Bral jsem to prestižněji, přiznává Jan Výtisk

O s t r a v a - Ve Vítkovicích Plzeň zlomila prokletí a po dlouhých měsících v Ostravě bodovala. Povedený návrat na mateřský led slavil plzeňský obránce Jan Výtisk. S týmem se na západ Čech vrací s bodem za remízu. „Byla zasloužená, obě mužstva mohla vyhrát. S remízou jsme spokojeni,“ říká řízný bek, který si v utkání mnoha vyloučení připsal čtrnáct trestných minut.


Plzeň dvakrát prohrávala, dvakrát se jí podařilo vyrovnat. Velkou roli hrály přesilovky, všechny góly padly při neplném počtu hráčů na ledě. Poslední, vyrovnávací, však při plzeňském power-play. „Hrálo se hodně přesilovek a oslabení, rozhodčí pískal úplně vše,“ vypozoroval Výtisk. Přílišnou tvrdost však v zápase s Vítkovicemi nezpozoroval. „Nebyly to žádné záludné zákroky.“

Jeden se však přeci jen našel. Václav Varaďa si u plzeňské střídačky tvrdě podal Dušana Andrašovského, který skončil v nemocnici se zlomenou čelistí. Varaďa vyinkasoval 2+2 minuty. „Neviděl jsem to přesně, ale takový zákrok měl být posouzen jinak,“ říká urostlý bek, který také dvakrát pobyl na trestné lavici. Návdavkem k jednomu trestu dostal i desetiminutový osobní trest. „Jeden zákrok podle mého faul nebyl, ale bylo to posouzeno jinak.“

Na vítkovický led se nevrátil poprvé. Loni se Spartou sehrál proti Vítkovicím dokonce čtvrtfinále. „Ale pořád to pro mě je prestižnější,“ říká o duelu proti svému mateřskému klubu. 14 trestných minut však dílem zvýšené motivace nebylo. „Hraji pořád stejně.“ Výbornými výkony se plzeňský mančaft prokousal k sérii šesti zápas po sobě, v nichž dokázal bodovat. „To nás zvedlo a věříme si, teď v tom musíme pokračovat,“ apeluje Výtisk.

Dalším těžkým soupeřem bude aktuálně druhý tým tabulky - Zlín, který letos prohrál pouze dvakrát, vždy s pražskou Spartou. „Musíme vycházet ze zabezpečené obrany a proměňovat přesilovky,“ píše recept na úspěch plzeňský bek. Přesilové výhody se Plzeňákům dlouho nevedly, v posledních dvou zápasech však proměnili tři. „Ale musíme je pořád zlepšovat,“ ví opora zadních řad Plzně.