Notes #11: Derby o elitní osmičku

P l z e ň - Jubilejní 30. západočeské derby uvidí v úterý plzeňský zimní stadion. Karlovarští dorazí do Plzně i s jejími bývalými útočníky Dvořákem, Hurtajem a Kraftem. Hokejisté z lázeňského města si v minulém kole poradili s mistrovským Zlínem a vyšplhali se na sedmou příčku. Plzeň je po remíze v Pardubicích devátá s dvoubodovou ztrátou na Energii. Obě mužstva se prezentují dobrou formou, Plzeň tak zřejmě čeká velká podívaná. Lasselsbergeru budou scházet Michal Straka a Dušan Andrašovský, poprvé však nastoupí útočník Jaroslav Kudrna. Hostům bude chybět útočník Kumstát, nejistý je start beka Haranta.
Zápas začíná v úterý na plzeňském zimním stadionu v 17:30!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

20. kolo – úterý 2. listpadu 2004 - 17:30 na plzeňském zimním zástadionu

Jihlavská síť se třikrát rozvlnila po střelách Martin Straky. Kdekdo možná lovil v paměti, kdy naposledy se některý z plzeňských hráčů radoval ze tří vstřelených gólů v jednom zápase. Rozluštění tajenky je zde. Naposledy nasázel tři góly v jednom zápase do sítě soupeře Josef Straka. 17. ledna 2003 lovil po jeho střelách třikrát puk ze své sítě brankář Vsetína Radovan Biegl. Na další hattrick si plzeňští hráči a fanoušci museli počkat do 29.10.2004. V tento den se třikrát do jihlavské sítě trefil již zmiňovaný Martin Straka. Kuriozitou jsou podobné časové odstupy mezi plzeňskými hattricky. „Vsetínským“ hattrickem ukončoval Josef Straka půst trvající 22 měsíců a 15 dní od posledního hattricku, jehož autorem byl 2.3.2001 Václav Eiselt (duel se Zlínem). Nyní Martin Straka zaznamenal hattrick po 21 měsících a 12 dnech od stejného brankového přídělu jmenovce Josefa.
Plzeňský útočník proti Jihlavě předvedl v plné parádě své jedinečné hokejové umění. Diváky zvedl ze sedadel především svým třetím zásahem, kdy za Suchanova záda umístil po pěkné kombinaci vysoko letící puk. Ziskem tří bodů se posunul Straka na 10. místo mezi hráči, kteří posílili tuzemské týmy pro případ výluky v NHL.

HC ENERGIE KARLOVY VARY
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

PLAY OFF CÍLEM

Od sezóny 1997/98 projíždí hokejisté Karlových Varů stadiony a sbírají extraligové body. Ještě nikdy jich však na svém kontě neměli tolik, aby to stačilo na postup mezi osm nejlepších a tedy do bojů o titul. Varští čekají, letos by samozřejmě rádi svůj půst ukončili.

Dopomoci k postupu přišel nový trenér, kterým je exznojemský kouč Pavel Pazourek, jehož asistentem je Radim Rulík. Z loňské sestavy zmizely obránci Punčochář, Hájek, Galva, Jan Kudrna, Vantroba, Toms, útočníci Netík, Němčický, Tvrdek, Pech, a také brankář Rudolf Pejchar, který se po osmi letech vrátil do rodné Plzně.

Na západ Čech zamířila v tuzemsku zvučná jména. Z Plzně přestoupil bijec Michal Dvořák, po návratu z Finska posílil Vary další explzeňák Lubomír Hurtaj. Z Norimberka získali energetici zpět svůj někdejší střelecký klenot Róberta Tomíka. Nový kouč si přivedl z jihu Moravy Milana Procházku, další předsezónní útočnou posilou byl kmenový útočník Slavie Petr Míka.

Zadní řady obohatili navrátivší se Lukáš Krajíček a Martin Hlavačka. Na jednoroční hostování z Českých Budějovic přišel důrazný Zdeněk Kutlák. Ke kompletní obměně došlo na pozici brankáře. Libor Barta odešel do Slovanu Bratislava, Karlovarští si naopak vyhlédli lotyšského reprezentanta Edgarse Masalskise, z Plzně hostuje ve Varech Zdeněk Šmíd a ze zámoří se vrátil nadějný Lukáš Mensator.

Marně se ve Varech pokoušeli ulovit pro případ stávky nějakou „velkou rybu“. Mezi vytipovanými byli např. Nagy, Štrbák, Chára, Dvořák či Prospal. Zájem byl ze strany Karlových Varů také o Milana Krafta, který však zahájil sezónu nakonec v Plzni.

Po 18. kole byl u Karlových Varů k vidění zajímavý jev. Jak doma, tak venku sehráli hokejisté z lázeňského města shodný počet zápasů, bodů však získali více na stadionech soupeřů, při kladném skóre 26:24.

Sestava Karlových Varů z utkání se Zlínem:
Mensator (Šmíd) - Bauer, Harant, Kutlák, Ptáček, Krajíček, Hlavačka, Suur, J. Polák - Dvořák, Alinč, Procházka - Tomík, Kraft, Hurtaj - Krátoška, Skuhravý, Kraus - V. Polák, Lipianský, Košťál.

Milan Kraft energetikem

Neúspěšný vstup do sezóny prožil plzeňský odchovanec Milan Kraft v dresu svého mateřského klubu. Útočník Pittsburghu se tak po sedmnácti odehraných zápasech stěhoval do Karlových Varů, kde si ve své premiéře připsal bod za asistenci. O juniorského mistra světa stál zejména asistent hlavního kouče Energie Radim Rulík. Na druhou stranu zamířil Petr Míka, který stejně jako Kraft nezačal letošní sezónu dobře. Pro oba tak bude mít dnešní zápas zvláštní nádech. V průběhu letošního ročníku získali Varští ještě explzeňského Aleše Krátošku, který byl uvolněn na hostování ze Slavie Praha.

Útočný obránce

Nad návratem beka Martina Hlavačky v Karlových Varech jásali a dobře věděli proč. Poctivý bek nezapře, že je přeškoleným útočníkem. Soupeře často překvapí nápaditým útočným výpadem a přestože sehrál méně zápasů než jeho spoluhráči ze špice tabulky kanadského bodování klubu, s tříbodovým náskokem tuto statistiku vede. Hlavačka vstřelil již pět branek a na dalších devět přihrál. Zároveň je Hlavačka za Tomášem Kaberlem druhým nejproduktivnějším bekem celé soutěže.

Brankářská škatulata

Lotyš Edgars Masalskis měl o své české štaci jistě jiné představy. Ve třetím kole propadl v zápase s Litvínovem, kdy střídal ve 24. minutě za stavu 2:5 a poté jej již plzeňský odchovanec Zdeněk Šmíd do branky nepustil. Masalskis nyní obléká dres prvoligového Písku. Po pěti odchytaných duelech měl lotyšský brankář úspěšnost 95 % při průměru 1,63 branek na zápas. V současnosti se brance střídají Lukáš Mensator a Zdeněk Šmíd.

PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

POVINNÁ VÝHRA A VYDŘENÝ BOD

Jako hra kočky s myší vypadal značnou část hry zápas mezi Plzní a hostující Jihlavou. Zatímco se Tomáš Duba nudil mezi svými tyčemi, jeho protějšek Lukáš Hronek byl prakticky neustále v permanenci a z ledu odjížděl s průměrem více než jednoho zásahu za minutu. Poprvé se šest tisíc fanoušků na stadionu radovalo v 7. minutě, kdy Martin Paroulek využil ideální nabídky Josefa Straky při přečíslení dvou na jednoho.

Po přestávce se v rychlém sledu trefil Pospíšil, Martin a Josef Straka, a bylo 4:0. Hronek přenechal svůj post náhradníku Suchanovi. Plzeň polevila a dovolila soupeři snížit na rozdíl dvou branek. Náboj zápas získal při dvojnásobném oslabení plzeňských, v němž se hráči Dukly mohli dostat zpět do zápasu. Jenže gól nepadl a při své přesilové hře se naopak radovali Plzeňáci zásluhou Martina Straky.

Ve 43. minutě Paroulek zavěsil podruhé a opět v přečíslení, v němž mu tentokrát gólovou přihrávku adresoval Martin Cibák. U vytržení byly plzeňské ochozy ve 47. minutě. Kracík zakombinoval ve středním pásmu s Pospíšilem, který poslal vzduchem puk před branku. Plachtící puk přesně trefil Martin Straka, který tak nejen zvýšil na 7:2, ale zároveň zkompletoval hattrick a zakončil krásnou akci, které diváci aplaudovali ve stoje.

Plzeň sice ještě dvakrát inkasovala, přesto v klidu dokráčela k povinné výhře. Na ledě Pardubic to již bylo jiné kafe. Východočeši po krizi z úvodu sezóny nabírají dech a svoji formu chtěli předvést i Plzni. Ta se ovšem výborně bránila na horkém pardubickém ledě.

Do branky nastoupil Rudolf Pejchar a hned v úvodu vychytal tutovky Bulise a Mudrocha. V zápase protkaném mnoha vyloučeními byli domácí zpočátku více aktivní, ale Plzeňáci hru vyrovnávali. Oba týmy předváděly přesilovkovou mizérii a tak trval stav 0:0. Jelikož Lašák nechyboval a Pejchar svým fantastickým výkonem doháněl Pardubické k zoufalství, skončil duel v základní hrací době kuriózně 0:0.

Hrdinou večera byl jednoznačně brankář Rudolf Pejchar, který vychytal čisté konto. Nepřišli si na něj ani členové obávané Mikeskovy řady na křídle s ostrostřelcem Milanem Hejdukem.

Sestava Plzně z duelu v Pardubicích:
Pejchar (Duba) - Nedoma, Trnka, Jindřich, Výborný, Výtisk, Špaček, Cartelli - Míka, Kracík, Matějovský - Mrázek, Straka Martin, Pospíšil - Paroulek, Straka Josef, Cibák - Adamský, Důras.

Dlouhé čekání na čisté konto

Na rekordních 111 zápasů bez čistého konta aktuálně ukončená série sice ani zdaleka nemá, přesto šlo o téměř půl základní části. Naposledy se z čistého konta radovali Plzeňáci s gólmanem Romanem Málkem, v 52. kole, kdy Lasselsberger 5:0 smetl Kladno a postoupil do čtvrtfinále proti Pardubicím. A právě proti Východočechům se Plzeňští v zádech s Rudolfem Pejcharem po osmi měsících opět mohli těšit z čistého konta. Brankářský veterán doháněl k zoufalství vyhlášené střelce Pardubic a udržel svoji neprůstřelnost po celých 65 minut.
A ještě jednou čistá konta a inkasované branky. Plzeň letos dvakrát nedokázala v zápase vstřelit alespoň jednu branku, šestkrát Západočeši vstřelili pouze jednu branku, z těchto zápasů vytěžili dva body. Rekordní počet branek do sítě Plzně nasypali sparťané, a to pět. Největší kanonádu předvedli Plzeňáci proti Jihlavě v posledním domácím duelu, který skončil výhrou Lasselsbergeru 7:4. Žádný tým letos nenandal svému soupeři pověstnou desítku, nejblíže byl dnešní soupeř Plzně Karlovy Vary, také proti Jihlavě.

Další posila na obzoru

Dnes by se mohl v plzeňském dresu objevit Jaroslav Kudrna, který po sezóně v Pardubicích nepřistoupil na snížení platu a hledal si nové angažmá. O služby vyhlášeného střelce projevila zájem Plzeň a Kudrna se již v sobotu připojil k týmu, na ledě svého dlouholetého týmu Pardubic však ještě nenastoupil. Kudrna v loňské sezóně odehrál čtvrtfinálovou bitvu v Plzni, během sedmi zápasů vstřelil do plzeňské sítě tři branky. Plzeňští trenéři tak podle všeho přivítají v probíhající sezóně ve svém týmu po Martinu Cibákovi a Petru Míkovi již třetího nového útočníka.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Od 19. září 1997 se začala psát historie vzájemných soubojů mezi Plzní a Karlovými Vary v rámci samostatné české ligy. Dlouho nemohli Karlovarští vybojovat první vítězství nad západočeským kolegou, prvního se dočkali na vlastním ledě až v březnu roku 1999, kdy porazili keramiky těsně 2:1. Vzájemná bilance ovšem přesto hovoří jasně ve prospěch Plzně. Kuriozitou jsou zápasy, které skončily nerozhodným stavem. Z celkových pěti jich celkem čtyři skončily totožným výsledkem 4:4.

Celková bilance Plzeň vs. Karlovy Vary
29168596:69

Jak to bylo na plzeňském zimním stadionu? Z deseti utkání skončila tři remízou, všechna shodně 4:4. Jednou dokázali Karlovarští v Plzni plně bodovat, a to v posledním předloňském vzájemném utkání, divoká přestřelka tehdy skončila vítězstvím Karlových Varů 6:4.

Bilance na plzeňském ledě
1484254:38

Letošní vzájemné zápasy otevřela remíza

Dnes půjde o druhé letošní měření sil západočeských rivalů. V prvním utkání se Plzeň s Karlovými Vary rozešla smírně 3:3, když energetici spílali především rozhodčímu Trombíkovi, který se před třetí plzeňskou brankou srazil s Martinem Hlavačkou a Martin Straka tak měl vydlážděnu cestu ke gólu.