyhovuje. „Snadněji se dostaneme do tempa. Mně se hraje lépe a řekl bych, že moje výkonnost trochu stoupá. O to víc mě mrzí, že jsme dnes prohráli,“ uzavřel Jaroslav Špaček.

Nová posila Lasselsbergeru, slovenský útočník Martin Cibák přijel do Plzně až v neděli dopoledne. Přesto ho však trenéři nasadili do prvního útoku místo Martina Straky, který se zranil při rozbruslení. „Stihl jsem si jen nechat nabrousit brusle a hned jsem běžel na led. Bylo to dost těžké, chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do tempa.“ Cibák měl nabídky i ze zahraničí, vybral si však českou nejvyšší soutěž. „Měl jsem nabídky i ze Švédska, ale nakonec jsme se rozhodl pro Plzeň. Česká extraliga je kvalitní soutěž, o čemž jsem se dnes přesvědčil na vlastní kůži.“ Ve svém prvním zápase v modrobílém dresu si Cibák připsal jeden kanadský bod za asistenci u gólu Josefa Straky. „Viděl jsem našeho hráče u tyčky, tak jsem mu poslal puk.“ Na závěr slovenský forvard pochválil plzeňské fanoušky. „Diváci byli super, jsem příjemně překvapený.“