Matějovský si vyměnil hokejku i žvýkačku a rozhodl derby

P l z e ň - Jediným střelcem západočeského derby byl Radek Matějovský. Jeho gólová chvíle přišla na začátku druhé třetiny. Využil zaváhání Poláka v rozehrávce a vleže dokázal skórovat. „V první třetině jsem měl tři šance a už jsem z toho byl nešťastný. Po třetině jsem si změnil hokejku a žvýkačku a dal jsem to tam v leže,“ smál se útočník. „Zápas nás stál mnoho sil, bylo to hodně upracované a fyzicky náročné,“ zhodnotil souboj sousedů ze západu Čech Matějovský.


Po jediném tréninku nastoupila do zápasu s Karlovými Vary nová posila z Pardubic, Jaroslav Kudrna. “Tři měsíce jsem pořádně nehrál. Trochu jsem to cítil, ale spoluhráči mi pomohli. Je skvělé, že jsme vyhráli,“ říkal po své plzeňské premiéře Kudrna. Trenéři ho postavili do útoku společně s Františkem Mrázkem a Davidem Pospíšilem, s kterým působil v Pardubicích. “S Davidem jsme nějaké zápasy odehráli, takže jsme si docela rozuměli.“ Kudrnovi se první zápas v modrobílém dresu celkem vydařil. Největší šanci měl v 56. minutě zápasu. “Možná jsem to uspěchal. Chtěl jsem to dát hned pod vyrážečku, ale asi jsem měl počkat.“ Po minulé sezóně Jaroslav Kudrna zvažoval několik možností. Pardubice nabízely post trenéra juniorského týmu, ve hře byl i Vsetín, další možností byl Hradec Králové, kde nakonec Kudrna odehrál několik zápasů. „Aspoň trošku jsem se tam dostal do zápasového tempa,“ hodnotil své krátké prvoligové angažmá útočník. Svého rozhodnutí pro Plzeň Kudrna zatím rozhodně nelituje. „ Určitě jsem rád, že jsem kývnul Plzni. Zázemí je tady v Plzni skvělé, téměř totožné jako v Pardubicích. Byl jsem příjemně překvapen,“ chválil si podmínky ve svém novém působišti.

První nulu v plzeňském dresu vychytal brankář Tomáš Duba. “Dvakrát jsem byl nule blízko. Říkal jsem si, že dneska už to musí vyjít. Díky klukům, kteří nepřipustili žádný závěrečný tlak, to vyšlo. Patří jim veliký dík,“ pochválil spoluhráče gólman. Duba napodobil svého kolegu Rudolfa Pejchara, který čisté konto udržel v předchozím zápase v Pardubicích. “Říkal jsem si, že se musím taky pochlapit a něco s tím udělat,“ smál se. Hokejisté po zápase ocenili podporu publika tradiční děkovačkou, při které se na ledě objevilo i sombrero, které svého času nosil při oslavách Dušan Salfický. „Přilítlo mi na hlavu, ani nevím odkud. Jsem rád, že jsem si oslavy mohl užít.“

Nelehkou situace musel řešit v průběhu utkání trenér Miroslav Přerost. V jednu chvíli měl k dispozici pouhé čtyři obránce. „Při rozbruslení si Pavel Trnka natáhl třísla, Milan Nedoma odstoupil v první třetině kvůli problémům s ramenem, nastřelen pukem byl Honza Výtisk,“ shrnul zranění trenér. „I za tohoto stavu jsme ale předváděli kvalitní hru. Mužstvo prokázalo výborný charakter,“ pochválil své svěřence na závěr Přerost.