Místo rány pozdrav

P r a h a - Málo vídaný průběh měl duel mezi Spartou a Plzní. Západočeši šli do třetí třetiny s vedením 3:0, nakonec zachraňovali remízu v základní hrací době necelých pět minut před koncem. Sparta si v prodloužení vystřelila prémiový bod a vyhrála 5:4. Zápas ve svém průběhu nabíral na nervozitě. Nervy praskly 40 sekund před koncem, Kašpařík se pustil do svého protihráče, ovšem narazil na dvoumetrového Františka Mrázek. "Začal do mě strkat a pak jsem dostal první ránu," popsal úvod bitky plzeňský forvard.

Pak se převaha otočila, na Kašpaříka padaly tvrdé direkty. "Když jsem viděl, jak je roztrhnutý pod okem, tak jsem ho nechal," říká s úsměvem plzeňský pořízek. Na konci konfliktu Mrázek vítězně zvedl ruku, to ale neplánoval. "Měl jsem ještě napřaženo, ale už mi ho bylo líto, tak jsem místo rány pozdravil plzeňské diváky," nesundavá úsměv z tváře. Že se dostal do konfliktu s Kašpaříkem jej překvapilo. "Známe se, já jsem z Písku, on z Českých Budějovic. Potkávali jsme se v juniorské reprezentaci. Byl jsem překvapený, když jsem zjistil, že to je on."

Na pěstní souboj sice vzpomínal robustní forvard s úsměvem, na průběh zápasu již méně. "Ztratit tříbrankové vedení, to není dobré. Před zápasem bychom bod brali, teď spokojený moc nejsme," říká upřímně. Plzeň se góly Cibáka, Matějovského a Jindřicha dostala do tří gólového náskoku. Rozezlený gólman Sparty Petr Bříza dostal za protesty trest do konce utkání, duel dochytal Tomáš Pöpperle. Náskok Plzně se ale rozplynul v prach během deseti minut! Sparta snížila v přesilové hře na začátku třetí třetiny. "Byla to jednoduchá teč," komentuje střelu Hanzlíka gólman Tomáš Duba. Za pět minut bylo již jen 2:3 pro Plzeň. Zaúřadovala střelecká záloha Sparty z obranných řad - Karel Pilař. "Jako obránce si najel v situaci 3 na 3 a tím se dostal do přečíslení," vysvětluje situaci Mrázek. Dorážkou Pilař dostal Spartu na dostřel.

Gól sparťanského obránce hodil na Plzeň deku. "Až tenhle druhý gól na nás zapůsobil," přiznává Mrázek. "Pak už jsme byli pod tlakem. Viděl jsem, že kluků ubývají síly a bylo to hodně nepříjemné," zpozoroval z brankářské pozice Duba. Za tři minuty po druhé brance domácích mířil na Dubu osamocený Ton a srovnal. Po chvíli bylo ještě hůře, Marek bleskově napálil přihrávku od spoluhráče do branky překvapeného novopečeného reprezentanta. "Chyba. Vyplynulo to z tlaku domácích, z únavy. Normálně bych to asi nepustil. Ale myslím, že tomu předcházel sporný offside," říká Duba.

Vedení Sparty vydrželo tři minuty. Martin Straka se v 56. minutě skvěle zorientoval před brankou a vyrovnal. "Ještě že tak," vydychl si Duba. V prodloužení při přesilové hře nestačil na další střelu Pilaře, který Spartě vybojoval druhý bod a zároveň vstřelil svoji sedmou branku. Plzeň si tak ze Sparty odváží bod. Nyní je na řadě reprezentační přestávka. Tomáš Duba má namířeno na Karjala Cup. "Doufám, že neudělám Plzni ostudu. Moje nominace je odměnou za celou naší obranou hru," nepřivlastňuje si všechny zásluhy. Na turnaji jej bude doprovázet jeho finská přítelkyně. "Rád bych hrál s Finskem. Přítelkyně půjde na zápas v českém dresu s mojí jmenovkou a finskou vlajkou, aby to bylo vyrovnané. Ale určitě bude na mojí straně," usmívá se gólman Plzně.