Oplatí Plzeň Kladnu porážku z prvního zápasu?

P l z e ň - Kladenský RABAT přišel před reprezentační přestávkou o svoji největší hvězdu – Jaromíra Jágra. Jágr zamířil do elitního celku ruské největší soutěže Avantgardu Omsk. Jak se Kladno vypořádá se ztrátou klíčového hráče v prvním domácím zápase po reprezentační pauze? V prvním utkání bez „osmašedesátky“ Kladenští podlehli Litvínovu na jeho ledě 1:4. Naopak LASSELSBERGER dokázal odvézt všechny tři body ze vsetínského Lapače.
Zápas začíná v pátek od 17,30 hod na kladenském zimním stadionu.

Tréninkové úsilí o reprezentační pauze zúročila Plzeň hned v prvním zápase na ledě Vsetína. Už v páté minutě vedla gólem Kudrny. V šestnácté minutě zvyšoval plzeňské vedení na 2:0 lehkou střelou Michal Důras. Domácí se snažili s nepříznivým výsledkem bojovat, v druhé třetině Modrobílé přehráli, což ale dokázali vyjádřit jediným gólem. V závěrečné části už na ledě kralovali opět Plzeňáci. Po akci bratrů Strakových se prosadil Trnka. Pět minut před koncem stanovil konečné skóre na 4:1 pro Západočechy Matějovský. David Pospíšil navíc neproměnil trestné střílení. Utkání ve Vsetíně nepřineslo jen tři body, ale i ztrátu v obranných řadách. Jaroslav Špaček se zranil a trenéři s ním nemůžou počítat minimálně v nejbližších třech zápasech. “Natáhl jsme si vazy. Alespoň týden budu mimo hru,“ řekl zkušený obránce na středečním tréninku, který sledoval pouze z hlediště.


Šest zápasů trvala neporazitelnost Rabatu. To se však Kladno mohlo spoléhat na „profesora útoku“ a vedoucího muže kanadského bodování extraligy, Jaromíra Jágra. Po reprezentační pauze ale přišlo náhlé vystřízlivění. První zápas bez Jágra – a ejhle, Kladno prohrálo na ledě Litvínova 1:4. Jediný gól hostů vstřelil v závěrečné třetině Horna. Jaromír Jágr ale nebyl jediným hráčem, který pozvedl Kladno do výšin tabulky, o jakých se mu dříve ani nesnilo. Výluka přivála do kladenských řad bratry Kaberlovy a Jana Hrdinu. Už před sezónou se vedení klubu dohodlo s duem P+P - Martinem Procházkou a Pavlem Paterou. Ve skvělé formě chytá rovněž Zdeněk Orct. „S Jágrem jsme hráli dost útočně, teď se víc zaměříme na obranu. Musíme vycházet z dobré obranné hry. Pravděpodobně nebudeme dávat tolik gólů,“ řekl Zdeněk Müller, trenér aktuálně čtvrtého týmu extraligy, pro oficiální internetové stránky kladenského klubu.



Aktuální postavení soupeřů v tabulce:

4. HC Rabat Kladno           22  12  0  1  0  9  62:55   37
8. HC Lasselsberger Plzeň    22   9  0  4  2  7  56:51   33



Jágrova „one man show“ v prvním letošním vzájemném zápase

Byli jste na zápase Plzeň-Kladno? Tak to jste měli štěstí. Zástupy fanoušků se totiž na utkání 10.kola extraligy vůbec nedostaly. Zápas byl i přes úterní termín beznadějně vyprodán dlouho před úvodním buly. Důvod by jediný – na plzeňském ledě se měl po deseti letech představit Jaromír Jágr v dresu kladenského Rabatu. Nacpaný zimní stadion viděl od začátku pohledný hokej. Jágr potvrdil pověst jednoho z nejlepších hokejistů současnosti a často nutil ochozy k jevu nevídanému – potlesku hostujícímu hráči. Na strážení hráče s číslem 68 byl nasazen Radek Matějovský. Svedl s ním několik slovních i fyzických soubojů, nakonec se mu ho ale uhlídat nepodařilo. Po bezbrankové první třetině rozsvítil poprvé červené světlo za zády Rudolfa Pejchara v půli zápasu Horna. Za osm minut po Hornově gólu zvýšil na 2:0 pro Kladno Hrdina. Nepřihrával mu nikdo jiný než Jágr. Plzeň si kalich hořkosti musela vypít až do dna. Hned vzápětí našel Jágr pro změnu Gardoně, a hosté tak šli do kabin po druhé třetině s vedením 3:0. Celou závěrečnou třetinu měli Modrobílí na korekci výsledku. Orctovi nulu zkazila však až střela Andrašovského patnáct vteřin před závěrečnou sirénou, který tak upravil na konečných 1:3.


vs. HC Rabat Kladno HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 4. 8.
Skóre 62:55 56:51
Výhry 12 9
Remízy 1 4
Prohry 9 9(2)
Body 37 33
Hráči
Nejproduktivnější hráč T. Kaberle - 20 (6+14) J. Straka - 14 (5+9)
Nejlepší střelec Kysela, Procházka - 8 Martin Straka - 8
Nejvíce trestných minut Zajíc - 30 Jindřich - 45
Nejlepší +/- Ševc - +13 Trnka - +12
Brankáři Orct - 93,51 % Duba - 93,39 %
Úspěšnost týmů
Využití přesilovek 20,00 % 11,07 %
Marodka
Hrdina, Huml, Špelda Šrek, Špaček,
Andrašovský

Sestavy soupeřů z posledních zápasů:

Kladno: Orct - F. Kaberle, T. Kaberle, P. Kasík, Jelínek, Ševc, Špelda - V. Bílek, Patera, Martin Procházka - M. Hořava, Gardoň, Klimt - R. Kysela, Zajíc, Horna - Michael Frolík, Kalla, Martin Frolík

Plzeň: Pejchar - Nedoma, Trnka, Jindřich, M. Výborný, Výtisk, Špaček, od 41. min. navíc Cartelli - Straka, Kracík, Matějovský - Paroulek, Straka J. - Cibák - Mrázek, Kudrna, Pospíšil - Míka, Michal Straka, Adamský